Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
onsdag 14. september 2011

Eikerplommer

Matkultur er også å ta vare på spesielle matvekster. Et plommetre er vel en stor vekst, men Eikerplommer er så vidt jeg vet spesiell for området her. Og er en gammel plommesort. Mange har fjernet trærne fra sine hager, men her hos oss er de fortsatt. Et stort og to veldig små. De små for å sikre plommer for fremtiden også.

Plommene har en flott farge på skinnet og mørke gult fruktkjøtt. Det smaker godt.
De siste årene er det blitt laget mange oppskrifter for å bruke Eikerplommer.

11 kommentarer :

 1. Så nydelige de så ut! Og så viktig å ta vare på gamle sorter da, så de ikke forsvinner!

  God (plomme)høst!

  Cathrine :-)

  SvarSlett
 2. De så gode ut!! Heldige deg som dessverre har blitt en slik sjelden art! Pass godt på treet ditt. i fjor laget jeg plommelikør. Det vil jeg prøve på i år også.
  ha en fin onsdag!
  Klem:-)

  SvarSlett
 3. Ja, Eikerplomma er helt nydelig! GØy at distriktet har sin egen plomme, og du har helt rett i at de må sikres for framtiden. Jeg har nylig kjøpt Opal og Victoria, men vet ikke hvor jeg kan få kjøpt Eikerplomma? Hadde den ikke på Hageland ved Eikersenteret eller Plantasjen.

  Tusen takk for tilbudet om jordskokken, veldig koselig av deg, men nå kjenner jeg at jeg har så mye gående her hjemme at jeg ikke rekker over mer for øyeblikket.. Håper du får avsetning på dem likevel:-)

  Ha en fin solskinnsdag i dag!
  Berit

  SvarSlett
 4. Å ja ! Plommer er godt !

  Håper du har ein fin haustdag:)

  klem

  SvarSlett
 5. Mmm, plommer er godt!

  Du spurte om kva objektiv eg brukar. Bilda eg har tatt i sommar er faktisk tatt med kompaktkamera mitt, eit Fujifilm Finepix. Veldig bra kamera til å vere kompakt.

  Eg har eit Canon speilrelekskamera, men eg har forlagt ladekabelen nå i husrenoveringskaoset så det har eg ikkje fått brukt på lenge. Reknar med at han dukkar opp når eg får orden i "sysakene" igjen :)

  SvarSlett
 6. hm, kanskje dette er de samme som foreldrene mine har da (på gården). Sår seg selv, små røde plommer som er gode på smak og som modnes veldig ulikt. Spennende!

  SvarSlett
 7. Jeg har tatt knekken på tre plommetrær i vår hage. Vet ikke om jeg tør å satse på nytt...

  SvarSlett
 8. Ny plommetype for min del...så gode ut:) Steller og stuller med et par plommetre i hagen her som er Opal-plommer...bittesmå;)

  Takk for innspill på bloggen:)

  SvarSlett
 9. Nam!
  & hipp hurra for gamle plante-slagere, godt jobbet
  :-)

  SvarSlett
 10. Hej.
  Må jeg bruge dine fotos af Eiker plommer, når jeg holder kursus i frøsamling i Stavanger. Det er KVANN som har inviteret mig, og da jeg er dansk, vil jeg også gerne kunne henvise til norske arvesorter, ikke kun danske.
  Med venlig hilsen,
  Søren Holt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan gjerne bruke mine bilder til det formålet. Send meg din eposstadresse på ashild.woldstad@gmail.com så kan jeg sende deg et par bilder til.

   Slett