Det er en fantastisk ære å sitte i juryen for Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, og i dag ble det den utdelt for 31.gang. Det skjedde på Nasjonalbiblioteket.
Det var Faglig matråd som i anledning Ingrid Espelid Hovigs 70-årsdag startet utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris til personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon. Prisen deles nå ut av Stiftelsen Norsk Mat. I år skulle prisen gå til en inspirerende formidler av norsk sjømat.
Prisen ble tildelt Hanne-Cecilie Sporsheim av landbruks - og matminister Geir Pollestad. I juryens begrunnelse sto blant annet at hun har satt standarden for hvordan tradisjonelle norske råvarer kan fornyes og tilpasses moderne smaker. Med sitt unike engasjement for havets ressurser har hun sammen med broren Jon-Ragnvald Sporsheim skapt innovative produkter av «havets sølv», samtidig som hun har holdt fast ved sildas dype forankring i norsk matkultur. Sporsheim har inspirert både bransjefolk og forbrukere med sin entusiasme og kunnskap om sildens uante muligheter.
Ingrid Espelid Hovig ville fylt 100 år i år. I 100-årsjubilantens ånd ble fagjuryens ærespris tildelt Heidi Bjerkan. I fagjuryens begrunnelse står det at Bjerkan har revolusjonert den norske matbevisstheten gjennom sitt mangeårige arbeid som kokk, restauranteier, og ambassadør for bærekraftig matlaging med fokus på gode, lokale råvarer, god dyrevelferd og norske mattradisjoner.
Ved en sånn anledning ble det selvsagt sagt mye pent om Ingrid. Jeg møtte henne ved flere anledninger, og ble imponert over hennes ekte interesse og enormt gode hukommelse.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar