Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
torsdag 8. september 2011

Jakten

Etterhvert som jeg har kjøpt planter til hagen så har jeg, med to unntak spart på plantelappene. Og jeg har notert hvor jeg har plantet alt.

Evigbergknapp (Sedum telephium) "Matrona" ble kjøpt i 2007 og plantet i bedene på hver side av inngangsdøra. I fjor ble de flyttet til hekkbedet. Da kan jeg se den flott blomstringen utover høsten fra kjøkkenvinduet. De blir nesten 50 cm høye så de fyller virkelig opp,
Stilkene er rødbrune og bladene er mørke grønne, nesten brunlige.
På nært hold er blomstene utrolig flotte.

Så har jeg fått en Bergknapp til, som jeg ikke vet navnet på. Her er stilken og bladene lys grønne.
Det er da jakten startet. På navnet. Ikke bare vil jeg ha et latinsk navn, men også et norsk. Etter flere timers søk på nettet står jeg igjen med at det nok er en Sedum spectabile, Oktoberbergknapp. Eller det vil si - akkurat denne sorten av Bergknapp skal ikke lengre ha det latinske navnet Sedum, men hete Hylotelephium. Og det fullstendige latinske navnet blir da: Hylotelephium telephiodes. Men som  helt nybegynner med hagelatin så er jeg sjanseløs, Hylotelephium klarer jeg nesten ikke å si, langt mindre huske. Sedum var enkelt og greit.

Et tips til slutt: Mange får eller kjøper buketter nå i høst med Sedum/Bergknapp i. Den setter fort røtter i vann og kan faktisk bli til nye planter. Det er slik Oktoberbergknappen over kom til oss.

4 kommentarer :

 1. Ein slik Bergknapp som den siste har eg :) Vanskeleg navn og skrive..Men fin er den!

  SvarSlett
 2. Man kan ju nästan vricka tungan när man försöker utttala en del latinska namn men nog är oktoberbergknappen vacker. Din Matrona också.
  Ha en fin fredag :)

  SvarSlett
 3. Jeg har av den typen oktoberbergknapp og plukka inn av den for et par dager siden....skal prøve å få til noen nye av de jeg har plukka inn. Fin pynt i vaser også:)

  Ønsker deg ei god helg:)

  SvarSlett
 4. Hei! Det er veldig lurt å kaste seg ut i Latin'en jo før jo heller. Jeg trodde heller aldri for et par år siden at plantenavn på Latin skulle bli hverdagskost, men gjennom hagegal.no og søk på nett har det nesten blitt et nødvendig redskap. Du har mange gode poeng i innlegget ditt! Ha en fin helg - her regner det så det spruter nå.

  SvarSlett