Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
tirsdag 10. september 2013

Saftige barndomsminner

Jeg har gledet meg til de første eplene helt siden vi plantet det nye treet i 2009. I år var det 6 store deilige saftige epler.
Jeg husket hvordan saften rant når vi satte tennene i et sånt eple da jeg var barn. Og det stemte - saften ligger i lommer rett under skallet. For ikke å snakke om alt som ligger inni kjernehuset.
Glassepler kaller jeg dem eller Tranparente Blanche på fint.

Dette er et såkalt tidligeple og det tåler ikke lagring. Det må altså spises rett fra treet. Ingenting er bedre enn det.

9 kommentarer :

 1. Mmmmm MEN... jeg spiste dem alltid rett før de ble modne. Glassepler var min barndomsfavoritt, men som sagt.. de skulle ikke være helt modne. Jammen skal jeg plante slike når vi skal ha epletre(trær?) her. Visste ikke at de fantes ennå jeg. :-) Takk

  SvarSlett
  Svar
  1. De må spises mens de fortsatt er syrlige og saftige.

   Hjeltnes videregående skole i Ulvik selger epletrær av gamle typer.

   Slett
 2. Ja, sånne husker jeg også i fra min barndom. Glassepler er både gode og vakre å se på :-)

  SvarSlett
 3. Vi hadde et slikt tre der vi bodde før.
  Men det var stort og gammeløt og fullt av epler en aldri rakk å
  bruke opp siden de måtte tas med en gang de var modne, eller kanskje ¨helst litt før. Syns de fort ble tørre?
  Nå har vi høstepler/vinterepler som vi går å venter på skal bli modne.
  Første gang det er mer enn et eple på de trærne.
  Ønsker deg en herlig dag :)

  SvarSlett
 4. Mmmm, det både så og hørtes godt ut. Slike epler har jeg aldri sett, men det er vel heller ikke så rart siden de ikke tåler lagring (og dermed ikke frakting hit).

  SvarSlett
  Svar
  1. Det betyr at om du er sydover på denne tiden av året noen gang må du komme på besøk for å se og smake.

   Slett
 5. Mmm! Kan nesten kjenne smaken av dem. Jeg har bare et lite epletre så langt. Det hadde hele 2 stk epler i år, men gode var de! Sorten heter Katja og skulle egentlig vært mye større siden det har stått der i mange år, men bever, rådyr og elg vil det tydeligvis annerledes, så her må jeg bøye meg ned for å plukke de få eplene som kom! ;-)
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvarSlett
 6. Hmm, de så gode ut=) Barndomsminner er veldig koselige. Det er rips og solbær som bringer det frem i hagen her=) Vibeke

  SvarSlett
 7. Nam nam nam, dette så jo herlig ut!

  SvarSlett