Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
lørdag 15. august 2015

Endelig vår

Den tredje uka på gården i 2005 ble utrolig innholdsrik. Vi hadde mange viktige møter og skrev under på lån, skjøte, kjøpekontrakt og søknad om konsesjon. Det siste må alle som skal kjøpe en gård ha. Det kreves landbruksfaglig kompetanse, men odel gir rett til unntak fra kompetansekrav.

Så fikk vi forsikring. Det var faktisk ikke bare å ta en telefon. De få selskapene som gir forsikring til landbrukseiendommer gjennomfører en grundig befaring først. Og forsikringspremien gjenspeiler den risikoen de finner og gjenoppføringskostnadene. For eksempel vil gjennoppføring av et nytt tømmerhus av samme størrelse som vi har nå gitt en astronomisk premiebeløp, så vi valgte en polise som sikrer gjenoppføring av utseendemessig like bolighus de de som er her nå og like stor låve. Vi må bare krysse fingrene for at vi aldri vil ha behov for å gjenoppbygge noe her.

Forsikringsmannen var helt klar på et punkt: hele det elektriske anlegget måtte byttes i hovedbygningen og utbedres i låven! Inntil det var ordnet hadde vi kun byggeforsikring og det var ikke tillatt å bo i størstedelen av huset.  Vi hadde sett på ledningene som gikk åpent på veggene og hadde vurdert hva vi burde gjøre. Nå var heldigvis avgjørelsen tatt av noen andre. I bryggerhuset var de gamle elektriske ledningene revet da forsikringsmannen tok runden sin.En annen viktig beslutningen som ble tatt denne uka var valg av innvendige lister både i bryggerhus og i hovedbygning. Vi besøkte en forhandler for Stil-Tre og valgte Sveitserstil for bryggerhuset og Rokokko for hovedbygningen. Valgene var basert på byggetidspunktet for husene.
Jeg er veldig glad for at vi tok en god del beslutninger før vi startet og veldig tidlig under arbeidet. Da kunne vi ligge litt i forkant av håndverkerne. For etterhvert ble det veldig travelt, det har alle som har bygd hus opplevd.

Mye senere fant jeg en dørlist fra hovedbygningen. Den er flatere enn rokokko, men ligner ingen jeg har sett. Jeg vet at vi kunne ha bestilt spesiallaget, men er veldig fornøyd med det valget vi tok i 2005.

I tillegg til møter og viktige beslutninger så fortsatte både riving og rydding for fullt. De skal jeg komme tilbake til neste lørdag.

1 kommentar :

  1. Streng forsikringsmann, men han kunne nok sine saker. De gamle ledningene hadde sikkert avtjent sin verneplikt, attpåtil.

    SvarSlett