Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
onsdag 20. oktober 2010

Jul i bestemors hage

Jeg har tenkt jul ganske lenge allerede. Faktisk tenker jeg på neste jul når jeg pakker bort den forrige i januar.

Da er det relativt kortvarig tenking, men jeg skriver inn i julepermen hva som mangler og hvilke ideer jeg har fått. I julepermen har jeg alle oppskrifter, den store planen, bilder av pynting i tidligere år, alle beskrivelser av ting jeg har laget, tips til nye ting osv.

Jeg har alltid laget mye til jul og har vært vant til å starte planlegging og gjøremål ganske tidlig. Her blir det da også etterhvert  JUL med virkelig store bokstaver.


Julekortmotiver med et flott gårdstun og hest og slede har bidratt til å skape et bilde av hva som er ekte jul. Mange har barndomsminner fra bestemors kjøkken med nystekte julekaker. Det vi glemmer bort er at vårt ideal av en jul ble skapt i en tid da juleforberedelsene var en del av arbeidet på gården. Kvinnene arbeidet hjemme og sto for det aller meste av både matlaging og kakebaking selv om mennene tro til med noen av de tunge løft i slaktingen. Det vil være nesten umulig for en småbarnsfamilie i dag med to fulle jobber og masse aktiviteter i tillegg å lage en 100% hjemmelaget jul. Da må man i såfall være superdedikert og prioritere knallhardt.


Jeg har et inntrykk av at jula i tillegg til å skape forventning også skaper dårlig samvittighet. Det er dumt. Det kan ha sammenheng med at amisjonene ikke står i forhold til den tiden man faktisk har. Da er det bedre å bruke litt tid til å vurdere hvor mye tid har jeg/vi og planlegge i forhold til det? Hva er mulig å få til? Hva er viktigst for oss? Og så være fornøyd med det.


Jeg har bestemt meg for å invitere dere med i mine juleforberedelser. Derfor lanserer jeg i dag Jul i bestemors hage eller Gardsjul som siden heter. Lenken ligger også øverst i høyre marg.

Her ligger alt klart: plan, oppskrifter, forhåpentligvis nyttige tips. Jeg kommer til å følge opp på bloggen med kommentarer hver dag fra slutten av november . Grunnen til at jeg legger dette ut så tidlig er at hvis noen synes dette er nyttig så har de god tid til å planlegge sin egen jul. Og det er det som er viktigst; jeg ønsker ikke at noen skal følge min plan, men bruke min plan til å lage sin egen.

7 kommentarer :

 1. Oi, imponerende! Skal si du har orden på juleforberedelsene dine. Hyggelig å lese om julen din, nesten litt eksotisk for meg som tar det mer på sparket. Men nå skal jeg iallefall sette meg ned og tenke på om det er noe jeg har lyst til å lage som Utvidede julekort i år - et hjerte eller en stoffmus eller noe. Det er på tide å starte med snart, om det skal bli noe.

  Ha en god dag :-))

  SvarSlett
 2. Det er helt greit å ta ting på sparket. Det gjør jeg også ofte.
  Målet mitt med Jul i bestemors hage var vel tredelt: trøste de som ikke kommer i mål til jul med at det er ikke dem det er noe i veien med, men at ambisjonene var for høye i forhold til tiden de hadde. Og gi tips til de som gjerne vil og har tid, men ikke har fått det helt til før. Tilslutt er det matkultur. Jeg vil så gjerne at de norske julemattradisjonene skal bevares.

  SvarSlett
 3. Så spennende det blir å følge julebloggen, jeg er et jule menneske og elsker juleforberedelsene.
  Det blir minde baking med årene men jeg elsker derimot å pynte:)
  Ha en fin kveld.
  klem fra marilyn

  SvarSlett
 4. Hei! Tusen takk for koselig kommentarer og for tips om dukkedama !! Eg skal sende henne mail med bilder:)

  Lister er en nødvendighet her i huset. Eg liker å lage lister. Det gjer jentene mine også. Eg har lister til alt, ferier, gaver, jul- gjøremål til helga, handleliste. Og det kjekkaste er når eg kan stryke ut :) Livet mitt hadde blitt berre eit enda større kaos om eg ikkje hadde hatt listene mine.

  Gleder meg til å titte meir inn på Julebloggen din. Kjekt med påminning og gode tips !

  SvarSlett
 5. Fantastisk planlegging! Jeg vil at jula skal være tid for kos og hygge, ikke stress og dårlig samvittighet. Jeg har derfor begynt planlegginga, kun i mitt hode foreløpig. Må si en sånn juleperm var eksepsjonelt ryddig! Første julemagasin er i hus, det fra NU og jeg fant noen ting jeg definitivt skal prøve ut.

  SvarSlett
 6. Hei Åshild; først vil jeg takke for dine mange gode ord, og sikkert tanker. Jeg la navnet ditt i trekningen om smykket, men det gikk til Johanne. Hun fødte igår, så det passet jo strålende!

  Var såvidt innom 'Jul i Bestemors Hage', og må applaudere et fabelaktig initiativ. Skal kikke mer når det blir ro i heimen. Takk!

  SvarSlett
 7. Hei. Så koselig å lese om dine tradisjoner i Eikerbladet i dag. Minner jeg har fra din gård og din bestemor gir meg gode varme følelser. "Skatter" fra min barn og ungdom som er av meget stor verdi. Kan aldri glemme tante Åse's gjærkringle som alltid var med i gode lag på Voldstad. Gleder meg til å følge din blog i adventstiden og ønsker deg en god og velsignet adventstid. Kari W

  SvarSlett