Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 17. juni 2011

Middagsgjester

Det hender det kommer gjester til gårds. På onsdag ble dette satt på bordet.

Marinert ytrefilet av får
Rødvinssaus
Honningbakte rotgrønnsaker
Stekt sopp
Ostegratinerte poteter


Kjøttet er enkelt. Det kommer ferdig marinert og vakumpakket fra Gilde. "Svies" i tørr panne og stekes ved 90 grader til kjernetemperatur 60 grader. Legg kjøttet på rist over langpanne. Jeg hadde full ovn, det nok 5 timer. Pakkes i folie og skal hvile fram til servering. Kjøttet blir faktisk mørere når det får hvile lenge. Hvis det er blitt litt for kaldt kan det varmes i ca 10 min i stekeovnen eller på grillen.

Til sausen så skjæres hvitløk i skiver, sjalottløk i biter og purre i skiver. Fres alt mykt. Tilsett sukker (1 dl/6 personer) og la det smelte og bli gyldent. Ha i 2,5 dl rødvin/6 personer. La det koke inn. Dette tar ca 3 timer. Sil av løken. Tilsett sukkerkulør for å få ønsket farge. (Skal være mørk brun). Jevne event med litt maisennamel. Smak til med litt buljongpulver eller fond.

Potetene blir skrelt og skjært i skiver. Skal småkoke i matfløte med revet hvitløk og buljongpulver i ca 1 time. (Jeg bruker alltid Maggi suppebuljong.) Øs poteter og fløte over i porsjonsbeger eller i gratengformer og stek ved 200 grader i ca 30 min.

Grønnsaksblandingen består av gulrøtter, sellerirot, persillerot og rødløk. Alt skjæres i små terninger og legges i langpanne. Skjær noen reale skiver meierismør og legg over. Ringle honning over det hele. Bakes ved 200 grader i minst 45 min. (Kan stekes/kokes i stor kjele også - men da må det passes godt på.)

Jeg fjerner stilken fra soppen (brukes i grønnsaksblandingen. Hodene legges i langpanne. Legg litt smør og hvert hode og dryss litt pepper på hver. Stekes i stekeovn ved 250 grader i ca 15 min.

I siste øyeblikk freses sukkerertene et par min i litt olje i en varm gryte.

3 kommentarer :

 1. Kunne vært gjest her jeg også, så nydelig ut!!
  Ha ei flott helg; klemmings;)

  SvarSlett
 2. Åh, det hørtes og ser veldig godt ut. Jeg elsker sauekjøtt. Her i Trøndelag er det så mange som ikke liker sauekjøtt. Litt uvant.
  God helg!
  Ellen :)

  SvarSlett
 3. Det så deilig ut! He ble det ostesmørbrød til middag i dag, det var nok ikke en like stor gastronomisk opplevelse.

  SvarSlett