Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
onsdag 7. november 2018

Gode gamle dager

Jeg husker at det var frustrerende da voksne sa "gode gamle dager" da jeg var barn. Det ble ofte sagt som kritikk til noe nymotens

Nå er det jeg som sier det. Jeg er blant dem som synes at julemarsipanen ikke har noe å gjøre i butikken i september. Jeg blir svett over at julemat tilbys, ikke bare i desember, men helt fra 1.november. Butikkene er dessuten allerede så fulle av julepynt, at man kunne ha dekorert hvert eneste hjem i Norge til det ugjenkjennelige. Fordi vi har latt oss friste eller lure til å starte jula tidligere og tidligere så ser heller ikke butikkene noen grunn til å vente.

Jeg har sett at pepperkakebakingen har allerede startet i noen hjem . Om man gjerne vil bake med barna nå så finnes det masse andre småkaker enn pepperkaker. Jeg tenker ikke da på andre julesmåkaker, men kjeks eller tørre kaker som er ikke er relatert til juletradisjoner. For når folk sier at de er lei jula 2.juledag så er jo ikke det noe rart i. Mange har spist julemat i mange uker.

Jeg har ikke noe imot at folk møtes i førjulstiden, men hvorfor skal "juni-virusen" dukke opp igjen. Er det nødvendig at hver eneste forening, klubb, barnehage, skole eller arbeidsplass må arrangere noe akkurat nå? Det er flere måneder i året med god plass til et godt måltid, markering eller fest.

Nå vil jeg bruke tiden til å forberede meg til den store festen. Og når jeg sier fest, så mener jeg den familiefesten jula er. Jeg forbereder jula på samme måte som jeg planlegger alle andre store feiringer gjennom året. Jeg legger ingen religiøse aspekter i jula.

Jeg skiller altså mellom juleforberedelsene og jula. Jula starter først på julaften. Her i huset spares ribba og surkål til den kvelden. For et fantastisk måltid det er!

Julaften 2015 og vi hadde akkurat oppdaget nissen i hagen.
Jula skal være magisk. Både på smak, lukter og opplevelser. Blir det magisk for barna i dag som har møtt julenissen hver dag siden 1.november? Eller skulle vi stengt julenissen inne til julaften, så barn kan sitte i vinduskarmen og vente i spenning den kvelden?

Da jeg var barn var butikkvinduene på mitt hjemsted dekket av gråpapir de siste dagene før julegrantenninga. Den kvelden var papiret blitt fjernet og alle vinduene glitret. Både voksne og barn gikk fra vindu til vindu for å se. Da kunne man drømme seg bort og sette ting på ønskelista.


Jeg skal bake mye fremover og jeg innrømmer at vi "prøvesmaker" mer enn det som var tillatt i min barndom, men å servere alle kakene samlet på et fat gjør jeg ikke før jul. Jeg er overlykkelig over at vi har råd til å spise det vi har lyst til hele året, men jeg er også glad for evnen til nøkternhet. Jeg blir også glad når kjøkkenet mitt fylles flere ganger i desember til kakebaking og matlaging. Hvis jeg kan bidra til at noen flere baker selv er et mål nådd.

Er jeg snart helt alene i å mene at jula rulles alt for tidlig ut?

9 kommentarer :

 1. Jeg er så enig, Åshild, det starter alt for tidlig.

  Målfrid

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre fra deg, og at du er enig.

   Slett
 2. Enig med deg :) Her i huset er det ikke jul før like før julaften. Treet blir pynta lillejulaften og kaker og julemat starter vi med julaften. Flere jeg kjenner pynter til jul 1.desember og jeg skjønner ikke at de ikke er lei lenge før jul.
  Ha en god helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg sitter nå og planlegger ukene fremover. Det synes jeg er så hyggelig. Jeg gleder meg til jul, men den kommer jo som avslutning på alle forberedelsene.

   Slett
 3. Du er nok ikke alene. Og akkurat det med disse som rydder vekk jula etter tredje juledag er de som forundrer meg mest. Som du sier, er det ikke rart man er lei jul når man starter før tida. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det holder jo ikke at man ikke klarer å vente. Selve jula blir enda finere om man faktisk venter.

   Slett
 4. Jeg hører til dem som pynter først i desember, men jeg går ikke lei uansett. Jeg pakker ned 20. dag jul og savner julepynten i en måned etterpå. :-) Julematen kan jeg styre meg for så tidlig. Med unntak av en middag eller to med julepølse eller medisterkaker spiser jeg ikke julemat før lille julaften. Siste uka før jul spiser vi mye vegetar og annet enkelt. Julemusikk kan jeg høre på hele året, men det går litt i bølger. Høres mye fra oktober en gang. Uansett synes jeg forberedelsene er det beste. Jeg elsker å lage julegaver så det gjør jeg hele høsten. I år er det flere som skal få adventsboka "Snøsøsteren" i stedet for, eller i tillegg til, julegave så da må alt sendes neste uke. Jeg er likevel enig med deg i mye. Julenissen passer best på julaften, kanskje med unntak av nissene som deler ut gaver til ungene når de tenner grana på torget. Julemusikk på matbutikken kan jeg styre meg for fram til midten av desember og julebrus og marsipangris holder til selve julehelga. Det gjør ingenting å vente på i hvert fall de fleste av julegodene.
  Hilsen Camilla i Harstad

  SvarSlett
  Svar
  1. Det største problemet mitt er vel ikke hva hva folk gjør i egne hus. Det er den kommersielle delen av jula som blir verre og verre.

   Jeg kan gjerne høre julemusikk i butikken i desember, men de kan droppe julesalmene. Jeg har ikke noe problem med selve salmene, men jeg synes at det blir blasfemisk at de blir spilt i butikkene midt i kjøpefesten.

   Slett
  2. Her er jeg helt enig med deg. Kjøpepresset har økt betraktelig har jeg merket. Salmene har også lite i butikkene å gjøre.
   Synes også som deg at folk er utrolig raske med annonsering av at nå må julepynten bort slik at det blir ny start til nyttår. Kanskje det er fordi alt raser så fort av gårde ellers i samfunnet?
   Hilsen Camilla i Harstad

   Slett