Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 23. september 2011

Fårikål, selvsagt

Det har begynt å lukte godt i huset allerede. Fårikålen er satt på. Jeg synes at den skal trekke lengre enn de 2-2,5 timene som er angitt i alle oppskrifter. Og skulle den bli ferdig før - så holder jeg den bare varm* fram til middag.
I dag har jeg laget av snaue 3 kg kjøtt. Jeg bruner så mye jeg får plass til i den store kjelen. Og legger i hodekål i store biter.Det er viktig at kålen er delt i store biter. Hvis den er delt for smått opp så koker den nesten helt bort.Innimellom de første lagene med kål legger jeg resten av kjøttet som jeg stekte i en stekepanne. Jeg strør salt og hel pepper mellom lagene av kål. Og så helte jeg på 1 l kokende vann. Det er veldig mye vann i kålen så er det bedre å tilsette vann etterhvert, enn å få for mye kraft i den ferdige fårikålen.

Jeg har valgt en veldig stor kjele og det er god plass til kål. Alle oppskrifter angir like mye kjøtt og kål. Da synes jeg det blir for lite kål. I dag prøver jeg med dobbelt så mye kål. Skulle det bli for mye får jeg helle resten av kålen i komposten. 
* All mat som har vært varmebehandlet må enten holdes varm, over 60 grader, fram til servering, eller kjøles raskt ned og oppbevares kaldt før en ny oppvarming til servering. Les mer

Rapport kommer når vi har spist.

Og det har vi for en stund siden. Og det smakte alldeles fortreffelig. Vil nok anslå at riktig forhold mellom kjøtt og kål er 1 kg kjøtt og 1,5 kg kål.

Det er viktig å ikke røre i gryta, men mot slutten løftet jeg kjøttet forsiktig oppå kålen slik at all kålen også ble ordentlig kokt. Jeg vil tro at fårikålen kokte i drøyt 5 timer. Det betyr at hos oss smaker nykokt fårikål like godt som den "dagen etter". Nå er 4 porsjoner satt i fryseren for deilig hygge noen flere dager.
Potetene ble selvsagt knust i den deilige krafta.

6 kommentarer :

 1. Namm...det så godt ut, vi har ennu ikke harr fårikål iår, må vel lage det en dag, Hilsen Lisbeth ;O)

  SvarSlett
 2. Mmmmm, så bra. Skal prøve å brune kjøttet neste gang. Det har ikke jeg gjort før. Nyt middagen i det vakre høstværet.
  Hilsen KW

  SvarSlett
 3. Fårikål er deilig. Det begynner å bli tiden for gode varmende gryter.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 4. Mmm.
  kos dere.

  Jeg koker også fårikålet leeenge.
  :)

  SvarSlett
 5. Nam nam nam! Og restene dagen etter er nesten enda bedre.

  SvarSlett
 6. Nå fikk jeg lyst på fårikål jeg og...

  SvarSlett