Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








søndag 31. oktober 2010

Kabelbrudd

Etter over 1 time fredag ettermiddag i telefonkø til Nextgentel fikk jeg vite at det skjedde et kabelbrudd kl 12.26. Du verden det var god oversikt over nettet. Jeg antok at i 2010 ville det kunne fikses fort.

3-5 virkedager, var svaret. Nesten en hel uke!? I en senere telefon med Telenor ble vi lovt nettforbindelse tilbake mandag kveld kl 20.00.

Så her står jeg på kjøkkenet med et lånt svært ustabilt mobilt bredbånd på en laptop. Men uten tilgang til eposter som jeg visste jeg skulle få i løpet av fredag. Jeg får heller ikke sendt, fordi det mobile bredbåndet overhodet ikke ble venner med den stasjonære PCen.

Grunnen til kabelbruddet er legging av fiberkabel som selvsagt er ønsket. Men brudd på den gamle tenkte jeg nok ikke på da jeg som grunneier ga tillatelse til gravingen. Ved gravearbeider i fremtiden skal jeg kun inngå skriftlige avtaler, med klausul om en høy timebot ved brudd på kabel.

For her i huset og for flere av naboene er ikke epost og internett bare underholdning, men det er nødvendig i næringsvirksomhet.

Før fredag visste jeg ikke at det er et selskap som har prosjektansvaret. Et annet fima som utfører gravearbeidene. Det er Telenor som eier den gamle kabelen, og som kan skjøte den. Det er et fjerde firma som har påvist hvor alle kablene går. Og det er et femte firma som skal levere netttjenesten.

Takk. Det gjorde godt å få det ut.

torsdag 28. oktober 2010

Å for

Åkerø.
Det er to store epletre med sorten Åkerø på gården. Gamle flyfoto avslører at det sannsynligvis ble plantet rundt 1960. Vi har også et tre som ble plantet i 1925. Det vet jeg fordi jeg fant planteplanen i en av oldefars notisbøker. Det har både Åkerø og et ukjent epleslag.  I år har vi plantet 4 nye epletrær som blir gemmeldags store, og det kommer flere senere. Vi vi gjenskape den gamle frukthagen. Åkerø er definitivt mitt favoritteple. Det har et mer eller mindre teglsteinsrødt skall med noen grønnhvit innslag. Fruktkjøttet er grønnhvitt til gulhvitt, svært fast og med en aromatisk, mild og karakteristisk smak.

Og når jeg da i tillegg har et navn som begynner på Å synes jeg det ble en flott avslutning på ABC i ord og bilder.





søndag 24. oktober 2010

Det er stas

- med følgere. Seksten stykker ønsker å følge med på det jeg skriver. Det er stas. Jeg håper at jeg innimellom lever opp til forventningen.

Å ha en blogg er faktisk ganske tidkrevende, men utrolig lærerikt. Jeg har nok lest mer enn jeg har skrevet. Jeg er garantert blitt en bedre fotograf dette året. Jeg insisterer vel på at jeg ikke lar meg påvirke interiørmessig, men må vel likevel erkjenne at det er jeg blitt. Kanskje har jeg også fått bedre kunnskap? Ideer fra blant annet Livs lyst, Glassveranda og den gamle stil - svunne tider er allerede satt ut i livet. Et stoffbilde fra Barbro er hengt opp og jeg blir stadig imponert over alle de som klarer å se det store i det lille, og skrive supert om det.  Pia, Trine, Emmeline, Sjuskeline og Elisabeth er gode eksempler på det. For ikke å snakke om Marie og Maria. Småbarnsmødre med hvert sitt store husprosjekt. Ulik tilnærming, men jeg er så imponert. Det er jeg også over dere jeg nå ikke har nevnt med navn; hager, strikking, toving, sying, barn, blå serviser og flere som bygger til, på, om - hus.

Dette er faktisk stas. Fortsatt god søndag.

torsdag 21. oktober 2010

Ø for

Østersurt kunne det vært, eller Østsibirsk lerk eller Østerisk svartfuru. For det finnes faktisk planter som har navn på begynner på Ø. Men ingen finnes i min hage. Når jeg nå igjen må jukse for siste gang (Å er nemlig lett) så burde jeg brukt KInasøte. Den blomstret inntil i går. Men jeg glemte å ta bilde av de praktfulle blå klokkene.

Derfor må det bli LØytnantshjerte.

onsdag 20. oktober 2010

Jul i bestemors hage

Jeg har tenkt jul ganske lenge allerede. Faktisk tenker jeg på neste jul når jeg pakker bort den forrige i januar.

Da er det relativt kortvarig tenking, men jeg skriver inn i julepermen hva som mangler og hvilke ideer jeg har fått. I julepermen har jeg alle oppskrifter, den store planen, bilder av pynting i tidligere år, alle beskrivelser av ting jeg har laget, tips til nye ting osv.

Jeg har alltid laget mye til jul og har vært vant til å starte planlegging og gjøremål ganske tidlig. Her blir det da også etterhvert  JUL med virkelig store bokstaver.


