Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








onsdag 12. oktober 2011

Nytt fra spisestua

Jeg har drevet med den verste delen av et oppussingsarbeid. Sparklingen. Før det er gjort kommer jeg ikke igang med malingen.

I spisestua har jeg sparklet skjøten mellom vinduskarmen og vinduslista på to vinduer. Det var ikke så mye, men det tar sånn tid.. Jeg skulle så gjerne hatt et sparklekurs.
 
Førbildet til venstre er rett nok fra et annet rom, og med en ekstra foring. Men det var store gliper i spisestua også. Til høyre er karmen etter sparkling, men før maling. 

Denne sparklingen burde jeg selvsagt ha gjort med en gang, - i 2006. Men da strakk tiden overhodet ikke til. Så i valget mellom å kunne flytte inn til jul eller ikke, var det noe/ganske mye som skulle tas etterhvert.

Grunningen av døra og listene har jeg gjort. For mange år siden var jeg helt uforstående til behovet for grunning. Men der har jeg lært bittert. Det første strøket på alt treverk må pusses ned fordi treverket så og si "reiser bust" av fuktigheten i malingen. Nå vet jeg at grunning er mye lettere å pusse ned enn vanlig maling.
 
Jeg bruker pusseklosser med en myk kjerne. Disse pusseklossene/slipesvampene finnes i mange korninger.Jeg synes de er lette å bruke, også på profilerte lister som vi har. Jeg har kjøpt slike pusseklosser i høypris- og lavpris-utgaver. Min helt subjektive konklusjon er at man får det man betaler for.
 
 
 
 
 
 
Det er lett å kjenne etter hvor treverket er blitt pusset.
















Alt pussestøvet må fjernes ellers vil det bli synlig som nupper i malingen.  Jeg vasker med en fuktig mikrofiberklut. Jeg bruker bare rent vann og bytter vann ofte. Fordi kluten vil "henge igjen" i upussa området så blir dette også en kontroll på at alt treverket er godt nok pusset.


La meg si det sånn. Rådene jeg har gitt her er basert på noen tabber og så på noen gode erfaringer.

4 kommentarer :

  1. Du er blitt proff!!..og det blir sikkert rålekkert!
    Jeg tømmer kjøkkenskap for tida, en skitjobb, og ser at rotet forplanter seg utover huset..hm..
    Kos deg videre, godt vi ikke er arbeidsledige..og arbeidssky:O)
    klem fra meg;)

    SvarSlett
  2. Så bra dette blir da ,ja hvis en gidder å gjøre grunnarbeide bra blir resultatet veldig bra ,noe du er flink til ser jeg.
    Ha en fin dag , Marit.

    SvarSlett
  3. Godt grunnarbeid er halve jobben sies det, og all erfaring tilsier vel at det stemmer. Det er bare det at det kan være gresselig kjedelig, det er liksom så lite framdrift i det. Det er jo de nye fargene man vil se, ikke kjedelig grunning... (",) Men må man så må man.

    SvarSlett