Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 30. mars 2012

Påskeegg


Jeg har vært inne på det før at vi må ta noen grep for å sikre at mer av maten vår produseres i Norge. I Bondelagets påskekampanje deles det ut kartonger med egg.

De 5 eggene inni kartongen symboliserer dagens 5 millioner innbyggere i Norge.  Innen 2030 er vi blitt en million flere her. Når vi i dag importerer halvparten av det vi spiser, så må vi i løpet av de nærmeste årene enten importere mer eller produsere mer selv. Det er ikke sikkert vi har noe valg. Hvilken garanti har vi for at de landene vi handler med fortsatt vil opprettholde sin store eksport?


Det sies at mat er så dyrt. Spesielt den norskproduserte. Tall fra SSB viser at vi bruker mye mindre del av lønna til mat i dag enn på 1950-tallet.

Dette var vel litt mer alvorlig om påskeegg enn mange andre kommer til å skrive i dag.


10 kommentarer :

 1. Men SÅ bra at noen skriver om det!!Norsk matproduksjon er så viktig og Bondelagets påskekampanje setter fokus på dette på en positiv måte. Vi bruker mindre på mat enn noen gang og klager på høye matpriser. Norsk landbruk er viktig og jeg ønsker den forståelsen vil feste seg hos den norske forbrukeren fremover.

  Bra innlegg! :-)

  SvarSlett
 2. Flott a fokusere pa det! Lokal produsert mat er veldig in her borte i England. Mange vil unnga tilleggene som frakt etc byr pa. Jeg har ogsa tro pa at vi bor bli flinkere til a spise sesongmat og ikke forvente a fa f.eks. jordbaer hele aret!

  ha en fin fin helg!

  SvarSlett
 3. Veldig enig med deg! Vi bør produsere meir mat her i Norge!

  SvarSlett
 4. ja, det er en myte at maten er så dyr. Vi bruker i grunnen mindre prosentvis av inntekten på nødvendige saker som mat enn de gjorde for 30-40 år sida. Forskjellen er at vi har endra vaner og bruker mye mer på fritid. Ha en flott og engasjert helg.

  SvarSlett
 5. Heia, e bare innom for og ønske dæ ei fin palmehelg, hilsen Lisbeth <,)

  SvarSlett
 6. Et viktig tema du belyser =))

  Hvis du ønsker å være med på give away og gavekort trekning ---er du velkommen inn hos meg..
  Ønsker deg en fin påske =)

  Kerstin

  SvarSlett
 7. Jeg heier på bønder... (",) Det er tankevekkende at vi bruker mindre på mat enn på bolig, samtidig som vi vet at vi kaster mer mat enn noensinne. Logikken? Færre og færre produserer mat i Norge, samtidig gror landskapet igjen og fine gårdsbruk står tomme. Heldigvis er det noen som vi overta, men de hindres ofte av at brukene har blitt feriehus for bondens etterkommere. Vi trenger en mer gjennomtenkt politikk og en mer gjennomtenkt holdning blant folk flest. (",)

  SvarSlett
 8. Dette er et utrolig viktig tema, ikke bare må vi produsere mer mat selv, men også er det skremmende at mange unger i dag ikke vet hvor maten kommer fra. Den vokser i kjøledisken på Rema/Meny/Spar ol. Jeg heier også for at vi må spise mer grønnsaker og langt mindre kjøtt, dette for mindre energibruk, ja og så er grønnsaker sunt da.
  Ha ei knall påske
  Tuaklem

  SvarSlett
 9. Matsikkerhet blir et viktig tema framover! Vi bør helt klart ha mye fokus på å sørge for matproduksjon i eget land. Butikk kjedene styrer veldig mye idag av hva som kommer ut av varer "til folk flest".

  SvarSlett
 10. Disse landene vil jeg tro ikke vil være i stand til å opprettholde sin store eksport.
  Sett "utenifra"... Fra et land med stor økonomisk krise, ser jeg at her må stadig flere bønder legge ned. Dyrehold blir nærmest umulig, særlig for småbønder, da fór blir stadig dyrere samtidig som man tjener mye mindre...
  Foreløbig overlever storbøndene, men de klager over stadig mindre fortjeneste. Gir de opp så blir det vel ikke mye å eksportere...
  En annen sak er at "krisa" gjør at folk gir husdyra stadig mindre fór. Her på Mallorca er det massevis av hester som har blitt forlatt langs landeveien, eller hester som har rømt i et forsøk på å finne seg mat. Man har i lengre tid gitt hesten bare høy, noe som ikke er nok, og disse hestene, syke og underærnærte, tusler langs landeveiene på jakt etter mat... De fleste har nå blitt tatt hånd om av en dyrepark i området heldigvis.

  SvarSlett