Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








torsdag 28. juni 2012

Dagens

 Vi har vært fem i aksjon hele dagen. Blant annet sto paibunner og borddekking på programmet.
























Både bord og gardin ble dekket til av plasten  jeg kjøpte tidligere i uka. Låvens hybelboere, svalene, er ikke begeistret verken for oss eller musikken vi spiller.


onsdag 27. juni 2012

Matlaging

Vi har så smått begynt å lage maten.


Dette ble akkurat så godt som det ser ut. Jeg kommer til å legge ut alle oppskrifter i slutten av neste uke.

Vi har også forflyttet servise fra huset og til låven, og pakket det godt inn i plast. Det er ikke få tallerkener som trengs.

tirsdag 26. juni 2012

Med bud

Jeg har lett og lett både i butikker og på nettet etter en viktig detalj.
Løsningen ble Sverige! Levert på døra av festens første gjester.

mandag 25. juni 2012

Litt høy puls

Til tross for prøysser-disiplin gjennom hele våren merker jeg helt tydelig at det bare er noen dager igjen så jeg har sommerfugler i magen.

I dag har vasking av kjøkkenskap stått på programmet. Det har jeg ventet med så lenge som mulig. Jeg vil jo gjerne at de som skal jobbe der på lørdag skal synes at det er en OK arbeidsplass.


Jeg har også levert bestillingsliste på butikken. Veldig greit å hente ferdig plukka varer, og veldig greit å være sikker på at vi får alle grønnsakene. Det er jo ikke sikkert at de ville hatt 25 kg almadinepoteter i hylla på fredag. 

På handlelista for i dag sto en stort antall meter plast. Jeg hadde ingen anelse om jeg ville finne noe som passet, men det gjorde jeg. Det kan hende at vi kommer til å dele den langsetter.





Har noen anelse om hva den skal brukes til?

søndag 24. juni 2012

Grønnsåpelukt

Det gikk med 6 liter grønnsåpe da vi skuret låvegulvet, så det er ikke så rart at det henger igjen en helt tydelig lukt der fortsatt.

I går ettermiddag satte vi opp bord og stoler. Et stort puslespill er det fordi her finnes både ulike høyder og bredder.  Bordene skal dekkes av hvite duker og alle de lett usjarmerende skolene skal få nysydde trekk.

lørdag 23. juni 2012

Det står til liv

Listene er fortsatt lange. Og i går sto nødvendig vindusvasking på programmet. De som har lest om vinduene i huset vårt før vet at det ikke er gjort i en håndvending eller på en dag. Nå tok jeg en virkelig vesentlig beslutning som korter ned på tidsbruken: Jeg vasket ikke utvendig. Med det drittværet som var meldt anså jeg det som litt bortkastet. Og når jeg ser på vinduene i dag er jeg veldig glad for det. (Hvis noen lurer hvor jeg har kjøpt den smale nalen, så har vi kuttet av en vanlig. Bare pass på at gummilisten er ener 1 cm lengre på hver side.)


Ellers hadde jeg en prat med den store dagens "hovmester". Hun skal ha rollen som en bryllupskoordinator har i en del andre land, ja kanskje her til lands også. Altså passe på alt og alle. Vi som har planlagt, sitter tross alt til bords.

Det var veldig nyttig å drøfte alle detaljer med en som ikke har vært med i hele prosessen. Så nå er kjøreplanen er full av notater. Den skal renskrives i løpet av helgen.

Når brudeparet kommer om en liten stund skal vi feire brudens fødselsdag i dag, og brudgommens for nøyaktig en uke side.














torsdag 21. juni 2012

Forberedelser i hagen

Noen som driver selskapslokaler har kun fokus på lokalet og ikke på uteområdet. Om sommeren er ute nesten viktigere enn inne. 

Jeg forsøker å ha hagen sånn noenlunde presentabel hele sommeren, men nå er det selvsagt ekstra innsats. 

Jeg stikker alle plenkanter. Da blir det en markert overgang mellom plen og bed. Vanligvis tar jeg noen cm, her ble det 15. Det skyldes at rosene har vokst mye det siste året og det var vanskelig å komme tett nok med gressklipperen.  

Vi tømte møkkakjelleren for gammel hestemøkk i fjor høst, så jeg kan bare hente trillebårlass på trillebårlass med flott mørk kompost og bare tømme på.  Jeg har funnet ut at hestemøkka for lengst har mistet sin funksjon som gjødsel, men den bidrar til å holde på fuktigheten når den legge i et tykt lag som her. Og den bidrar til bedre struktur til joda hvis jeg blander. 




onsdag 20. juni 2012

Det ble resultater

Jeg er heldig som har en egen fyllpass for hageavfall. det blir ekstreme mengder etter en dag i hagen. Jeg kjører ikke traktor, så det er mannens bidrag. Etter tømming i går ble skuffa nesten fylt opp igjen.

Men det ligger minst tre fulle her på en presenning og venter videre transport.












Som nevnt tidligere bruker jeg Rosenholm trädgårdsdesigner når jeg planlegger nye bed. Jeg henter opp et bilde jeg selv har tatt og kan plassere inn alle slags vekster. Her har jeg valgt hvite buskroser og blå toppklokke.






Utvalget hvite roser var ikke stort, så det ble to hvite klatreroser; Elfe og tre Salvie Blue Queen.

Jeg har noen gule klatreroser som jeg klipper til busk så jeg prøver det med disse også.







I går startet pionblomstringen her.