Julekortmotiver med et flott gårdstun og hest og slede har bidratt til å skape et bilde av hva som er ekte jul. Mange har barndomsminner fra bestemors kjøkken med nystekte julekaker. Det vi glemmer bort er at vårt ideal av en jul ble skapt i en tid da juleforberedelsene var en del av arbeidet på gården. Kvinnene arbeidet hjemme og sto for det aller meste av både matlaging og kakebaking selv om mennene tro til med noen av de tunge løft i slaktingen. Det vil være nesten umulig for en småbarnsfamilie i dag med to fulle jobber og masse aktiviteter i tillegg å lage en 100% hjemmelaget jul. Da må man i såfall være superdedikert og prioritere knallhardt.


Jeg har et inntrykk av at jula i tillegg til å skape forventning også skaper dårlig samvittighet. Det er dumt. Det kan ha sammenheng med at amisjonene ikke står i forhold til den tiden man faktisk har. Da er det bedre å bruke litt tid til å vurdere hvor mye tid har jeg/vi og planlegge i forhold til det? Hva er mulig å få til? Hva er viktigst for oss? Og så være fornøyd med det.


Jeg har bestemt meg for å invitere dere med i mine juleforberedelser. Derfor lanserer jeg i dag Jul i bestemors hage eller Gardsjul som siden heter. Lenken ligger også øverst i høyre marg.

Her ligger alt klart: plan, oppskrifter, forhåpentligvis nyttige tips. Jeg kommer til å følge opp på bloggen med kommentarer hver dag fra slutten av november . Grunnen til at jeg legger dette ut så tidlig er at hvis noen synes dette er nyttig så har de god tid til å planlegge sin egen jul. Og det er det som er viktigst; jeg ønsker ikke at noen skal følge min plan, men bruke min plan til å lage sin egen.

tirsdag 19. oktober 2010

Alt om JULEN spesial

Et magasin fra Norsk Ukeblad 2010.
Jeg koser meg med alle disse bladene på høsten og om jeg ikke finner noe i år så kan det hende at jeg finner noe annet annet år. Jeg har spart på alle spesialbladene som jeg har kjøpt i mange år. I julepermen er nok utklipp som er enda eldre.
Om dette bladet inneholdt noe interessant? Jeg har fått mange ideer til hvordan jeg skal ta bilder av julepynt i huset vårt og av mat. Det var også ideer til bordpynt og konfekt.

fredag 15. oktober 2010

Mus i huset

Fram til nå er fem gått i fella og minst fem til holder på i veggene. Til mannens frustrasjon avholdes fest hver natt inni taket på soverommet. Jeg sover.
Ønsket om å lage julemus som kan fylle trappa til loftet kan derfor virke litt absurd, men det er sånn livet ofte er.Og julemusene er funnet.
 Jeg hadde sett bilder på nettet allerede, men i heftet: Julegleder, fant jeg både mønster
 og sybeskrivelse. Dette heftet er verdt investeringen.
Her er det gode ideer til mye flott julepynt.

torsdag 14. oktober 2010

Æ for

bær.

Jeg har lett i alle hagebøker og på nettsider, men ikkr funnet noen planter som begynner på bokstaven Æ. Det er derimot flere som har bokstaven Æ i seg, som mange bærslag. Her representert med Stikkelsbær, Solbær
og Bringebær.
Nå er det bare to bokstaver igjen så er denne runden i alfabetet over.

onsdag 13. oktober 2010

Frøken Eiker

Anne på Moseplassen har ny frøkenkonkurranse. og jeg presenterer frøken Eiker. Hun er stolt over å ha blitt valgt som tuntre på gården. 
Det er helt klart at dette er en liten frøken. Det tar mange år før treet får en størrelse et eiketre verdig.

tirsdag 12. oktober 2010

Orden og system

IKEA er flink til å tenke orden og system. Nå sist kjøpte jeg Dimpa-poser.
Det lille kottet ble mye ryddigere.
Det er tre poser i hvert sett og posene har håndtak slik at de er lett å bære med seg. Før hadde jeg prøvd både esker og søppelsekker, men det fungerte ikke. Det gjør dette.

søndag 10. oktober 2010

Allers og KK

Jeg har allerede lest gjennom tidligere års spesialblader og hefter om jul. Jeg er på leting etter mønstre til julemus. De skal fylle trinnene i den nye trappa til loftet. Jeg fant ingen i de gamle bladene og i går
fristet butikken  med årets KK-julen og Allers Juleideer.
Forventningene var vel ikke så veldig store til hvor mye nytte investeringen var for jeg er veldig kresen på hvordan jeg ønsker å ha julen. Og bladene var helt uten julemus. Men jeg spør meg hvorfor nesten alle julehjemmene i KK er danske. Det er kanskje bare jeg som synes at norske julehjem er  flottere? Alibiet er muligens 4 små besøk hos norske bloggere. Skulle gjerne sett mer til dem.
I Allers juleideer ble jeg ikke sjarmert av morsomme monstre, er litt usikker på koblingen til jul. Men her er det faktisk noen oppskrifter på fristende konfekt.

