Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








tirsdag 30. august 2011

Frosne epleskiver

Selv om det er god plass i fryseren(e) så fyller jeg ikke opp med eplekaker. De er gode opptint, men enda bedre nystekt.

Jeg fryser bort epleskiver.De kan også brukes til en fantastisk god epledessert.


























Plastposene på 4 liter rommer akkurat mengden til en eplekake i langpanne. Når jeg skal bruke epleskivene så slår jeg bare litt på posen slik at skivene løsner fra hverandre. Jeg legger de frosne i kakerøra. Fordi eplene er ferdig i skiver er det veldig raskt å lage en eplekake. Kaka blir faktisk enda saftigere fordi de frosne eplene inneholder mer vann enn de ferske.

jeg har oppdaget at innlegg som ser Ok ut på min PC blir helt feil når skjermen er større. Hva kan jeg gjøre for at det blir bra på alle typer skjermer?

mandag 29. august 2011

Vi må ha eplekake

Fram til nå har eplene vært så små og skadet at de bare kunne brukes til pressing eller koking. I dag ble det eplekake. En superenkel og god.
Sett stekeovnen på 180 grader.
Smelt 200 gram margarin i en stor kjele eller stålbolle.
Legg bakepapir en langpanne og pensle med litt smelta margarin.  Det er særlig viktig å pensle kortsidene som ikke dekkes av bakepapir.



Jeg deler opp eplene som vist på bildet over. Etterpå skjærer jeg i skiver som på bildet under. Totalt skjærte jeg opp 10 epler i dag. Det blir ca 4 l epleskiver.


Mål opp:
8 dl hvetemel
6 dl sukker
3 dl melk
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
4 egg








Hell alt sammen i bollen og rør sammen. Jeg bruker en ballongvisp og pisker litt kraftig for å få luft inn i røra. Helles over i langpanna og fordel utover. Legg eplene med skallsiden tett i røra. Når du tror det er fullt, så er det plass til minst 1 eple til. Strø på sukker og kanel. Eplene mine er fortsatt syrlige så jeg var raus med sukker i dag.

Kaka stekes på nest nederste rille i ca 45 min. La langpanna stå på kakerist i ca 30 min. Løsne langs kortsidene og trekk hele kaka ut av forma. La bakepapiret sitte på til kaka er mer avkjølt.
Litt vaniljeis på?

Vi spiste mer enn vi burde, og så ble resten delt i 4 store stykker og lagt i fryseren.

søndag 28. august 2011

Eplemos i dag

Hva er forskjellen? I eplesyltetøy er det eplebiter. Eplemosen er helt glatt som en purè.

Hvis eplene jeg skulle bruke hadde vært helt uten skader er det nok å dele i 4 båter, og ta vekk stilken. Det er lurt at bitene er så lik størrelse om mulig, da blir det ferdig kokt samtidig. 

Jeg må dele eplene i biter for å fjerne alle skader.  Det var to ulike slag epler og bitene var i forskjellig størrelse så jeg visste at noe ville koke i stykker før de største bitene var kokt.
Jeg hadde 4 kg ferdigrensa epler, og kokte det i 2 omganger.


Mens eplene koker setter jeg sammen kjøkkenmaskinen med moseapparatet. Min trofaste Elektrolux assistent ble kjøpt i 1983 og brukes fortsatt til all baking.

Jeg løfter opp eplene med en melsikt over i en bolle og passer på å få med så lite vann som mulig.





Eplene legges på matebrettet til moseapparatet og dyttes ned i kverna. Eplemosen presses ut gjennom metallsilen og avfallet kommer ut foran.









Ta "avfallet" gjennom kjerna et par ganger til for å få så mye mos som mulig.

Hell mosen over i kjele og ha i sukker. Jeg hadde fatt ca 2 kg/3 l mos og brukte da ca 1/2 kg sukker. Kok opp med lokk på kjelen (det spruter mye).

Normalt vil jeg holde på med mye større prosjoner en dette. Da blir det mye avfall, også fra rensingen. Det samler jeg i et par bøtter som står på gulvet. Da er det lett å bære det rett ut i komposten. De samme bøttene bruker jeg når jeg bærer eplene inn i huset.


Jeg fryser bort i ganske små bokser. Disse er på 1/2 l og jeg har fylt i ca 4 dl. Det er passe mengde for oss. Eplemos holder seg ikke så lenge i kjøleskapet.
Jeg er så heldig at jeg har ganske god frysekapasistet. For å kunne utnytte det vi har av frukt og bær i hagen var det helt nødvendig.

lørdag 27. august 2011

Eplesyltetøy

På oppfordring har jeg laget Eplesyltetøy og det er jammen mange år siden sist. Jeg ble faktisk så fornøyd at jeg skal lage en omgang til nå i kveld.
Ta ut kjernehuset og skrell eplene.














