Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
tirsdag 5. februar 2013

Gjesterom


Det som ble igjen av det store rommet da nesten halvparten var tatt til to bad ble brukt til et gjesterom.Det første bildet er fra januar 2006. Da var deleveggene revet, men i taket var det litt panel og litt plater.Vi fant mye forskjellig isolasjon. Her er det halm, mose, papir og strie.


Det lå flere lag med gulvbord fra forskjellige tidsperioder. Det eldste
var ødelagt og kunne dessverre ikke brukes.
Det var arbeid også oppå loftet. Den lille isolasjonen som lå mellom bjelkene måtte fjernes før gamle plater og panel kunne dras/slås av. En forstuet finger ble konsekvensen må mannen tråkket ned på platene mellom bjelkene. Men det kunne lett gått mye verre.

Det ble faktisk mye vanskeligere å jobbe på loftet etterhvert som det bare ble bjelker å gå på.

Den nye takpanelen ble lagt oppå takbjelkene. Å ha synlige takbjelker gir litt karakter til rommet samtidig som det gir større takhøyde. 

Vi åpnet opp igjen den gamle døråpningen ut til gangen. Den hadde vært dekket av panel siden 1960. 

Veggen inn mot badene følger takbjelke

Alle vinduslister ble foret ut. Foringen ble skåret ut for å passe helt nøyaktig til tømmerveggen.
Fordi det ble lagt nytt gulv og tak i dette rommet var det mulig å legge skjult elektrisk anlegg. 

Dette er det eneste rommet med helt nytt gulv. Og vi er veldig fornøyd med de bred furuplankene
Veggen mot det store badet følger den ene takbjelken. Så gjør veggen en knekk og følger takbjelken innenfor. Da ble det plass til døråpningen (se bildet over) og til garderobe-/bokhyller.


Alle stikkontakter ble satt på veggen over listene. Det er visstnok vanlig å sette stikkontaktene på så brede lister, men det ønsket ikke vi.

Åpningen mot gangen har fått karm og lister og rommet er nesten ferdig malt. Og så har en av de gamle dørene kommet på plass.


Slik ble rommet. På lista vår står at vi må forlenge senga. Den er bare 190 lang for fungerer veldig dårlig for de aller fleste gjestene våre.


Den ene grunnen til ikke å flytte døråpningen til gangen mot høyre er senga på bildet under. Den andre grunnen er møblene vi har på andre siden av tømmerveggen - i gangen.

Vi klarte å ha hensyn til slikt fordi vi veldig tidlig i planleggingsprosessen hadde definert bruken av alle rom og hadde planlagt møbleringen.


7 kommentarer :

 1. Det hørtes dramatisk og risikofylt ut, huff! Godt det gikk bra.
  Nok en stor jobb. Sto den gamle døra også i? Det var i så fall litt av en skatt.

  Når det gjelder stikkontakter på lister ville nok jeg også gjort samme valg som dere. På loftet her, der det gamle anlegget fremdeles henger oppe, er faktisk alle stikkontakter montert omtrent midt oppe på veggen. Kanskje fordi husmoren skulle slippe å bøye seg? Eller så var det for å spare ledning med å korte inn avstanden mellom det ene lysopunktet i taket, bryteren og stikkontakten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Døråpningen var blendet igjen og dørkarmen kastet. Alle de gamle dørene fant vi enten på loftet eller på låven.

   Slett
 2. Imponerande for eit arbeid de har gjort.
  Eg driv og maler to soverom etter at dei to eldste nyleg flytta ut. Og eg synst berre det er eit himla arbeid... ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mye verre å sette igang med oppussing i et hus man bor.

   Slett
 3. Så kjekt å se igjen rommet "vårt" ! Rommet er en drøm med de gamle tømmerveggene og delikate farger. Jeg sov veldig godt i senga der. Og nostalgisk å tenke på at min mormor er oppvokst der og opplevd de samme vegger, tak, gulv og dører som dere har tatt vare på i huset. Jeg nyter å følge din "fortelling" om opp-pussinga. Imponerende arbeid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig Gerd. Dere må komme på besøk igjen.

   Slett