Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
lørdag 29. oktober 2011

Virkelig høstsuppe

I går lagde jeg oksehalesuppe for første gang. Jeg bruker ofte oksehaler når jeg skal koke en god kraft, men jeg har ikke brukt oksehalekjøttet i suppe før. Det ble en kraftig høstsuppe.

Oppskriften fant jeg på dagbladet.no. Den  var beregnet på 4—6 personer. Jeg seksdoblet og da var det nok til 22. Med mer grønnaker hadde det holdt til minst 6 til.

1 ½ kg oksehaler
3 ss rapsolje (jeg brukte vanlig margarin. Jeg synes at det spruter mindre.=
4 gulrøtter
2 løk
3 fedd hvitløk
4 dl rødvin
vann
ca. 2 ts salt
nykvernet pepper
1 laurbærblad
1 ts tørket timian
1 ts rosmarin
2 skiver kålrot
2 skiver sellerirot
100 g bacon

Jeg kjøpte frosne oksehaler. De er delt i passe tykke skiver. Noen store matbutikker har det fast i frysedisken. Andre butikker må bestille.
Varm oljen i en gryte eller stekepanne, og brun alle kjøttbitene på sterk varme. Ta det porsjonsvis, slik at du greier å holde varmen i panna hele tiden. Ha bitene over i en stor gryte.

Skrell og del gulrøttene i skiver. Skrell løkene og del dem i båter. Grovhakk hvitløkfeddene. Ha alt dette i gryta, og hell over rødvin og nok vann til at det dekker. Ha i halvparten av saltet, godt med nykvernet pepper og resten av krydderiene. Sett på et lokk, og la det stå og småputre på plata i tre timene.
I mellomtiden renser du resten av grønnsakene og deler dem i fine terninger. Baconet deler du i mindre biter og bruner i en stekepanne.

I oppskriften går det fram at oksehalebitene skal være hele. Jeg synes det var mer hesiktsmessig å ta alle oksehalebitene ut av kjelen og skjære av kjøttet. Det er mye fett på oksehaler, det fjernet jeg også. 

Ha kjøttet og grønnsaker i kjelen og kok til grønnsakene er møre. Tilsett mer væske ved behov, avhengig av om du ønsker en kraftsuppe med grønnsaker og kjøtt i, eller grønnsaker og kjøtt med kraft. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt mer av krydderurtene.

Det er ikke poteter i denne suppa. Dagbladet foreslo å servere kokt ris til.  Jeg serverte nybakte Tebirkes.

Vi skal varme opp restene til dagens middag. Det som er igjen da av deilig kraft skal jeg sile jeg av og koke den inn til sausbasis.

5 kommentarer :

 1. Mmm, dette så herlig ut. Jeg liker oksehaler, spiselige oksehaler altså. De levende har jeg ikke gjort meg opp en mening om egentlig...

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 3. Ah, den så deilig ut!! *namnam!* Med TAB til?? Hehe. Ha en deilig dag!

  Ciao!

  SvarSlett
 4. Dette må utvilsomt kvalifisere til mange husmor-poeng, hjemmelaget er best! Har smakt oksehaler på afrikansk vis også, det var slett ikke dumt, det heller. Kanskje du må prøve en gang?
  Beate

  SvarSlett
 5. Ååååh dette så godt ut! Jeg simpelthen elsker supper i alle slags varianter. Denne er notert!
  Klem

  SvarSlett