Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








lørdag 30. april 2011

I hagen akkurat nå


  

       

Tulipan, Perleblomst, Bergenia,
Blodrips, Hengebjørk, Sargenteple

Jeg ser alt som gror selv om jeg strever med en jordfreser bak låven.

Takk til Helene som forklarte meg hvordan jeg skulle få lagt inn bilder slik.

fredag 29. april 2011

29 ganger 36

Det er helt utrolig mange små vindusruter i huset vårt. Det merker jeg best nå som jeg vasker dem. I de store rommene er det tre vinduer og det er en passe dagsetappe. Jeg har som mål å ha vasket alle vinduene før 17.mai. Nå er jeg ferdig med tre rom = 7 vinduer.

De fleste vinduene har løst innervindu. De tar vi ut om sommeren. Disse vinduene er bedre enn sitt rykte.
Isoleringsevnen er ikke mye dårligere enn isolerglass. Og det praktisk med to sett vinduer når det ene tas av for skarping og maling.




Fem av vinduene er fra 1990 og er koblet. Det medfører akrobatiske øvelser da to av vinduene er over kjøkkenbenkene.
Bortsett fra de fem kobla vinduene ville jeg ikke byttet ut noen av de andre. De ble spesiellaget til huset for over 60 år siden, og det er min far som har skåret ut glasset til hver eneste rute. Jeg er overlykkelig for at vindusbyttet skjedde noen år før "husmorvinduet" på markedet.

tirsdag 26. april 2011

Vårtegn: gjødsling

Ukas bilde av bedet ble tatt etter at sola var gått ned i går. Derfor ble det litt mørkt.

Pionene er blitt 15 cm høye og jeg har allerede satt på støtten. Storkenebbene er blitt fint grønne og det er skudd på Hortensiaen.
Det har vært hagejobbing hele uka. Og innimellom har gått rundt for å finne ut hvordan det spirer ellers i hagen.


Magnoliaknopper



















Dette er Brannliljer












Og Akeleie












Og så har jeg gjødslet. Det gjør jeg to ganger i sesongen; nå og midt i juni. Jeg har målt opp arealet i alle bedene. Da er det lett å beregne opp riktig mengde.
Flere vårtegn finner dere på Humlebacken.

søndag 24. april 2011

Pene smykker

Jeg har verken skrevet eller lest mye de siste ukene, derfor sto jeg i første omgang over en "gi-bort" hos Viveca på Humlebacken. I dag ble hennes faste lesere etterlyst: Hvorfor ville vi ikke være med? Fordi jeg også synes det er mest artig når et kjent og kjært navn trekkes ut så skriver jeg disse linjene. For gavene denne gangen er noen flotte smykker fra Unica og ZIZ, gitt av nettbutikken Hem & Hav.

Å flytte kjøkkenhagen

Vi overtok mange ripsbusker og noen gamle epletrær. Men vi ville ha bringebær, jordbær og rabarbra. Dette la vi til området ved siden av ripsen.

Det ble ikke bra og har ikke fungert. Nå er plantekasser og bringebær flyttet bak låven.

I plantekassa nærmest har jeg satt Jordskokk. Den må like seg godt i jorda her og gir god avling. Den kan faktisk stå i jorda over vinteren og tas fersk opp om våren. Jordskokkpurè er deilig ved siden av kjøttretter. I den neste kassa ser det ut til at rabarbraplantene har tålt flyttingen.
Til høyre for Bringebærene blir det noen rader med poteter. På resten av jordet skal det i år dyrkes Raps.

For øvrig har vi Norges styggeste låvebru.

onsdag 20. april 2011

Sprøtt og godt

Jeg har også bakt knekkebrød - takket være min datter.


De er uten gjær, gluten og melk. Men de smaker likevel veldig godt.

Bland sammen:
1,5 dl solsikkekjerner
1 dl knust linfrø
5-6 dl hirseflak
1 dl gresskarkjerner
5 dl vann
1 dl olje (nøytral type)






Fordel deigen på 2 stekebrett med bakepapir.











