Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








torsdag 28. mars 2013

Turist i Roma


Dag 3

Den siste dagen skulle også fylles med opplevelser. Pantheon sto øverst på listen.

Pantheon er et prakteksemplar på romersk ingeniørkunst. Tempelet ble bygget i perioden 118 - 125 e.Kr. av keiser Hadrian.









Pantheon er en rund bygning med en søylebåret forhall. Sylinderen har både en diamater og høyde på ca. 44 meter. Pantheon er rikt utsmykket med farget marmor, og kuppelens kassetter hadde opprinnelig rosetter i bronse.  I år 609, under keiser Fokas, ble Pantheon omgjort til kirke. På 1800 tallet ble kirken gravplass for italienske konger. Rafael er blant andre gravlagt i Pantheon.
















Oculus, hullet i toppen av kuppelen gir det eneste lyset til tempelet.






Fordi det er faktisk er et hull i taket, har gulvet rett under dreneringshull. 

Neste punkt på lista var Piazza Navona. Her har det også opprinnelig vært en veddeløpsbane. Det er tre fontener på plassen. Den midterste kalles "de fire floder".




Campo de’ Fiori er et populært torg sentralt i Roma. Navnet betyr blomsterengen, som stammer fra middelalderen da torget faktisk lå på en eng. Det er fortsatt et torg for frukt og grønnsaker, fisk og kjøtt og andre vareslag her.
På Campo de’ Fiori finner du en statue av Giordano Bruno, som var en italiensk filosof og forfatter. Han ble anklaget av den romerske inkvisisjonen for kjetteri med bakgrunn i hans uttalelser om at universet ikke hadde noe sentrum. Han ble i år 1600 brent på plassen for sine meninger, og statuen av han kom på plass i 1889.
Campo de’ Fiori har også en fontene kalt la Terrina, som betyr suppetallerkenen. Fontenen er i dag med på å holde blomstene på markedet friske. Fontenen bærer inskripsjonen FA DEL BEN E LASSA DIRE, som betyr omtrentlig “Gjør det bra og la dem snakke”. En passende inskripsjon med bakgrunn i ryktet plassen har for sin sladder.

Vi ble fasinert over de de fantastiske ostene og skinkene som ligger utstilt i butikkene rundt torget også.














Vi kom tilbake hit  senere på dagen, gjennom Via de Giubbonari.  Der ligger den en del klesbutikker . Les mer om det ved å trykke på logoen under.


                                                

Nå ville vi ut til elven Tiber og fulgte et smalt smug rett vestover (se kartet helt nederst). Så gikk vi langs elven sydover.

Vi kunne ha gått over broen til Trastevere, men vi holdt oss på bysiden til vi kom til Tiberøya(Isola Tiberina).

Øya er båtformet og tilknyttet fastlandet via de to broene Ponte Fabricio og Ponte Cestio. Øya er ofte omtalt i forbindelse med helberedning av syke. I antikken ble den greske guden for helbredelse og medisin Asklepios hyllet med et eget tempel på øya, og den dag i dag er det fremdeles et sykehus her.
På Tiberøya ligger også Basilika di San Bartolomeo all'Isola, som er en kirke oppført for å hedre apostelen St. Bartolomeo. I basilikaen som ble oppført i slutten av 900-tallet, ligger det relikvier av St. Bartolomeo. 







Vi gikk over brua til bydelen Trastevere. Vi burde sikkert tatt oss tid til å gå litt der, men vi gikk over neste bru tilbake.  Der ses også litt av den eldste brua i Roma ,Ponto Emilio eller Ponto Rotten som den blir kalt i dag. Brua ble bygd i år 200 f.kr.



Vi gikk forbi restene av Teatro Marcello


og inn i den jødiske bydelen. Her ble det lunsj på Kosher-restaurant.




























Så gjaldt det å få kjøpt nytt batteri til kamera, men en fotobutikk var ikke lett å finne.  Endelig i en liten sidegate til Via del Corso lå butikken. Som så mange steder ellers var kontanter eneste betalingsmiddel.

















På veien videre gikk jeg gjennom passasjen i bygningen til høyre i bildet.


















Jeg ble litt overveldet da jeg kom inn og så opp.
Jeg ikke klart å finne ut hva det er. 

Bygningen ligger inneklemt mellom kirkene  San Marcello al Corso og  Oratory of Santissimo Crocifisso  ligger denne bygningen med et flott glasstak. 
























Vi spiste på Crispi 19 om kvelden. det er bitteliten restaurant i Via Crispi. Inngangsdøra er veldig anonym.
















 Det var betydelig dyrere enn vi hadde betalt hittil, men lekkert var det.

Det ble avslutningen på våre 2,5 dager i Roma, men det kommer likevel noen flere Roma-tips i morgen.


1 kommentar :

  1. Dette ser jo helt fantastisk ut=) Så koselig med reisetips! Håper dere koser dere i påska=) Vibeke

    SvarSlett