Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
søndag 28. august 2011

Eplemos i dag

Hva er forskjellen? I eplesyltetøy er det eplebiter. Eplemosen er helt glatt som en purè.

Hvis eplene jeg skulle bruke hadde vært helt uten skader er det nok å dele i 4 båter, og ta vekk stilken. Det er lurt at bitene er så lik størrelse om mulig, da blir det ferdig kokt samtidig. 

Jeg må dele eplene i biter for å fjerne alle skader.  Det var to ulike slag epler og bitene var i forskjellig størrelse så jeg visste at noe ville koke i stykker før de største bitene var kokt.
Jeg hadde 4 kg ferdigrensa epler, og kokte det i 2 omganger.


Mens eplene koker setter jeg sammen kjøkkenmaskinen med moseapparatet. Min trofaste Elektrolux assistent ble kjøpt i 1983 og brukes fortsatt til all baking.

Jeg løfter opp eplene med en melsikt over i en bolle og passer på å få med så lite vann som mulig.

Eplene legges på matebrettet til moseapparatet og dyttes ned i kverna. Eplemosen presses ut gjennom metallsilen og avfallet kommer ut foran.

Ta "avfallet" gjennom kjerna et par ganger til for å få så mye mos som mulig.

Hell mosen over i kjele og ha i sukker. Jeg hadde fatt ca 2 kg/3 l mos og brukte da ca 1/2 kg sukker. Kok opp med lokk på kjelen (det spruter mye).

Normalt vil jeg holde på med mye større prosjoner en dette. Da blir det mye avfall, også fra rensingen. Det samler jeg i et par bøtter som står på gulvet. Da er det lett å bære det rett ut i komposten. De samme bøttene bruker jeg når jeg bærer eplene inn i huset.


Jeg fryser bort i ganske små bokser. Disse er på 1/2 l og jeg har fylt i ca 4 dl. Det er passe mengde for oss. Eplemos holder seg ikke så lenge i kjøleskapet.
Jeg er så heldig at jeg har ganske god frysekapasistet. For å kunne utnytte det vi har av frukt og bær i hagen var det helt nødvendig.

6 kommentarer :

 1. Takk for hyggelig kommentar hos meg. Jeg har lagt ut svar på bloggen min, slik at andre også ser svarene.
  Ha en fortsatt fin høst og lykke til med planleggingen mot neste sommer.

  SvarSlett
 2. Så kjekt å lage eget syltetøy/purre! Og lurt å fryse i små porsjoner!!!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 3. Mmm, det så deilig ut!

  Vi smakte på våre epler i dag, og konkluderte med at de måtte henge litt til på trærne. Det var surt...

  Hilsen Ann Kristin

  SvarSlett
 4. Eplemos/pure er kjempefint å ha i fryseren. Lettevint å ta opp til eplekake eller hva det skal være.

  SvarSlett
 5. Mmmmmm....som om jeg kjenner duften av varme epler helt hit jo:)
  Har en "haug" med epler på kjøkkenbenken som står og venter på meg, så blir eplemos her i gården også. Jeg fryser det ned jeg også:)
  Ha en fin mandag, klem

  SvarSlett
 6. Hei. Ja vi har lagt leca og sement inne i trappa. :)

  Ha en fin uke!
  Anine

  SvarSlett