Legg et bakepapir oppå og press deigen tynt utover. Det vil bli litt for mye deig akkurat langs kantene. Ta dette over på et tredje brett.

Skjær i ruter med pizzahjul.

Knekkebrødene kan lages veldig tynne og spises som snacks eller litt tykkere og brukes med pålegg.

Stekes ved 190 grader varmluft i 30 - 35 min.

Avkjøles på kakerist. Oppbevares i kakeboks.

mandag 18. april 2011

Vårtegn: påske

Påsken er et vårtegn.

I år er påsken veldig sent. 1. påskedag skal være første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn, og datoen varierer dermed innenfor perioden 22. mars  til 25. april. I år faller 1.påskedag på 24.april.

For oss og mange med oss betyr påsken noen ekstra fridager. Og nettopp fordi påsken kommer så sent og det er sånt strålende vær så jobber jeg i hagen.

Det har ikke skjedd så mye akkurat her

Men på baksiden blomstrer Forsythia (Gullbusk)

Flere vårtegn finner du på Humlebacken.

fredag 15. april 2011

Hvitløkssnurrer

Lag en vanlig fin rundstykkdeig eller bruk min oppskrift:

25 g margarin
5 dl vann
1 pk gjær
11- 12 dl hvetemel
1 ts salt


1. Smelt margarin og hell i vann. La det bli fingervarmt (37-38 grader) hvis du bruker pressgjær eller ca 40 grader hvis du bruker tørrgjær.
2. Rør pressgjær i væsken. Tørrgjær blandes med litt av hvetemelet. Ha i salt.
3. Elt inn hvetemelet til en jevn og spenstig deig. (Ca 5 min i maskin)
4. Forheve til dobbel størrelse. Sett ovnen på 250 grader.

5.Lag fyll: 2 hvitløk kjøres i matmølle. Smelt 50 g margarin og ha hvitløken i. Sett kjølig, da er det lettere å smøre på massen.
6.  Kjevle til et rektangel som er ca 40x40 cm.
7. Smør hvitløksmassen jevnt utover. Rull sammen. Skal deles i 16 skiver. Det er enklest ved å markère midten. Midten av de to halvdelene osv.
8. Skjæres i skiver og legges på stekebrett. Det blir litt trangt med 16 på brettet, men det går.
9. Etterheves i ca 15 min. Pensle med vispet egg og strøs med litt malvonsalt.
10. Stekes midt i ovnen i ca 15 min. Avkjøles på rist.

Passer  utmerket til kyllingsuppe. Bør varmes lett før servering.

torsdag 14. april 2011

Tusen takk

Alle typer kjedebrev har endt sin ferd hos meg. Sånn var det med de papirbaserte på 1970 - 80 tallet og de epostbaserte rett etter 2000.

At noen liker bloggen min er veldig hyggelig og jeg er overveldet over hvor mange som faktisk tar seg tid til å besøke og til å kommentere. Som fersk på denne areaen så jeg hvordan awarder gikk rundt, forsvant og dukket opp igjen. Da jeg fikk min første ble jeg både ydmyk og rørt. Det mest kompliserte var å sende videre. Mange hadde allerede fått den samme eller en tilsvarende.

Derfor gjør jeg som Hegemor og flere andre i det siste sier takk, men nei takk. Det lille bildet til høyre har jeg lånt av Lise i Fossestua.

Magnolia loebneri
Bildet tatt 2.mai 2009
Jeg fikk to awarder før jeg la ut knappen og de svarer jeg selvsagt på. Ellen  har stilt 10 spørsmål. Disse har jeg svart på allerede: her.

