Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
torsdag 5. juli 2018

En utrolig sommer

Det er helt fantastisk å gå ut fra kontoret og møte sommerheten utenfor. Jeg nyter å rusle bort til parkeringsplassen og få feriefølelsen med minner om tilsvarende varme fra langt sydligere strøk. Til alle som har sutret over at det det var for varmt har jeg nådeløst sagt: sett deg i skyggen - drikk noe kaldt.

Jeg har oversett den brunsvidde plenen for vi har ikke vann til holde den grønn. Jeg har i alle år sagt at de plantene som ikke kan klare seg uten vanning kan ikke bo i min hage. Nå begynner alvoret virkelig å slå inn.

Jeg plages ikke av varmen, men det gjør hagen. Jeg plukket fire kilo bringebær på tirsdag. Det er nesten tre uker før det aller tidligste. Noen bær var nesten ferdig kokt på greinene. Morellene begynner å bli modne, men har bare halvparten av normal størrelse. Jeg prioriterte jordskokken da jeg vannet i går kveld.

 

Jeg må følge med i postkaret når jeg vanner og har funnet ut at 30 minutter går bra. Da synker vannstaden med 15 cm og jeg må vente 2 timer før jeg fortsetter. Heldigvis ser det ut til at tilsiget av vann er som normaltHvordan Klematisen overlever helt innerst ved veggen mot vest aner jeg ikke. Dette er rett nok en av de prioriterte som har fått en god rotbløyte noen få ganger.


Verre er det for de som tross alt skal produsere maten vi skal spise fremover. Om storfebestanden må reduseres kraftig fordi det vil bli fôrmangel til vinteren, så kan det også bli mindre melk og ost i butikken. At folk tror at vi bare kan kjøpe mer fra utlandet er uforstand. Det er i utgangspunktet uetisk å kjøpe mat fra land der folk sulter, og i sommer er dessuten flere land som har de samme tørkeproblemene som oss. 

1 kommentar :

  1. For mye eller for lite er sjelden en god ting. Det er deilig med varmen (vi fikk en smak på mandag), og forfriskende med regn, men når det blir bare det ene - dag ut og dag inn - byr det jo faktisk på endel problemer også. Jeg tror nesten det er første gang jeg hører om reell tørke i Norge. Det blir interessant å se hvilke følger det får.

    SvarSlett