Ta vekk alle flekker og skader. Del eplet i to.

Skjær eplet i biter. Det er lurt at de er ganske like store. Da er de ferdigkokt samtidig. Jeg hadde 2,5 kg ferdig rensa epler.










Ha eplebitene i en stor kjele sammen med 2,5 dl vann og ca 1/2 kg sukker. Det blir ekstra god smak hvis du legger i en 1/2 vaniljestang. Kok opp og la det småkoke til alt er mørt 20-30 min. Det er lurt å smake på syltetøyet selv om det alltid vil smake søtere mens det er varmt. Mine epler er fortsatt ganske sure så jeg hadde i litt mer sukker.



Jeg har plass i fryseren til alt syktetøy og saft jeg lager. Det sparer meg for mye arbeid med vask av glass og flasker. Så en porsjon skal jeg sette i kjøleskapet til søndagsfrokost og nesten 3 liter fryses bort.

fredag 26. august 2011

Gummistøvler

Mammadamen gir bort et par Ilse Jacobsen gummistøvler. De er det veldig mange som kan tenke seg, jeg også. Slike gummistøvler sto på min ønskeliste da jeg hadde bursdag for en uke siden. Men jeg fikk ekstern blitz til kamera mitt. Det hadde jeg også ønsket meg.

Men gummistøvler hadde vært greit å ha. Hvertfall så fine som disse.

torsdag 25. august 2011

Kjære Maria



















Selvsagt har vi sitteplasser under epletreet! En annen sak er om vi sittet der så mye. Men jeg er helt sikker på at neste sommer, som vil bli usedvanlig solfylt,  så vil du finne oss der med et glass kald hvitvin i glassene.

På dette bildet kan man skimte stolene der i det fjerne, og det er nok det eneste bildet som finnes. Været i morges fristet ikke til fotografering.

Dekkstolene kjøpte jeg på Jula i fjor og malte selv. La meg si, - jeg forstår nå hvorfor de ferdigmalte er så dyre.

Og - oppskrift på Eplemos kommer. Du skal få oppskrift på Eplesyltetøy også.  Så kan du jo tenke på om du tror det er noen forskjell.

Til alle dere andre. Hvis dere ikke har lest det Maria har skrevet i det siste om deres nyinnkjøpte kakkelovn til sveitserhuset VillaHilton bør gjøre det. Jeg antar at dere blir sittende og lese en lang stund.

Hilsen Åshild

PS Jeg har fått masse hyggelige kommentarer i det siste. Igjen har jeg en tidsfrist for noe jeg holder på med så tiden min forsvinner til det.

onsdag 24. august 2011

Det blomstrer

Det er intens blomstring i hagen nå. Alle rosene har dessuten masse knopper. Jeg håper bare at alle rekker å springe ut slik at vi får ordentlig glede av dem.

Dette er Syrinhortensia (Hydrangea paniculata Grandiflora) i morgensolen i går morges.

mandag 22. august 2011

Ferien er over

Vi beveget oss ikke langt fra gården i løpet av disse ukene. Derfor er det mange ting fra den lange lista som nå er utført. Været de to første ukene var også langt bedre enn vi hadde fryktet.

Nå er det tilbake på jobb.
Rapsody of blue

fredag 19. august 2011

Eplemost

I fjor på denne tiden skrev jeg det mest besøkte innlegget noen sinne, om pressing av eplemost. Det fikk lesere fra blant annet Moseplassen.

I går plukket jeg inn nedfallsfrukt og presset 4 liter.Dette er dyrebare dråper,men fortsatt mener jeg det er verdt arbeidet. Før pressing (sentrifugering) skjærer jeg eplene i biter, fjerner kjernehus og alt stygt.
 









torsdag 18. august 2011

Mer hagevandring

I går hadde hagen og jeg besøk av Mia fra Mias hageliv. Vi hadde aldri møtt hverandre før, men når det gjelder hageprat spiller ikke det noen rolle. Veldig hyggelig, og ikke minst lærerikt. Jeg hadde hørt om varigerte blader før, men at noen av mine planter sånn plutselig har fått det i år visste jeg ikke før Mia så dem. Så fortalte hun også om rips i søyleform for å spare plass.

Nå fortsetter jeg på hagerunden som startet på søndag.

På den venstre siden av innkjøringen vår har vi plantet granhekk ut mot jordet og en Sommereik som tuntre midt på plenen. Å velge Sommereik var helt naturlig, selv om det tar veldig mange år før treet får sin karakteristiske form.

Nede ved låven kan vi skimte sitteplassen som var med i første del av vandringen.

Området som nå er plen og parkeringsplass var åker i 2005.










