Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








tirsdag 28. februar 2017

Tilbake på sporet

Det var i forbindelse med besøk fra USA i 1986 at jeg startet med slektsgranskning. De første oversiktene var håndskrevne og jeg hadde brukt telefonen som eneste hjelpemiddel. Det viktigste for meg akkurat da var å få oversikt over nålevende slektninger med utgangspunkt i det ene settet med tippoldeforeldre. Alle var utrolig hyggelige og hjelpsomme, og sendte som oftest lister med navn og datoer i posten.

Det tok i lang tid før jeg gjorde det samme i de andre slektene mine. I en av dem hadde noen gjort en stor jobb som jeg har bygd videre på. Det var først da vi flyttet til gården, og jeg ble opptatt av gårdens historie at det virkelig tok av. Da hadde Arkivverket publisert så mange folketellinger og kirkebøker, både søkbare og scanna, at jeg kunne sitte hjemme og finne fram i dem. I årene som har gått har det blitt mange nettbaserte kilder, og enda mer å lete i hjemmefra.  Enda flere finnes i sine originalutgaver i byarkivene, statsarkivene og i riksarkivet. Jeg lager en liste over spørsmål jeg har og planlegger besøk både på Byarkivet i Oslo og Statsarkivet i Bergen.

Etterhvert ble det ikke nok for meg å skrive navn og datoer i lister - jeg ville fortelle historien for slekten før meg. Heldigvis har jeg fortsatt mange slektninger med god hukommelse og som kan fortelle om hendelser lenge før deres egen tid. Disse historiene gir meg ofte nøkkelord for å lete videre i kirkebøker og pantebøker for å finne bevis.

De siste årene har jeg jobbet parallelt på slektene til min mormor, farmor og farfar. Innimellom har jeg funnet informasjon som hører til i morfars slekt, som var den jeg startet med. I tillegg har jeg lett etter informasjon om mannens slekt, særlig etter hans mormor og farfar. I begge slektene så kunne jeg starte på "ryggen" til tidligere arbeid.

Det er vinteren er bruker til dette. Når dagene ikke tilbringes i hagen, eller til juleforberedelser før jul. Dette er så spennende at jeg bruker mer tid enn jeg burde, innimellom må jeg ta en rufs med vaskemaskin eller støvsuger for å komme ajour med denslags.

Så nå er jeg tilbake på sporet. Et av det mystiske bildene i samlingen har fått sin løsning. Det var skrevet bak på bildet av den søte jenta at hun het Astrid, men jeg visste ikke hvem hun var. (det er ofte problemet med sånne bilder). Nå har jeg funnet foreldrene hennes. Omtale både av henne, som ble født i 1898, og foreldrene har kommet på plass i slektshistorien. Jeg har skrevet om hvor de bodde, basert på folketellinger og kirkebøker, og de samme kildene ga også informaqsjon om at Astrids far arbeidet som salmaker. Jeg vet foreløpig ikke om Astrid fikk noen barn. Hun var fortsatt ugift i 932 i allefall.

En ny versjon av den denne slekten skal plasseres i en sky sånn at den kan hentes ned at de som får invitasjon.

Jeg går sannsynligvis rett igang med neste slekt.

2 kommentarer :

  1. Når jeg begynner med sånt kan jeg gjerne blir helt oppslukt, lenge. Og det er så bra når det er mer enn bare navnene som dokumenteres, det er jo historiene bak som er artige.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er helt oppslukt, og tenker så mye på dem - hvordan hadde de det egentlig?

      Slett