Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
søndag 11. desember 2011

Adventskalender 11.desember

I dag hopper jeg over julekalender på TV, og velger å vise et kort klipp fra sorthvit filmversjonen av Putti Plutti Pott. Den ble sannsynligvis laget og sendt midt på 1960-tallet og lenge før den første sceneversjonen. Jeg har lest at NRK kun hadde lov til å vise denne filmen en gang. 

Vi har sett sceneversjonen to ganger med Per Aspelin selv som onkel Per. Akkurat som med Skomakergata har tekstene og melodiene i Putti Plutti Pott  en kvalitet som gjør at de overlever.

For oss er både Putti Plutti Pott  og Skomakergata uløselig knyttet til pepperkake/sirupssnippbaking. Det skal vi nemlig gjøre det i dag. Datteren og svigersønnen er her hele helgen, og denne dagen er en av de aller hyggeligste i juleforberedelsene. Dessuten kommer sønnen til middag i kveld. 

Lapskaus står som forslag til dagens middag og er en middagsrett som jeg gjerne vil slå et slag for. Min variant har kraft kokt på oksehaler. En enklere utgave er å legge i kraftbein som koker med. Når jeg føsrt lager lapskaus så lager jeg en stor, eller kjempestor porsjon. Mange er skeptiske til å fryse bort noe med poteter i. Men jeg kan garantere dere, hjemmelaget lapskaus fra fryseren er bedre enn alle ferdigretter.

Vi står over lapskausen i dag og tar lammestek.Jeg har ikke publisert noen oppskrift på lammestek, men jeg steker alle fileter på denne måten Lammestek bør ha høyere kjernetemperatur ca 68-70 grader.  Jeg lar steken hvile i minst 2 timer. Kan varmes opp hel pakket i folie, men pass godt på - den kan fort bli tørr.

Det lages nok store porsjoner her i huset. Nå liker vi julemat og julekaker godt begge to, og vi har masse gjester i jula. Så gir jeg bort sylte i gave både til familie og noen venner. Og noe kaker skal også ut av huset, som sirupssnipper/pepperkaker. Min datter har opplevd tildels sjokkarta reaksjoner fra kollegaer som hadde spist "pepperkaker" fra plastboks de siste ukene. Det er nettopp dette som er poenget med å bake selv - det smaker bedre!
Alle som kommenterer innen kl 22.i kveld er med i denne ukes trekning.   

5 kommentarer :

 1. Må innrømme jeg har en boks pepperkaker stående..hmf..men skal bake noen til helga også;O)
  Kos dæ hele dagen, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 2. Hei, jeg har lagt deg inn i en nominasjonsliste som kommer senere i dag. Har ett prosjekt på gang :)
  http://www.egedenne.com/2011/12/gulrot-bertas-upretensise-gulrot-award.html

  SvarSlett
 3. Igjen, koselig å stikke innom dine daglige juleinnlegg. Her har det også gått noen timer til pepperkakebaking idag.Oppskriften jeg prøvde i år likner på din. Har også en "sterkere" variant med 1 ss med diverse krydder. Så det blir begge variantene hos oss. Gode på hver sin måte. Og med fløte og Meierismør, så slår de plastbokskakene som nok er laget på billigst mulig råvarer.... Ha en fin søndagskveld :-)

  SvarSlett
 4. Hei Gleder meg til ny luke hver dag. Får faktisk gjort litt jeg også, blir inspirert. ;-). Hatt besøk av familie (felles) i helgen og har vist fram bloggen din, må skryte litt!
  Har prøvd dine kokosmakroner i år og sjakkruter.
  Serinakakene, som vanlig, men sylte, det holder med sylteflesk for oss, :-).
  Ønsker deg fortsatt gode adventsdager. Hils! Klem KW

  SvarSlett
 5. Dette er en herlig gammel klassiker! Kanskje jeg får lånt den på biblioteket før jul, ville være koselig å se den igjen:-)

  SvarSlett