Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
mandag 3. desember 2012

3.desember Jerntips

Jeg baker både goro og krumkaker til jul og sverger til de gamle kakejernene. Da kan jeg presse sammen og få de passe tynne kakene. Også er det litt forbundet med nostalgi.

Vi har ikke induksjon så jeg har brukt kakejernene rett på den keramiske toppen, og det har gått helt greit. Men det er litt av en rengjøringsjobb etterpå med alt fettet  som har brent seg fast i glasset.

Nå bruker jeg en løs kokeplate til stekingen.


Kakejern kom til Norge fra Tyskland og Holland på 1600 tallet. Til å begynne med ble det stekt kaker inn i glørne i grua, senere oppå vedkomfyren. Mens kaker stekt i jern ikke lengre forekommer i resten av Europa opprettholdes tradisjonen i Norge. Nå tror jeg nok at de kakene som ble stekt i jern før 1900 var noe helt annet enn vi kjenner dem i dag, for de var veldig lite søte. Det årlige forbruket av sukker tidlig på 1800 tallet ca 3 kg/person/år. Dessuten var kakejern for rikfolk. I tillegg til goro stekes jeg også krumkaker i gammeldags jern, men til vafler som også er ei jønnkake foretrekker jeg elektrisitet. I andre deler av landet lages avletter (flate runde kaker, litt mindre enn krumkake,  med et flott mønster) og skrivarbrød (blir stekt i avlettjern, men så påsmurt en ny røre og etterstekt i stekeovn)3 kommentarer :

 1. Litt av en jobb å stå å steke disse i slike jern.
  Men det er jo koselig å ta seg tid til det.
  En kjempefin juletradisjon.
  Ønsker deg ei herlig adventsuke :)

  SvarSlett
 2. Takk for flott innlegg!! Kjempe spennende lesing!
  Jeg har slike jern som du viser bilde av, både goro, krumkake og vaffel. De henger mest til "pynt" på stabburet, men nå tror jeg jammen jeg skal ta de inn og prøve dem rett på plata! Har keramisk topp, men får våge meg alikevel :-)

  Må du ha en god kveld!
  Ingrid :-)

  SvarSlett
 3. Gerd Westby Haugen5. desember 2012 kl. 21:53

  Nyter å lese bloggen din, Åshild, og å følge med på juleforberedelsene din på gården. Takket være deg så debuterte jeg med krumkaker i går kveld med din oppskrift og de ble veldig gode. Brukte elektrisk jern fra svigermor. Har gammelt gorojern fra mor og kanskje jeg må prøve det også.
  Tusen takk for at du deler din førjulstid med oss.

  SvarSlett