Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
torsdag 28. oktober 2010

Å for

Åkerø.
Det er to store epletre med sorten Åkerø på gården. Gamle flyfoto avslører at det sannsynligvis ble plantet rundt 1960. Vi har også et tre som ble plantet i 1925. Det vet jeg fordi jeg fant planteplanen i en av oldefars notisbøker. Det har både Åkerø og et ukjent epleslag.  I år har vi plantet 4 nye epletrær som blir gemmeldags store, og det kommer flere senere. Vi vi gjenskape den gamle frukthagen. Åkerø er definitivt mitt favoritteple. Det har et mer eller mindre teglsteinsrødt skall med noen grønnhvit innslag. Fruktkjøttet er grønnhvitt til gulhvitt, svært fast og med en aromatisk, mild og karakteristisk smak.

Og når jeg da i tillegg har et navn som begynner på Å synes jeg det ble en flott avslutning på ABC i ord og bilder.

12 kommentarer :

 1. Tenk at du har kommet deg gjennom hele alfabetet i egen hage; dét fortjener heder og ære. Mye vet jeg ikke om epler, bortsett fra at jeg elsker de. Åkerø var et fint eplenavn. Mine besteforeldre hadde stor eplehage, husker spesielt Gravensten. Gleder meg til egen hage; håper og lengter. Oppdaget akkurat "Jul i Bestemors Hage" og at du hadde en super kalender der, kanskje jeg kan lære ett og annet om planlegging. Deilig helg!

  SvarSlett
 2. åhhhh detta fantastiska äpple som vi hade när jag jag var liten.
  Det är ett bland det godaste som finns
  Härlig bild med ett likaså inlägg.
  Mysig helg Kramizzzzz

  SvarSlett
 3. Det där äpplet ser otroligt gott ut!
  Mycket fin bild!
  Trevlig helg!

  SvarSlett
 4. De ser sandelig også dejlige ud, de æbler :-))

  SvarSlett
 5. Åkerø er himmelske epler, bare de får ligge litt og modnes sakte men sikkert.

  Faktiskt er jeg oppvokst med gsmle store Åkerø-trær
  ... og har fortsatt ett igjen..

  SvarSlett
 6. Tenkte på Åkerø- epler i dag, men jeg er ikke så heldig som deg at jeg har dem i egen hage! Flott innlegg! -Margit-

  SvarSlett
 7. Det er gode epler!! Absolutt!!
  Stor sett pleier vi å kjøpe noen utenlandske epler... vet ikke hav de heter, men de er gul på farge. Men når de norske kommer, er det ingen bønn selv om min mann liker de gule best. Men marsvinet vårt Luke, er helt vill etter de norske!! Puttet ned en bit gul og en bit rødt norsk eple og han hev seg over det norske og rørte ikke det andre før mage timer etterpå;)
  Takk for dene gangen og for alle dine flotte bidrag:)

  SvarSlett
 8. For en super avslutning på ABC'n. Nydelig eplebilde. Ha en herlig helg blant alle vekstene dine, selv om mange av dem er i dvale for tida. ☺

  SvarSlett
 9. "Gammeldags store epletrær" - sånn skal det være! Når du målet kun ved beskjæring, eller er det andre ting man bør ta hensyn til - ved innkjøp for eksempel? Jeg spør fordi trærne i hagen her også trenger erstatning - antakelig plantet på 40-tallet. Men du så gode epler det blir :)

  SvarSlett
 10. Åkerø og Åshild, funker gull :)

  SvarSlett
 11. Spennende at dere skal gjenskape den gamle frukthagen! De eplene ser nemlig veldig gode ut :)

  SvarSlett