Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








lørdag 31. mars 2012

Flere dagsverk

Blant oppgavene på lista er å lage ved av tømmeret som ligger foran låvebrua.
Kvart på ti i dag tidlig
Kvart over fire i ettermiddag

Det ble jobbet intenst med motorsag og kapp på slutten av dagen. Planen for i morgen er kun å bruke kappen. Den støyer ikke. Sønnen og jeg kommer til å trekke inn på låven, og har lagt en plan for å overraske brudeparet.

fredag 30. mars 2012

Påskeegg


Jeg har vært inne på det før at vi må ta noen grep for å sikre at mer av maten vår produseres i Norge. I Bondelagets påskekampanje deles det ut kartonger med egg.

De 5 eggene inni kartongen symboliserer dagens 5 millioner innbyggere i Norge.  Innen 2030 er vi blitt en million flere her. Når vi i dag importerer halvparten av det vi spiser, så må vi i løpet av de nærmeste årene enten importere mer eller produsere mer selv. Det er ikke sikkert vi har noe valg. Hvilken garanti har vi for at de landene vi handler med fortsatt vil opprettholde sin store eksport?










Det sies at mat er så dyrt. Spesielt den norskproduserte. Tall fra SSB viser at vi bruker mye mindre del av lønna til mat i dag enn på 1950-tallet.

Dette var vel litt mer alvorlig om påskeegg enn mange andre kommer til å skrive i dag.


torsdag 29. mars 2012

Velge hagemøbler

Jeg synes forsåvidt er er vanskelig å bli enig med meg selv om hva som er fint eller ikke i jungelen av hagemøbler. Vi er tross alt to her på gården og det forverrer saken mye.

Det er relativt stor forskjell på denne:



PAULINA GRÅ SOFA - Trykk på bildet for å lukke
www.sommershoppen.no
















og 2 av denne:
www.jysk.no


















Heldigvis fant vi disse:

Dette er faktisk en 5 posisjonsstol. Mannen fikk regulering og jeg fikk kurvfletting. Stolen heter Push og kjøpt på Hageland på Eikersenter.

onsdag 28. mars 2012

Togkaos



Sikkert ikke så interessant for de som ikke skulle hjem fra Oslo i ettermiddag at det så sånn ut på Oslo S, og at ingen visste når neste  tog skulle gå.

Da jeg hadde 200 foran meg i køen for buss for tog til Skøyen, så valgte jeg Timekspressen. Da ville jeg komme helt hjem uten å bytte til noe annet. Alle som kjenner meg vet at å kjøre buss gjør jeg bare som absolutt siste alternativ. Og bussturen ble ille. 20 minutter forsinket ut fra plattformen fordi flere (veldig mange) hadde samme idè som meg, var bussen også stappfull. Fordi ingen tog gikk, så kokte gatene av drosjer, privatbiler og gående. På et veinett under ombygging tok turen ut av de mest travle områdene svært lang tid. Så jeg var lykkelig da jeg endelig kunne gå av bussen, og gå ned til togstasjonen - der bilen min var parkert.

Alt skyldes en guttunge som løp fra politiet. Det er bra at NSB har et sikkerhetssystem som stenger strøm og stopper kjøring når noen oppdages i tunnelene, men kjempefrusterende for alle som skulle krysse byen.



tirsdag 27. mars 2012

Vårtegn- småsko

Om noen har sett denne overskriften før,  så stemmer det - i fjor! Tross alt inneholder våren det samme hvert år, bare i ulik rekkefølge og på forskjellig tidspunkt.

I 2011 var det naturlig å bytte til småsko i uke 15. Så vi ligger tre uker foran i år. For småsko begynte jeg faktisk med i forrige uke. For meg er det virkelig en milepæl. Her på tunet synker singelen ned i leiren, og det må tørke godt opp før jeg kan våge meg ut i pene sko.


I tillegg til småsko har det skjedd mye i bedene som ble ryddet på søndag. Det skjedde også i uke 15 i fjor.
  
Campanulla                                  Akeleie                                        Sedum

Syrin                                                 Duftskjærsmin                              Magnolia

Jeg antar at når det kommer rakler på Magnolia-treet så kommer det ikke blomster. Eller?

mandag 26. mars 2012

Kjønnsroller

Det er mange som har skrevet om kjønnsroller og likestilling. Jeg må nok innrømme at her på gården så er det en svært tradisjonell arbeidsfordeling.  Jeg synes det er bedre å stryke skjorter enn å skifte dekke på bilen.

Så når lyspæra i lampa over inngangsdøra skal skiftes, -
så støtter jeg stigen.  Og hvis det gir mannen trygghet nok til å klatre opp og gjøre resten så er det supert.


søndag 25. mars 2012

Vafler i dag?

