Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
onsdag 9. oktober 2019

Grunndeig

Fordi jeg nå forbereder en kursdag ser jeg også på andres oppskrifter og har valgt å sammenligne oppskriften på Skillingsboller med et par av de profesjonelle aktørene. Kriteriene mine er: Gir oppskriftene opplysninger om hvilke redskaper man skal bruke? Beskrives prosessen godt? Antallet deigen skal deles i? ingrediensene i en logisk rekkefølge? Hvilke måleenheter er angitt?


Jeg synes at det er store forskjeller. Jeg er vant til å lese oppskrifter, og leser hele før jeg bruker en ny. Da oppdager jeg eventuelle utfordringer før jeg starter. Jeg vet at forklaringer ikke skal bli for lange, men i noen oppskrifter jeg har sett er fremgangsmåten så kort at viktige opplysninger ikke er tatt med.

Når det gjelder gjærbakst bruker jeg grunndeiger, en søt og en usøtet. De kan jeg variere i det uendelige. Deigene er passe store til å dele i 16 deler. Det er det enkleste antallet å dele noe opp i. jeg pleide å si til elevene mine: på midten, på midten, på midten osv


på samme måten også til skillingsboller. Da blir alle så like store som mulig. Oppskrifter jeg finner har gjerne det upresise; del i passe stykker. Da blir det første for store og de siste for små.

Oppskriftene på grunndeigen har jeg lagt i toppmenyen. Der er også hele deiglagingen forklart i både ord og bilder. Kanskje du tipser en ungdom eller nybegynner om Mat i bestemorshage?

1 kommentar :

  1. Grundige oppskrifter er viktig, enten det er ei kakeoppskrift eller et strikkemønster. "Mel til passe deig" gir lite mening for en nybegynner.

    SvarSlett