På den andre siden av innkjøringen ligger bryggerhuset. Akkurat nå blomstrer det faktisk ingenting der.
Men bare langs veggen mot vest finnes: Pion, Flammentanz, Blodrips, Alpeasters?, Brannlilje og Lupiner. Langs veggen mot syd har jeg plantet: Rugosa, Kaprifol, Forsythia, Duftskjærsmin og Klokkebusk.








Dette er sørsiden av huset og ut mot den store plenen og bedene som ble vist her. Langs veggen har jeg plantet Storkenebb, Evigbergknapp, Rosehagtorn, Stokkroser og Flammentanz. Den store Syrinen blomstrer vanligvis fra slutten av mai.

 

















På baksiden mot øst hadde vi inntil i år bringebær og noen plantekasser med jordbær, rabarbra og jordskokk. De har vi flyttet bak låven. Rips og solbærbuskene, som hele mitt liv har vært der, skal få stå. Vi har fjernet halvparten og tynnet resten. Så nå er det mulig å slå plen mellom.







Slik så det ut sommeren 2005.




Langs veggen  mot øst er det planter som blomstrer i gult, med utgangspunkt i Brannliljen som jeg flyttet fra vestsiden.
Her er Fagerfredløs, Forsythia, Solhatt og rosene, Golden showers, Goldstern, Pershian Yellow og Graham Thomas.


Det er først i år jeg fant formen og innholdet til bedet som ligger på den ene siden av låvebrua. En klatrehortensia vil forhåpentligvis om noen år dekke muren. Ellers er det her Syrinhortenisa Limelight, Lyng, Storkenebb og Klokkebusk.

Før var dette plassen til diseltanken.













På baksiden av låven er det to store Åkerø-trær og et Eikerplommetre. Så fort det tørker opp litt mer skal jeg rake over jorden, rulle og så plen. Bak trærne er plantekasser og bringebær.









2005

Da er hagevandringen over for denne gang. Det er 60 andre innlegg under etiketten hage, og noen av bildene har jeg nok vist allerede.

søndag 14. august 2011

Åpen hage i øsregn

Etterhvert som det nærmet seg klokka 12 ble himmelen gråere og gråere. Nesten før de første hagegjestene var kommet så var alle stolputer blitt våte. Heldigvis hadde vi ryddet unna trappematerialer slik at vi fikk tak over kaffen og kringlen under låvebrua. Jeg fikk byttet til goretex etter en stund.

Til tross for regnet må det ha vært mellom 80 og 100 personer innom her. Det har vært så artig.

Noen kom fordi de hadde lest avisen i går. Noen kjører stadig forbi og har sett alle forandringene og meg i arbeidsklær. Noen har vært på Hageselskapets nettside og skulle i løpet av dagen besøke så mange hager som mulig. Noen har også lest bloggen min.

Jeg fikk lite tid til å snakke med folk om planteforslag og drivhus. Men på innkjøpslista mi nå står hvertfall Floks og Dagliljer. Og jeg har lært noe viktig om drivhus. Det bør ha tak av glass. Da vil varmen fra en liten varmeovn tine snøen på taket og man slipper å måke. Det betyr at et fremtidig drivhus kan plasseres bak låven et eller annet sted. Det blir ikke neste sommer. Da skal jeg bare pusle med det som allerede er her.

Nellik passer uansett godt i hagen vår. Begge disse er hagenellik (Dianthus caryophyllus). Hvorfor kan ikke sorter som er så ulike få egne navn?

Hagevandring

Anne på Moseplassen har kommet med en ny utfordring: Lag en digital hagevandring.
























Nå er det egentlig bare Vierhortensiaen som imponerer på hver side av trappa på hovedbygningen. Også er det veldig synlig at jorda på høyre side er mye bedre. Humlen på den siden er blitt kjempediger. Neste punkt på lista akkurat her å legge fast dekke (muligens skifer) under de hvite kurvmøblene.

Det er nok dette området syd for hovedbygningen jeg er mest stolt av til nå.













For nøyaktig 6 år siden så det slik ut.

















Ved låven har vi to sitteplasser.
Ved mursteinsveggen passer det med Blomkarse i et gammelt vindunkestativ. Det har jeg kledt innvendig med strie. I år plantet jeg klatrehortenisa i et stor kar inntil veggen. Litt sent - men det er kommet noen grønne tomater.









I 2005 lå det en stor subbusshaug der.
















Ved den andre enden av låven har vi fylt opp terrenget for å kunne plassere møbler. Bjørk, Skogskjegg Duftskjærsmin og Syriner omkranser plassen.

































Nå er det blomster på alle hagebordene. Normalt kan det ikke stå noenting på bordene fordi det blåser nesten alltid her.

Da må hagevandringen fortsette en annen dag. Jeg har en kringledeig som venter på utbaking.