Den store vaffeldagen. Våre vafler er iallefall kjempestore. Oppskrift finner du her.
La vaflene ligge utover et kakerist etter steking da blir de avkjølt uten å bli deigete i midten.

Vaffeldagen er skikk som kommer fra Sverige. Etter sigende er det "Vår frues" dag som ble til "våffel" dag.

Vafler er uansett så godt at de bør spises oftere enn 25.mars.
08.57 er klokka nå. Kroppen min synes det er mindre ille å sette klokka fram enn tilbake. Men det enkleste hadde vært å beholdt sommertid hele året.

Dagens først tekopp skal nytes i solen ute og i gårsdagens nyinnkjøpte flotte stoler.

lørdag 24. mars 2012

Resirkulering

Stolene på låven har hatt broket utseende puter.
I dag ble de helt ensartet
Noen timers arbeid og en del meter ubleket lerret senere.

Etterpå slapp krokusen fram i lyset. Det er utrolig lett å rydde i bedet når praten kan gå. Å bytte arbeidsinnsats anbefales.

onsdag 21. mars 2012

Blanke messingen



Hvem bestemte at messing var "ut"?
Jeg har alltid syntes at nypusset messing har vært flott. 
Fordi så mange andre ga bort det de hadde så har jeg flere kjellerhyller fulle. Det kommer godt med når vi er mange til bords.

Det er ikke sikkert jeg bruker messing når spisestua fylles med bloggdamer. Har du meldt deg på?

tirsdag 20. mars 2012

Enda flere gjester

Disse er faktisk, om ikke virtuelle, så iallefall nettbaserte.

Tenk passert 100 følgere.
















Det er fortsatt en del av dere jeg ikke aner hvem er fordi dere ikke har kobling til noen nettside i profilen deres. Ganske lenge har jeg hatt problemer med å aktivisert blogger jeg følger i min bloggliste og har like store problemer med å legge inn noen manuelt. Derfor er det noen av dere som ikke får besøk av meg.  Jeg har prøvd litt førstehjelp, men jeg må nok rydde opp og det har jeg nok ikke tid til på lenge. Det er bare tre måneder til bryllupet på gården og fokuset er der i første omgang.

Jeg har skrevet 472 innlegg i løpet av de de drøyt 2 årene jeg har hatt blogg og jeg har fått i gjennomsnitt 5 kommentarer på alle innlegg. De har selvsagt økt etterhvert. Det jeg skrev om kjøkkenet vårt fikk flest kommentarer, mens eplemosten har flest sidevisninger. I tillegg har jeg "spesialbloggene": Jul i bestemors hage, Planter i bestemors hage og Mat i bestemors hage. Koblinger finnes i høyremenyen.

Dette er faktisk artig og lærerikt. Jeg tror at jeg har fanget opp en del fototips, og jeg finner ut masse interessant om hage, håndarbeid og hus. Jeg ler godt der det finnes gode skråblikk på livet.


Rent fysisk så fylles spisestua på gården neste gang den 28.april.

Det hadde vært veldig hyggelig om noen av dem jeg nesten har daglig kontakt med kunne tenke seg å komme. Påmelding er til BonkaRakka Trine (trine@trineh.com)

mandag 19. mars 2012

Bloggtreff for folk som ikke trenger rød løper for å synes at noe er stas

Lørdag 28. april kl. 17  vil bloggdamer fra hele Norges land valfarte til Hokksund, med nystemte skravletruter, sprekkferdige av nysgjerrighet, klare for å tilbringe timer med sine "ukjente venner".
Garantert fritt for rød løper og paparazzier.

Prisen for en uforglemmelig aften med medbloggere er kr. 200, som dekker mat og andre smuler. 

Det er begrensa med plasser så førstemann til mølla-prinsippet gjelder. Vær rask på labben og meld deg på til  trine@trineh.com    Opplys både ditt eget og bloggens navn.

Mer detaljert informasjon om GPS-koordinater, overnattingsmuligheter osv. sendes per e-post etter påmelding.

Håper du kommer, det gjør kanskje noen norgesglass, vimpler, ugler og cupcakes fra resten av landet også.

Vårtegn: Hestehov

Den første blomsten har kommet.





















Hestehoven lyser opp der den strekker seg mot sola.

Ingen løkblomster er foreløpig synlig, men noen av staudene som Storkenebb og Sildre har friske blader.

  
Og på trappa lyser Påskeliljer og Stemor opp





søndag 18. mars 2012

Puster ut

Alle gjestene er dratt hver til sitt. Det er fortsatt litt oppvask igjen.

Men snart er huset tilbake i normalen igjen.

