Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








torsdag 31. oktober 2013

Kjeler og panner


Min største kjele er på 45 liter. Det er nok de færreste som har behov for det, eller plass til å lagre den. I kjelleren her har den selskap med tre andre store kjeler som jeg bare tar opp ved behov.


I gryteskapet eller gryteskuffene her har jeg kjeler i mange størrelser. Som oftest er vi bare to til middag, men om vi først får middagsgjester er det gjerne mange.  

Noen av mine kjeler har jeg hatt i minst 25 år, andre er ganske nye. Jeg har dyre kjeler og jeg har billige kjeler. 





Men hva bør være grunnutrustningen? 3-4 kjeler og en stekepanne holder lenge.

















Hvilke størrelser bør kjelene ha? Jeg tenker at den eneste grunnen til å velge veldig små kjeler er skapplassen. Det er ikke noe problem å koke få poteter i en 2-3 liters kjele. Så fort pinnekjøtt eller fårikål står på menyen vil det være behov for en ganske stor kjele, kanskje både 10 eller 20 liter.

Hvilket materiale bør kjelene være i? Det er lurt å ha kjeler både i rustfritt stål og med slippbelegg.

I noen stekepanner med slippbelegg kan man steke uten bruk av fett, eller iallfall med lite fett. Undersøkelser viser faktisk at pris nødvendigvis ikke har noen betydning for kvalitet og holdbarhet på stekepanner. Stekepannen 365+ fra IKEA kom for eksempel veldig godt ut av testen til testfakta.se. Det er en billig stekepanne (kr 150,-), men tålte varme best av alle de åtte pannene i testen.  Den skårer ganske bra også på ripetåligheten. Noen restauranter bruker derfor billige stekepanner. Da er det ikke et økonomisk løft å bytte dem ut. 

I tillegg til lite/ikke bruk av fett er belagte kjeler og panner enkle å rengjøre.  Belegget tåler godt vanlige steketemperatur som er rundt 200 °. Men det er viktig å unngå overoppheting. Hvis temperaturen kommer opp til over 400 °C at det kan oppstå potensielt farlige gasser. 

Mange kjeler og stekepanner kan også brukes på induksjonstopp. Vanlige stålkjeler og emaljekjeler av den gamle typen er som regel magnetiske i bunnen, og da kan de brukes på induksjonstopp. Jerngryter -stekepanner fungerer selvsagt også. Hvis en magnet henger fast kjelen er kjelen brukbar på induksjonstopp.

Stekepanna på bildet over er en såkalt sautèpanne fra Woll. Det smarte med den er at håndtaket kan tas av. Da tar den mindre plass i skapet/skuffen. Panna (uten håndtak) kan dermed også brukes i stekeovn. Jeg bruker denne panna når jeg lager panneretter som tar litt plass. De høye rette sidene gjør at egner seg ikke så godt for den som skal snus flere ganger. Vanlig pris på sautepanne med glasslokk er 1000,- - 1200,- kroner, men den har de siste årene vært på tilbud.

Jeg har faktisk to nye stekepanner. Jeg vant en HøyangPolaris stekepanne for noen uker siden. Fordi begge de vanlige stekepannene vi hadde var moden for utskifting kjøpte jeg en stekepanne på ICA til kr 149,-. Jeg setter dermed igang min helt egne uttesting.
















Stekepanna fra ICA har TeflonÒSelect Plus-belegg innvendig og Telfon utvendig. Den kan brukes på alle ovntyper. Håndoppvask anbefales.
Stekepanna fra HøyangPolaris har et keramisk belegg; Ceratec° tåler høyere temperatur enn plastbelegg. Håndoppvask. Jeg har funnet priser på mellom 500 og 600 kroner for denne stekepanna.

Kjeler og panner i støpejern brukes i mindre grad nå.  Det skyldes nok tyngden og at de overhodet ikke kan vaskes i oppvaskmaskin. Jeg bruker alltid denne stekepanna når jeg steker biff. Da bruker jeg høy temperatur. Jeg bruker alltid jerngryta når jeg steker smultringer. Jeg slår derfor et slag for jernpanna og jerngryta.




Det aller viktigste på en kjele og stekepannen er bunnen. Hvis den er for tynn vil den bli for varm og maten vil svi.  



2 kommentarer :

  1. De gryten jeg liker aller best er noen jeg har kjøpt
    på loppemarkeder. Har etpar jerngryter, liker veldig godt å lage
    middag i de. Steke kjøtt og kjøttdeig.
    Men det er lettvint med gryter med slippbelegg.
    Selv om de ofte ikke er så holdbare. I hvertfall der det
    hender mannen el en av sønnene lager mat og glemmer seg.
    Ha ei herlig helg :)

    SvarSlett
  2. Tror vi har en 10-literskjele, men det hender faktisk den blir litt liten...
    Takk for godt tips angående kvistlakk, det kommer vi til å følge. (",) Vil ikke ha noen gule flekker om vi kan unngå det.

    SvarSlett