Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








lørdag 3. januar 2015

Midt i dampen

Jeg har testet en av årets julegaver - det nye strykejernet. Og strykejern sto på ønskelista. (Strykejern er nok blant de tingene som må ha stått på en ønskeliste for å være en vellykket gave.)

Uansett - den nye strykejernet avløser en svært godt brukt Philips fra 1989. Selv støpslet bar tydelig preg av mye og intens bruk.

 

Men det hadde sittet langt inne, og grunnen til at det ikke var kommet nytt inn i huset for lenge siden er dampfunksjonen på alle nye jern. Jeg synes at den gjorde strykejern så store og tunge.


Etter grundige undersøkelser landet jeg på et nytt Philips jern. og er faktisk veldig fornøyd.

Det er enkelt å fylle på vann og det kommer nok damp ut under strykingen til at stoffet blir glatt.



Det jeg synes er rart er at det kommer så mye damp ut når det står på sidebrettet. Etter en halvtimes stryking er det jo nesten badstue på vaskerommet.

Gjør jeg noe feil eller er dette helt normalt?



4 kommentarer :

  1. Hei, så flott med nytt steykejern da:) Du gjør ikke feil, og det er normalt at jernet slipper ut damp når det står vannrett

    SvarSlett
  2. Gikk ikke skrive mer isted...hmm....men du må sette jernet loddrett på brettet, mellom strykingen, da slipper det ikke damp:) lykke til,:) hilsen Nenne

    SvarSlett
  3. Gratulerer med nytt strykejern. Jeg tror også at det ikke er like velkomment hos alle dersom det ikke står på ønskelista. (",)
    Mi erfaring er det samme som Nenne skriver: Dersom du har et sidebrett som lar jernet stå skråere, så unngår du damp. Hvis ikke må du la det stå på høykant mens du flytter stryketøyet.

    SvarSlett
  4. Du spurte om linoljemalig og vår erfaring: Jeg har kun malt med linoljemaling utendørs før, der vi har hatt ganske god tid mellom strøkene. Det tørker gruelig sakte, men denne gangen synes jeg det har herdet bedre enn forrige gang jeg malte en vinduskarm. Jeg vet ikke hvorfor, det er samme type maling. Det står 3 - 4 dager på spannet, men jeg synes det virker som det må stå minst ei uke før det er klart for neste strøk.

    Vi bruker Jotun. Det er det vi får tak i her, men jeg tror at de største puritanerne helst anbefaler andre typer. Jeg vet ikke om det hvite blir helt hvitt (denne malinga er brukket litt), men det er nesten sånn at jeg ikke tror det fordi linoljen i seg sjøl er så gul som den er.

    SvarSlett