The not so perfect mum blog ba meg foreta noe valg:

1. Pølse eller hamburger? Jeg spiser begge. Hjemmelaget hamburger er best.

2. Gospel eller hardrock? Hvertfall ikke hardrock.

3. Fox eller nox? Nox. Lakris er best.
4. Carola eller Sissel? Sier nok Sissel.

5. Harry Potter eller Twilight? Twilight er  ikke noe for meg. Har ikke lest eller sett Haryy Potter.

6. Rose eller tulipan? Rose

7. Stockholm eller København? Stockholm

8. Bestemor eller tanga? En mellomting

9. Dirty Dancing eller Pretty Woman? Vet ikke.

10. Skavlan eller Thomas og Harald? Skavlan er bedre programleder. Ikke alle gjestene hans er like bra.

mandag 11. april 2011

Vårtegn - småsko

Det har vært noen flotte dager i det siste, ja siden fredag. Da blåste takene av bygninger i nærheten. At låven vår mistet noen takstein er nok en bagatell.
Jeg har ryddet litt i bedet i helgen. Noen krokus skimtes så vidt til høyre fra grana.
Her er noe av spirene fra bedet.

Pion, Riddersporer,Moskuskattost
Hestehov, så klart fant jeg i utkanten av hagen på lørdag.
Ellers er det livet med småsko som feires nå. Du verden så deilig
                                  
Flere vårtegn finner du her.

lørdag 9. april 2011

Kyllingsuppe

Det ble suppe og alle ble mette.
til 4 personer (jeg lagde til 30, så dette blir ca beregnet)

1 l kraft (se nederst)- kokepunktet
Legg i kyllingsfiletene og la de trekke i 10 minutter. Avkjøl raskt.






8 sjampinjong - finsnittes
4 sjalottløk - finsnittes
2 mild løk - finsnittes
8 babygulrøtter - tynne skiver
1 liten rød paprika - små biter
1/ 2 hvitløk eller 2 fedd
4 dl fløte/chreme fraiche
3 ss maisennamel
3 ss kruspersille - finhakkes
Rør ut maisennamel i litt fløte. Ha fløte eller creme fraiche (eller en blanding) i kraften. Tilsett jevningen litt om gangen til suppa blir passe tykk.
All løk og sjampinjong freses lett i stekepanne før det has i suppa. Ha i gulrøtter og paprika. Skjær kyllingfiletene i små biter og ha dem i like før servering. Smak til med salt og pepper.

Jeg bakte hvitløkssnurrer som ble servert til. Oppskrift følger.

Kraft:
1 høne
2 purre
1 kg gulrøtter
8 løk
10 l vann
10 ts salt
10 pepperkorn

Skal trekke (ca 85-90 grader) i minst 3 timer. Jeg lot kjelen stå på hele natta. Da blir hønsekjøttet for tørt til å kunne brukes, men her var poenget å lage en god kraft.

Sil kraften og mål opp mengden. Hvis det er for mye så må den kokes inn. Ved å småkoke uten lokk vil vann fordampe og det blir redusert mengde og kraftigere smak.

På min søking etter en god oppskrift så fant jeg flere. Den jeg endte opp med er en kombinasjon av en matprat.no og en fra Gullfiskbollen. Jeg brukte Hønsekraftbuljongterning i testforsøket og det smakte helt utmerket.

onsdag 6. april 2011

Dårlig fantasi

I mangel av noe bedre og mer kreativt å skrive om så viser jeg fram dette
Som skal bli 10 liter god hønsekraft. Sånn i hverdagslivet er det helt greit med en buljongterning eller to, men når jeg skal servere kyllingsuppe til 30 må det være hjemmelaget kraft.

mandag 4. april 2011

Vårtegn:lunefull vår

I løpet av den siste uka har det kommet og gått nesten 5 cm snø. Været veksler mellom morgentåke og god solvarme. Jeg har tatt sjansen på å rydde litt i bedet.

En runde rundt i hagen har avslørt at vintergjestene har spist av de nye epletrærne. Finnes det noe redning?


Flere vårtegn finner dere her.

søndag 3. april 2011

Åpen hage

Ja, helt ferdig er jeg ikke blitt, men såpass at jeg åpner porten til

jeg har lært mye allerede og kommer til å være mer bevisst når jeg velger nye planter til hagen. Og jeg kommer til å være flinkere til å stelle.

I helgen har jeg forbarmet meg over to inneplanter. De så slik ut:


Nå har de fått dobbelt så store potter, mer jord og gjødsel.