Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








mandag 4. oktober 2010

Grytekluter

Jeg har heklet grytekluter i hele år. Det var nødvendig å fornye eget utvalg, men det ligger likevel en pen bunke som skal bli en myk julehilsen til venner. Og flere skal det bli. jeg har intensivert heklingen.

Jeg lærte å hekle grytekluter av mormor. Og jeg husker at oldemor heklet på samme måte. Det finnes ikke noen bedre grytekluter. Vaffelmønsteret gjør de tykke og gode. Det beste gryteklutgarnet var Terne fra Solberg spinneri. Det lages ikke mer og jeg har vært på leting etter noe tilsvarende, men uten å finne det. Mye av bomullsgarnet som selges nå kan bare vaskes på 30 grader, og det er litt lite.
De stripete gule og rutete grønne/blå er heklet av Fiol fra Solberg. Den store fordelen med dette garnet er det store fargeutvalget. De stripete til høyre er heklet av Petunia. Jeg bruker heklenål som passer til garnet og jeg prøver å hekle så løst som mulig. Da blir gryteklutene store og myke. Jeg vet ikke alltid hva slags mønster det skal bli. Som oftest velger jeg noen farger og så begynner jeg.


Slik gjør du det:

Legg opp 61 luftmasker, det blir 19 "ruter". Ta første stav i 3.luftmaske. Hekle 57 stavmasker. Snu med 3 luftmasker. Stikk nåla bak den andre stavmasken i omgangen under, trekk tråden gjennom og  avslutt som stav. Gjenta. Så en vanlig stav. 
På vrangen er det to staver som hekles bak og en vanlig stav. På  rettsiden skal 1 stav hekles bak stavmasken i omgangen under. Fortsett til grytekluten er firkantet. Fest alle tråder godt og hekle en kant rundt med fastmasker. 

Legg opp 30 masker til løkken. Hekle 29 fastmasker, snu og heklsefastmasker tilbake. Sy løkka fast.


Det går med 40 g garn til en gryteklut. Det er 36 omganger og det går 1,2 g garn/omgang. 

5 kommentarer :

  1. Mange fine grytekluter her,koselige gaver både å gi og å få!
    Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  2. Hei!
    Takk for koseleg helsing på bloggen min: Eg treng heil sikkert opplæring i vliselin, he, he!
    Slike gryteklutar i vaffelmønster har eg hekla nokre av også. Men det er ei stund sidan no, denne blogginga tek over kveldane, så både hekling og lesing har det blitt lite av. Må skjerpe meg!

    SvarSlett
  3. Oj ! Så mange fine kluter ! Kjekt å lage og kjekt å gi vekk !

    SvarSlett
  4. He he, så du er i gang med julegaver? Ja, ja, det er IKKE jeg, til tross for mitt "jule"innlegg i dag - jul får vente litt til!
    Flotte kluter - jeg blir mektig imponert over alle dere dyktige håndarbeidsdamer!

    SvarSlett
  5. Hei, og takk for kommentar hos meg! Ja, disse grytekluter i vaffelmønster er en gammel klassiker! Fant også oppskrift i Tove Fevang bok om hekling og hakking til kjøkkenet. Jeg heklet mine i Gjesdal Bomull Sport, som kan vaskes på 60/90 grader. Jeg heklet de i mønster 2+2, som det var i de gamle gryteklutene jeg fant, men tenkte jeg skulle prøve 2+1 på et kjøkkenhåndkle jeg skal hekle nå. Gryteklutene (52 m) med fm kanten ble 22,5 cm, og det ble passe stort. Ønsker deg en fin høst! Klem Cathrine :-)

    SvarSlett