Jeg håper at det regnet som er meldt til helgen ikke tar helt knekken på de tunge blomsterhodene.

tirsdag 19. juni 2012

Daglig drift

Dagene er vanligvis helt fulle med jobben som gir penger i kassa, husarbeid og om sommeren hagen. I innspurten til et selskap er det lett å glemme nettopp daglig drift. Så her i huset går vaskemaskinen for fullt i dag for å ta igjen det forsømte.

Huset må støvsuges, men etter at jeg har hengt opp nye gardiner så er det hage som gjelder i dag.


søndag 17. juni 2012

Sol og regn

Avslutningen på denne dagen ble en praktfull regnbue.
Her har det vært svært ustabilt vær i dag, så vi har vekslet mellom å gjøre noe inne eller ute.  Vi må ha rukket ganske mye, for skuldrene er definitivt på et mer normalt sted nå enn de var på fredag.

Heldigvis ser det ut som om hagen virkelig er på min side i år. Snart er alt ugresset jeg ikke har luket skjult av de høye og kraftige staudene. De kalde siste ukene har gjort at pionene fortsatt bare er i knopp. Kanskje blomstrer både Pion og Riddersporer som bestilt.























I hekkbedet blomstrer alle storkenebbene, lupiner og løytnantshjerter. De fleste rosene står fulle med knopper.

Yr og Storm enige om at på tirsdag blir det sol. Hvis jeg får en hel dag i hagen så vil den være klar for fest.
I morgen blir det handledag. Blekkpatroner, gardiner og planter til et nytt bed står på lista.

lørdag 16. juni 2012

På programmet

Det er nøyaktig to uker til den store dagen her på gården og man kan virkelig si at vi er i innspurten.  Jeg vasker vinduer inne, og det store vinduet på låven skal også vaskes. Det er plassert høyt på veggen så jeg vet ikke helt hvordan jeg skal komme opp. For å skjerme for sola (for det må det bli) skal det henges opp en gardin i ubleket lerret. 
Det er bare 1/4 igjen å skure av 250 kvm låvegulv.


Skapene i anretningskjøkkenet må skrus sammen og i benkeplatene. All maten blir laget på kjøkkenet inne i huset og båret ut. Det blir kokeplater til saus og grønnsaker.











Jeg skal sy en gardin som skal dekke baksiden av benken.














Det er fortsatt litt rydding og støvsuging noen steder på låven.
Jeg tror det trengs et par mannfolk til å bære bort denne store bjelken.














Det er potensiale for enda en kjøring til 
gjenvinningsstasjonen. Hva slags type avfall er steinhard flisesement?


Hagen trenger fortsatt litt omsorg. Som en lukeinnsats her i overgangen mellom grusen på parkeringsplassen og plenen.

Sist, men ikke minst må vi lage en plan for disse kassene.




Jeg har forstått at noen av dere er spent på hvordan dette skal bli. Det er jeg også. Jeg har planlagt å dele innspurten med dere, og jeg kommer til å prioritere et innlegg hver dag. Men jeg kommer ikke til å ha tid til å besøke noen av dere og dermed heller ikke kommentere noe disse to siste ukene.



fredag 15. juni 2012

Safari

Pia har kommet med en utfordring: Ta en Procter og Gamble-produktsafari i heimen. Det skal visst vanke premier også.


Jeg fant fem Proctor og Gamble produkter her. Bleier var det nok lite av.
   
          




















Her er alle mulighetene:


torsdag 14. juni 2012

Redningen

I dag har jeg kjøpt to kasser med tomme brusflasker.
Jeg fant nemlig ut at flaskene det er julebrus eller eplemost på fra 
passet helt perfekt til mitt bruk.
Heldigvis er det mulig å kjøpe tomme flasker på Aass bryggeri i Drammen.
Nå ligger flaskene i bløt. I morgen skal de vaskes og kokes.

onsdag 13. juni 2012

Den femte smak

Midt i Drammen sentrum ligger en relativt nyåpnet restaurant: Den femte smak. Navnet henspeiler på det vi smaker i tillegg til salt, søtt, surt og bittert. UMAMI eller den 5.smak.

Jeg hadde ikke med kamera i går og det angrer jeg på. Maten burde definitivt vært fotografert. Det viktigste er likevel at den smakte like godt som den så ut.

Bildet har jeg lånt på restaurantens facebookside.

tirsdag 12. juni 2012

Hagedag

Nå er jeg litt mer positivt innstilt til at det er mulig å få skikk på hagen før bryllupet. Det kan hende det har sammenheng med at busker og stauder er såpass store at de stort sett dekker alt ugresset, men jeg har også fått bort masse.

Jeg kan glede meg over
Rynkerose (Rosa rugosa)
Lupiner
Skyldløs
Dette er Oxalis Lone Hecker. Om den heter Surkløver eller Gaukesyre på norsk er jeg usikker på.




mandag 11. juni 2012

Konfirmasjon


I gårsdagens konfirmasjon var det tatt utgangspunkt i konfirmantens bueskytingsinteresse. De turkise serviettene passet til hans turkise slips.

Gerbera i blomsterdekorasjonene tar opp igjen det røde i blinken.


Dekoren på marsipankaka fulgte selvsagt opp dagens tema. Her var konfirmantens andre store interesse; data tatt med og langs kanten potetblomster.

Noen ganger er det fantastisk deilig bare å være gjest, og uten ansvar for noen ting.

søndag 10. juni 2012

Roser og epler

Årets første rose er Hurdalsrosa. Jeg oppdaget den sent i kveld derfor er bildet så mørkt.


























Ikke bare er det masse knopper, men det er masse lus også. Må fram med grønnsåpevannet i morgen.

Rett etterpå oppdaget jeg at det er masse bittesmå eplekart på hagens desidert eldste epletre, Rød Astrakan.