Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








torsdag 21. februar 2013

Oberstiger og gechworener

Jeg fikk en bekreftelse om en farskapssak midt på 1800-tallet fra Statsarkivet i går. Da kan jeg følge en slektsgren til sølvverksdriften på Kongsberg fra før 1700. Jeg har antatt det fordi etternavnet er såpass spesielt, men endelig å finne koblingen var helt utrolig.

Dette er så spennende at jeg nesten ikke har tid til å puste. Langt mindre lage noe ordentlig innlegg eller lese hva dere skriver.

Fordi kunnskapen om gruvedrift kom med tyske bergverksarbeidere ble det brukt mange tyske ord og uttrykk både om stillinger og arbeidsoppgaver. En oberstiger var utdannet ingeniør med ansvar for gruven og en geschworener var bergmesterens assistent. Yrkestitlene har jeg funnet i folketellinger, kirkebøker og branntakster. Forklaring til begrepene fant jeg på  BERGSTADEN.ORG   Dette er egentlig en siden for gruvedriften på Røros, men ord og uttrykk var nok de samme.

Og når jeg har vært inne på Kongsberg og sølvverksdriften. Hva med en tur til Kongsberg i juli eller september. Jeg har plukket ut to forslag fra Norsk Bergverksmuseums program for i år.

04.07.2013: Barnas museum: Skattejakt for de små
15.09.2013: familiedag på Haus Sachsen



Jeg har fått super hjelp til å bli en hjemmefikser. Holder dere ut til 4.mars?

4 kommentarer :

  1. Så spennende da! Både min bestefar og generasjoner før han igjen jobbet i gruvene på Kongsberg. Det var jo den store arbeidsplassen der på den tiden, så det er naturlig at det jobbet mange der. Håper du finner ut enda mer da :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Min forfar på Kongsberg var helt klart en tysk innvandrer.

      Slett
  2. Slektsforskning er spennende! Min far er blitt ganske aktiv og jeg begynner så smått å interessere meg også. Skal notere programmet på Kongsberg i september, i juli er vi nok på ferie. Lykke til videre som hjemmefikser!

    SvarSlett
  3. Spennende, slektsforskning har alltid interessert meg. Og farsskapssaker gjør jo det hele enda mer interessant... Lykke til videre! (",)

    SvarSlett