Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








fredag 14. desember 2012

14.desember Julegris

I tidligere tider alet de som hadde råd til det opp sin egen "julegris". Slaktingen var så nær jul som mulig for at de kunne spise ferskt kjøtt de første juledagene. Resten av kjøttet ble saltet ned i store tønner, og noe av det ble etterpå hengt på stabburet til speking (spekeskinke). Men slaktedyret ble som nevnt på mandag utnyttet maksimalt. Det ble laget leverpostei av lever og nyrer, og lungemos av lunger. Tunger ble kokt og saltet og brukt som pålegg. Ekte smult er ister (det hardeste fettet) fra gris.
Lånt fra internett
Syltelabber var en av julens delikatesser. Nå kan jeg ikke forstå at det var så mye kjøtt på dem, men den kokte og salte svoren smaker også godt. Nå selges syltelabber ferdig kokt og delt i to. Brukes på julens koldtbord.
Det har selvsagt vært griser her på gården også. Bildene under er fra  hhv 1930 og 1950, og viser mer storvokst gris enn det som er vanlig nå. 
   

2 kommentarer :

  1. Gigagriser, det der!
    Du, tusen takk for deig:) Vi skal bake i løpet av helga:)

    SvarSlett
  2. Ja! Husker det jeg. Har ikke hørt gigagriser men det forteller sannheten. Jeg syns de var fryyyktelig digre. ;-), men var ikke store jenta. :-) Fortsatt god advent. klem KW

    SvarSlett