Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
søndag 18. desember 2016

6 dager til julaften

Søndag formiddag, den siste før jul. Fordi jeg startet så tidlig, er jeg i veldig god rute. Jeg ser at det er ikke kakebaking som det er problemer med å ha tid til, men å holde unna klesvask. Både den vanlige og den mer spesielle, - som juledukene fra i fjor. Jeg må i større grad føre det inn på planen neste år.

Det er også siste søndag i advent. Det er en milepæl å tenne det siste lyset. Jeg som liker lilla så godt, bruker det i lys og pynt i huset bare i adventstiden. Det har jeg ingen religiøs begrunnelse for, men kun fordi det er tradisjon. Flere religiøse skikker er gjennom tiden blitt folkelige tradisjoner. Derfor blir jeg så trist når jeg registrerer alle de rare krav som stilles i denne tiden og de like rare beslutningene som tas. Jeg blir også sjokkert over kunnskapsløse politikere, som uttaler seg i motstrid til gjeldende lovverk.

Ordet jul har ingenting med religion å gjøre. Det har vi brukt i norden også i førkristen tid. For meg betyr jul samvær med familie og venner, gode måltider og et julepyntet hus. Andre kan ha helt andre skikker, og det er helt greit for meg. I det offentlig rom må alle parter akseptere å finne spor av "de andres" tradisjoner. At skoler og barnehager fortsatt arrangerer julefester må være en selvfølge, og at de da synger sanger og salmer er også en selvfølge. Det eneste punktet som jeg mener er i strid med norsk lovverk nå er det sterke koblingen mellom kirken og skolen når det gjelder julegudstjeneste. Det ligger i ordet "å tjene gud", og dreier seg om forkynnelse. Det skal ikke skje i skolen. Mange skoler har tatt konsekvensen av det og endret sin praksis, til stor forskrekkelse for noen. Inkludering dreier seg om å lage en felles avslutning for alle elever. Det betyr ikke at våre norske juletradisjoner, inkludert julesanger må nøytraliseres. Overhodet ikke.

Om noen år, vil vi bli forundret over de voldsomme kreftene som blir satt igang hvert år når dette diskuteres. For alle skikker og ordninger har blitt endret over tid, mye som vi tar som en selvfølge i dag var helt nytt eller kanskje helt ukjent for et par generasjoner siden.

Jeg skal gå rett over til å lage den gluten - og melkefrie sirupssnippdeigen jeg har utsatt altfor lenge.Oppdatering:
Sirupssnippene ble faktisk veldig gode. Oppskriften finner du her. Ellers har jeg fylt dagen med rydding. Det store skapet på kjøkkenet er klart for nisseinnflytting senere i uka. Alle håndklærne som ble brukt til syltene har først ligger i bløt, med mange vannskift. Så er de tatt i maskinen på 2xkokvask med forvask. Nå henger de til tørk.
Rene kjøkkengardiner ble det også.
   

1 kommentar :