Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
lørdag 23. april 2016

En stor leveranse

Her på gården har vi privat vann og avløpsanlegg. Det innebærer at alt avløpsvann må renses. For 10 år siden visste vi at den gamle septiktanken i betong måtte skiftes ut, og vi valgte kjemisk rensing. Da vi tok beslutningen hadde vi ikke fullstendig oversikt over de høye driftskostnadene med rensingen, tømmingen og tilsyn. Vi var var klar over at det hadde begrenset kapasitet så vi gikk opp en størrelse i forhold til antall fastboende, men vi har noen ganger flere gjester enn vi burde.  Vi var heller ikke klar over kravet til jevnlige prøver av vannkvaliteten hvis det skal være produksjon av mat for salg her. Så i etterpåklokskapens navn burde vi ha gravd grøften på drøyt 600 meter for å koble oss på det kommunale anlegget. 

Men altså fokus i uka som gikk, for 10 år siden, var forberedelser til mottak av den store tanken for det nye renseanlegget. Det innebar besøk av e-verket og kabeltvselskapet for påvising av nedgravde kabler. Dette må bestilles i god tid og det er egne skjema for det i kommunene. 


Så var det oppmerking av hvor de nye grøftene skulle gå.

Hos oss går vannet først inn i hovedbygningen og så føres det ut til bryggerhuset og ned til låven. Denne grøften skulle krysse den elektriske kabelen. Så her var det viktig å finne dette punktet så nøyaktig som mulig.


Det nye renseanlegget skulle graves ned ved låven. I den forbindelse valgte vi å fjerne trappa ned til kjelleren under grisefjøset.

Først måtte rekkverket bort.

Det satt langt inne å ta denne beslutningen, men trappa gikk fullstendig i oppløsning og måtte vært bygd opp på nytt. Det var noe vi ikke kunne prioritere.

Og så kom tanken. Med lokket er den 8 meter høy, så hullet som skulle graves måtte være dypt.


Samtidig som vi hadde satt i gang denne prosessen utvendig, var planene blitt lagt for å fortsette arbeidene innendørs i begge husene.

Etter nøye vurdering valgte vi å sette arbeidene bort på det som kalles totalentreprise. Da er det et av firmaene som har en prosjektleder og som koordinerer mellom snekker, rørlegger, elektriker og flislegger.Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar