Fordi jeg nå forbereder en kursdag ser jeg også på andres oppskrifter og har valgt å sammenligne oppskriften på Skillingsboller med et par av de profesjonelle aktørene. Kriteriene mine er: Gir oppskriftene opplysninger om hvilke redskaper man skal bruke? Beskrives prosessen godt? Antallet deigen skal deles i? ingrediensene i en logisk rekkefølge? Hvilke måleenheter er angitt?
Jeg synes at det er store forskjeller. Jeg er vant til å lese oppskrifter, og leser hele før jeg bruker en ny. Da oppdager jeg eventuelle utfordringer før jeg starter. Jeg vet at forklaringer ikke skal bli for lange, men i noen oppskrifter jeg har sett er fremgangsmåten så kort at viktige opplysninger ikke er tatt med.
Når det gjelder gjærbakst bruker jeg grunndeiger, en søt og en usøtet. De kan jeg variere i det uendelige. Deigene er passe store til å dele i 16 deler. Det er det enkleste antallet å dele noe opp i. jeg pleide å si til elevene mine: på midten, på midten, på midten osv
på samme måten også til skillingsboller. Da blir alle så like store som mulig. Oppskrifter jeg finner har gjerne det upresise; del i passe stykker. Da blir det første for store og de siste for små.
Oppskriftene på grunndeigen har jeg lagt i toppmenyen. Der er også hele deiglagingen forklart i både ord og bilder. Kanskje du tipser en ungdom eller nybegynner om Mat i bestemorshage?
for 7 timer siden
Grundige oppskrifter er viktig, enten det er ei kakeoppskrift eller et strikkemønster. "Mel til passe deig" gir lite mening for en nybegynner.
SvarSlett