Oppskrifter fra i går kommer snart på Mat i bestemorshage, men her er foreløpig bildene.
    
Scampi med aioli og brød. Et veldig uskarpt bilde av hovedretten som var helstekt oksefilet, honningbakte rotgrønnsaker, ostegratinerte poteter og saus. Til dessert: solbærkokt pære, is, sabayonnesaus og rød saus. 

tirsdag 13. mars 2012

Mange gjester

På lørdag fylles spisestua til randen. Ja, bare nesten. Jeg tror faktisk vi hadde fått inn nesten ti til skulle vi ønske det. Det er faktisk første gang vi har satt bordene på denne måten.
Det er greit å kunne gjøre dette i god tid. Når festen nærmer seg er det nok andre ting å tenke på.
På bordet er det bare lys, blomster og servietter som mangler. Ja, også noen stoler ser jeg.

mandag 12. mars 2012

Vårtegn: morgenlys

Det er en enorm luksus å stå opp i dagslys. Det er noe våren bringer med seg.
























Ellers så tiner snøen i hagen også. Det tørker opp på tunet. Og det er små skudd på busker og trær. Men jeg har ikke sett noe til de få løkblomstene jeg har enda.

søndag 11. mars 2012

Nydelig søndag

Ute skinner sola, men som vanlig blåser det ganske mye.Så lenge det er såpass kaldt, betyr det vindjakke, lue og hansker så fort vi går ut.

Blåste gjorde det også for en uke siden, men da var vi her.
Litt trist å se alle byggeprosjektene som står uferdige.
Hotellet vårt ligger midt i bildet helt nede ved havet. Det store grønne området er golfbanen.

Men nydelig blomster var det flere steder.

Blogurat

lørdag 10. mars 2012

Vin og sjokolade

Vårt første kriterie når vi leter etter reisemål i syden er AC. Ingen hotell eller leiligheter uten blir vurdert uansett flott beliggenhet eller pris.























Til tross for at nettsidene til reiseoperaratøren og hotellet Elba Charlota helt tydelig reklamerte med kalde netter,



så ble det +24 stillestående luft den første natta. Da får jeg virkelig pusteproblemer.

Hotellet skyldte først på tekniske problemer, men dagen etter ga de klar beskjed om at det var vinter og AC var slått av. Den søte, hyggelige, svenske guiden refererte så til reiseselskapets VIKTIG INFORMASJON som gir tilleggsopplysninger om air condition.

Jeg synes vel ikke at dette generelle forbeholdet gir reiseselskapet mulighet til først å tilby noe og å så helt reservere seg fra å innfri fullt ut.

Løsningen ble at vi fikk nytt rom uten ettermiddagssol, og med trekk fra havet om natta. I 19 grader sov vi godt.

Dagen etter kom det hyggelig hilsen fra Solia, med tilbud om kompensasjon. Den siste takket vi nei til, men sjokoladen spiste vi og vinen drakk vi opp.                                                                                                                                                                                          
Neste gang skal vi ha kontakt direkte til reiseselskapene spesifikt om hvilke steder vi er garantert AC om natta, og så kan vi ta valget utifra den lista.

fredag 9. mars 2012

Sammenplantning

Det er ny konkurranse på Moseplassen. Denne gangen er det både store og små sammenplantninger. Til tross for mange bilder av planter og hage har jeg få av sammenplantninger. Men det er klart at til sommeren da vet jeg akkurat hvilke kombinasjoner jeg skal fotografere.

 Jeg har valgt en av de største sammenplantningene vi har - bedet langs hele vestveggen.
 
Bedet ble planlagt helt symmetrisk på hver side av inngangsdøra,  men har blitt forskjellige etterhvert. 

I hele hagen har jeg valgt planter som bestemor kunne hatt for 50 år siden. De aller fleste blomstene er i fargene rosa, lilla og blått.   Det er den rosa pionen som dominerer i juni sammen med Storkenebbene, så kommer Lupiner og Prestekrager. Riddersporene avløses av Storhjelm. Samtidig blomstrer Hortensiaen, som er flott langt utpå høsten.
Besøk Anne og se alle de flotte bidragene.

torsdag 8. mars 2012

Vil du ha ei bok?

Dette spørsmålet stilte jeg på denne tiden i fjor også. Lesestoffet fra sydenturen fikk på den måten flere lesere. I år ble noen av bøkene lagt igjen i lesestoffhylla på hotellet, men en bok skal ut herfra. Ikke fordi den ikke er bra, for det er den virkelig, men vi har ikke plass til flere bøker.

Det er Kate Morton, som i fjor. I år er det hennes debutroman:
Tilbake til Riverton.

Legg bare igjen en kommentar om du kan tenke deg denne boka.