Vi burde kanskje ventet en uke til, men vi valgte å ta eplene i dag. Det var sol fra morgenen av, bare avbrutt av ei lita skur utpå ettermiddagen. Vi ventet for lenge et år - og et kraftig vindvær sendte alle eplene i bakken så hardt at det ikke var mulig å sende dem til pressing.
I 2015 leverte vi 90 kg fra dette treet for å lage eplemost. Jeg tror nok at vi slår det i år. Det henger fortsatt epler i toppe av treet, men de kan jeg plukke etterhvert som de faller ned og lage eplesyltetøy av.
I 1928 skrev min oldefar at dette treet var gammelt. Jeg lurer egentlig på hvor gammelt kan det være? Vi vet at slaget heter Rød Astrakan, et slag som gikk ut av moten (og treproduksjon) tidlig på 1950-tallet. Jeg synes eplene smaker godt nå, men de blir fort melne.
for én dag siden
Da har du kanskje gjort deg opp en formening om hva som er det beste sommerværet for en god eplehøst?
SvarSlettJeg er ingen ekspert, men har jo sett litt gjennom årene her. Det starter jo med at blomstringen ikke må komme så tidlig at det ikke er noen insekter. I år klaffet det bra for dette treet. Så bør det nok være litt mer sol enn i år. Så bør hele september være mild og rolig, gjerne med sol. Da kan eplene henge på trærne så lenge som trengs for at de skal bli så søte som mulig. Dvs det siste varierer jo fra slag til slag. Det er blitt en økende bevissthet om at eplemosten vil passe til ulike typer mat avhengig av blant annet søthet.
SlettSå vindvær før eplene er høstet er dumt, derfor tok vi de litt tidlig i år.
Wow, what a tree. I love these old beauties. Still have some in my garden. Unfortunately only a few appels this year - late frost in april.
SvarSlettCongratulations you tread him well.
All my best from an Austrian Gardener
Elisabeth
It is the only tree that have apples this year. It was very cold during the flowering.
SlettThank you letting me know I have a reader in Austria.