Så jeg fortsetter letingen etter julemus andre steder.

Jeg har ikke noe imot å lese om jul nå, for vi som skal lage noe selv bør starte nå. Men julemarsipanen som selges nå synes jeg er ille. Kakemenner lå også i hyllene i går.

lørdag 9. oktober 2010

Gardiner i huset

Oppfordringen er kommet fra Livs lyst om å vise fram gardiner. Det gjør jeg gjerne.

Her i huset er alle gardiner kjøpt på lavbudsjett. Tidlig i prosessen så jeg noen fantastiske stoffer i en interiørbutikk, men prisen per meter var vel det jeg kunne bruke totalt. Redningen i mange rom ble IKEA. Ellers ble så mye som mulig resirkulert fra det forrige huset.

På kjøkkenet ønsket jeg meg lingardiner med heklet mellomverk. Fram til jeg får heklet mellomverk så har jeg sydd om bomullsgardinen Ritva fra IKEA. Den er hvit og grovere tråder i vevingen skaper et ujevnt rutemønster.



Jeg fjernet stroppene øverst og sydde løpegang og rynkehode. Så sydde jeg kapper av dobbel stoffbredde til de to andre vinduene.

























I de tre vinduene har stua er det annen hvit IKEAgardin i bomull. Denne finnes ikke lengre i salg. Det trykte møsteret kan såvidt skimtes.



























Det tredje rommet med hvit IKEA-gardin er soverommet vårt. Her har vi gardinen Anita. Det er mønstret og i polyester. Til tross for at den skal redusere sollys har jeg sydd en undergardin av to lag bomullsstoff. Det er tre vinduer her også.
  
 Det er hvite gardiner også i spisestua. Tre vinduer på den ene langveggen har 15 år gamle blondegardiner som ble kjøpt i en butikk på Kongsberg.

De siste gardinene i denne omgang er på det ene gjesterommet. Der er ikke hvite, men dramatiske burgunder. Jeg har sydd doble undergardiner her også. Lyset flommer her også inn gjennom tre vinduer. 

torsdag 7. oktober 2010

Z for

Zephyr som er en jordbærtype.
Jordbær (Fragaria) er ei plante i rosefamilien (Rosaceae) og frukta av denne planta.

 Zephyr er en dansk bærsort som har blitt dyrket i Norge siden midten av 1960-tallet. Den største svakheten med sorten er at plantene er meget svake mot mjøldogg. Også bærene kan ofte få skader. Sorten er tidlig og gir god avling og bærstørrelse. Akkurat hva bærene egner seg til er mine  kilder motstridene. 1: gode spisebær, men de egner seg dårlig til konservering. 2. Store bær, god til syltetøy og frysetøy. I år har det vært så lite jordbær her av alle slag at jeg ikke kan si noe spesielt om dette slaget.  Jordbær må fornyes innimellom, så nå har jeg begynt å fjerne alle plantene.

Nå er det bare 3 bokstaver igjen i alfabetet; ÆØÅ, ikke de enkleste i botanisk sammenheng.
 

mandag 4. oktober 2010

Grytekluter

Jeg har heklet grytekluter i hele år. Det var nødvendig å fornye eget utvalg, men det ligger likevel en pen bunke som skal bli en myk julehilsen til venner. Og flere skal det bli. jeg har intensivert heklingen.

Jeg lærte å hekle grytekluter av mormor. Og jeg husker at oldemor heklet på samme måte. Det finnes ikke noen bedre grytekluter. Vaffelmønsteret gjør de tykke og gode. Det beste gryteklutgarnet var Terne fra Solberg spinneri. Det lages ikke mer og jeg har vært på leting etter noe tilsvarende, men uten å finne det. Mye av bomullsgarnet som selges nå kan bare vaskes på 30 grader, og det er litt lite.
De stripete gule og rutete grønne/blå er heklet av Fiol fra Solberg. Den store fordelen med dette garnet er det store fargeutvalget. De stripete til høyre er heklet av Petunia. Jeg bruker heklenål som passer til garnet og jeg prøver å hekle så løst som mulig. Da blir gryteklutene store og myke. Jeg vet ikke alltid hva slags mønster det skal bli. Som oftest velger jeg noen farger og så begynner jeg.


Slik gjør du det:

Legg opp 61 luftmasker, det blir 19 "ruter". Ta første stav i 3.luftmaske. Hekle 57 stavmasker. Snu med 3 luftmasker. Stikk nåla bak den andre stavmasken i omgangen under, trekk tråden gjennom og  avslutt som stav. Gjenta. Så en vanlig stav. 
På vrangen er det to staver som hekles bak og en vanlig stav. På  rettsiden skal 1 stav hekles bak stavmasken i omgangen under. Fortsett til grytekluten er firkantet. Fest alle tråder godt og hekle en kant rundt med fastmasker. 

Legg opp 30 masker til løkken. Hekle 29 fastmasker, snu og heklsefastmasker tilbake. Sy løkka fast.


Det går med 40 g garn til en gryteklut. Det er 36 omganger og det går 1,2 g garn/omgang.