Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
lørdag 10. november 2018

Juleforberedelsene har startet

Folk som leser det jeg skriver er neppe i tvil om at jeg skiller strengt mellom juleforberedelsene og selve jula. Den starter først på julaften. I de første årene med eget hjem brukte jeg lillejulaften til helgevasken og pyntingen. Det ble for travelt. I mange år nå  har jeg fordelt vasking og pynting av huset i den siste uka før jul. Kjøkkenet som blir fylt av nisser står langt ned på lista, og helt til sist står juletreet som blir pyntet på kvelden lille julaften.

I dagen har jeg laget planen for ukene fram til jul. Alle helgene blir brukt, alle fridager fra jobb og i år tar jeg ut to ekstra fridager. Hvis jeg hadde jobbet 100 % måtte lagt mer til helgene enn jeg trenger å gjøre nå. Jeg har også til til å invitere venner og kolleger på både baking og syltelaging. I år kommer femten personer i tillegg til de fire barnebarna, inn på kjøkkenet for å lage egne sylter eller småkaker. Dette fordeles over flere dager. Seksten mennesker på kjøkkenet mitt ville blitt veldig fullt.

På planen har jeg satt inn når jeg skal bake og hva. Jeg har satt om når jeg skal handle inn og jeg skal sjekke handlelistene at de stemmer med rekkefølgen på bakedagene. Det er irriterende ikke å kunne bake noe fordi man mangler en viktig ingrediens.

Jeg har allerede startet på lista med saftkoking. 30 kg med rips fyller godt opp i fryserne. Planen var å lage saft en våt høstdag. Det har vel vært flere av de våte dagene, men de har av en eller annen grunn blitt brukt til helt andre ting.

Jeg har lagt ut arbeidsplanen min på  julebloggen min: Den store juleplanen. Det er  ingen andre som kan bruke akkurat den, men noen får kanskje en god ide.

Så med dette er noen svært hyggelige uker startet.
4 kommentarer :

 1. Hei! Ja, vi har alle våre egne rutiner og meninger rundt juleforberedelesene! Jeg begynner mye tidligere med pynting av huset enn før, men rydder også bort jula tidligere på nyåret. Julevasken har blitt lettere, og kakene færre. Det er litt fint at advent ikke blir bare strev, men også tid til kos og hygge. Klem Cathrine

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det mye kos og hygge i førjulstiden med alle bakegjestene som kommer. Det er ganske porsjoner av alle julekakene, men det meste forsvinner ut av huset.

   Jeg har aldri hatt noen storrengjøring før jul, bare en grundig helgevask. Men jeg må ryddet opp og vasket mel og fett huset er klar for pynt.

   Hva andre gjør hjemme er ikke min sak. Det er butikkjula fra siste uka i oktober som jeg har problemer med.


   Slett
 2. Så fint at du legger ut planen i år også. Jeg plukker alltid opp et tips eller to selv om min plan ser litt annerledes ut.
  Hilsen Camilla i Harstad

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig. Fortell om din plan etterhvert.

   Slett