Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
torsdag 18. august 2011

Mer hagevandring

I går hadde hagen og jeg besøk av Mia fra Mias hageliv. Vi hadde aldri møtt hverandre før, men når det gjelder hageprat spiller ikke det noen rolle. Veldig hyggelig, og ikke minst lærerikt. Jeg hadde hørt om varigerte blader før, men at noen av mine planter sånn plutselig har fått det i år visste jeg ikke før Mia så dem. Så fortalte hun også om rips i søyleform for å spare plass.

Nå fortsetter jeg på hagerunden som startet på søndag.

På den venstre siden av innkjøringen vår har vi plantet granhekk ut mot jordet og en Sommereik som tuntre midt på plenen. Å velge Sommereik var helt naturlig, selv om det tar veldig mange år før treet får sin karakteristiske form.

Nede ved låven kan vi skimte sitteplassen som var med i første del av vandringen.

Området som nå er plen og parkeringsplass var åker i 2005.


På den andre siden av innkjøringen ligger bryggerhuset. Akkurat nå blomstrer det faktisk ingenting der.
Men bare langs veggen mot vest finnes: Pion, Flammentanz, Blodrips, Alpeasters?, Brannlilje og Lupiner. Langs veggen mot syd har jeg plantet: Rugosa, Kaprifol, Forsythia, Duftskjærsmin og Klokkebusk.
Dette er sørsiden av huset og ut mot den store plenen og bedene som ble vist her. Langs veggen har jeg plantet Storkenebb, Evigbergknapp, Rosehagtorn, Stokkroser og Flammentanz. Den store Syrinen blomstrer vanligvis fra slutten av mai.

 

På baksiden mot øst hadde vi inntil i år bringebær og noen plantekasser med jordbær, rabarbra og jordskokk. De har vi flyttet bak låven. Rips og solbærbuskene, som hele mitt liv har vært der, skal få stå. Vi har fjernet halvparten og tynnet resten. Så nå er det mulig å slå plen mellom.Slik så det ut sommeren 2005.
Langs veggen  mot øst er det planter som blomstrer i gult, med utgangspunkt i Brannliljen som jeg flyttet fra vestsiden.
Her er Fagerfredløs, Forsythia, Solhatt og rosene, Golden showers, Goldstern, Pershian Yellow og Graham Thomas.


Det er først i år jeg fant formen og innholdet til bedet som ligger på den ene siden av låvebrua. En klatrehortensia vil forhåpentligvis om noen år dekke muren. Ellers er det her Syrinhortenisa Limelight, Lyng, Storkenebb og Klokkebusk.

Før var dette plassen til diseltanken.

På baksiden av låven er det to store Åkerø-trær og et Eikerplommetre. Så fort det tørker opp litt mer skal jeg rake over jorden, rulle og så plen. Bak trærne er plantekasser og bringebær.

2005

Da er hagevandringen over for denne gang. Det er 60 andre innlegg under etiketten hage, og noen av bildene har jeg nok vist allerede.

6 kommentarer :

 1. Det er langt fra dieseltanker til hagehortensia! Jeg håper dere klapper dere sjøl på skuldra og gratulerer med innsatsen en gang i blant, for det fortjener dere. (",)

  SvarSlett
 2. Takk for titten! Du har en fantastisk plass! En drøm av et hus og en tomt med uendelige muligheter!

  Heleneklem

  SvarSlett
 3. For noen nydelige bilder! Du har virkelig fått det fint.
  Lenge siden jeg har vært innom nå, men her er vi midt i sommervarme og skoleferie ennå, så vi er som oftest opptatt med strand- og uteliv, og det blir liten tid til bloggbesøk...

  SvarSlett
 4. Eplemust låter helt fantastiskt gott. Vi brukar handla äppler i Lier, kanske det blir någon fallfrukt också. Din trädgård ser så fin ut och Eikerplomma hoppas jag du visar når den är mogen.
  Se her, jag ska spraya rosor mot sopp..
  http://www.nrk.no/magasin/hage/1.6397705
  Ha det godt :)

  SvarSlett
 5. Takk for du tar oss med på hagevandring:) Virkelig en pen gård!

  SvarSlett
 6. Jeg blir så imponert over denne gressplenen din altså! Har du vurdert å starte golfbane? Du kan få låne mine hunder helt gratis til å grave hullene. Og så kan du trekke av plenklipp på skatten!

  SvarSlett