Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
lørdag 17. september 2016

Gulv og dører

Vi hadde hatt nok en travel uke bak oss da det ble 17.september 2006. Til tross for alle beslutninger som var tatt for lenge siden så virket som som om det hele tiden dukket opp nye ting. Det er sikkert mer slikt uforutsett i et så gammelt hus, enn om man bygger et helt nytt. 

Men la oss ta et tilbakeblikk. Det hadde også vært en travel uke for elektriker og rørlegger. Det som kunne legges skjult av elektriske ledninger og nye vannrør var blitt lagt. På bildene under er det som skal bli vårt fantastiske vaskerom. Den åpningen som hadde vært i den veggen var kledt igjen på den andre siden. På vaskeromssiden skal det komme gipsplater. På samme måte som på kjøkkenet hadde jeg vært opptatt av det skulle være nok strøm til vaskerommet. Det måtte være mulig å bruke både tørkeskap, tørketrommel, vaskemaskin og strykejern samtidig. 

  
I badet i 1.etasje var stativet til det vegghengte toalettet kommet på plass. Som nevnt tidligere så synes det det koster altfor mye, og vi hadde ikke valgt det igjen. Fordelene med litt enklere rengjøring oppveier ikke prisen. Her skulle det også legges gipsplater utenpå de game sponplatene.

Både på vaskerom og bad hadde gulvet fått nye plater og et lag med flytebetong.

 

Elektrikeren hadde også vært på den enes gjesterommet i 2.etasje før de ble lagt et lag med isolasjon.
Både badet vårt og gjesterbadet i 2.etasje hadde fått varmekabler.
Det utgjorde en stor forskjell da alle vinduene i rom med tømmervegger fikk både innvendige og utvendige foringer.

Bildet under til venstre var et rosa soverom, nå skulle de bli kontor/gjesterrom. Bare et strøk grunning gjorde rommet mye lysere.

Under til høyre er fra kjøkkenet. Alle rør til elektriske ledninger var lagt og det var lektet opp og klart for gulvbord.

  

Ute hadde vi etterhvert fått fylt i mer jord i grøften etter legging av ny elektrisk kabel. Og min far kom for å ta den siste jevningen og så plenfrø. 


Det var utrolig gøy da tiden var inne til å hente de gamle gulvbordene på låven. Der hadde de ligget i nesten 20 år. De fikk en rengjøringspause midt på tunet. Gammel skitt ble skrapt av før støvsuging.

Hver planke er nesten 6,5 meter og dekker hele rommets lengde. Hver planke er dessuten 5 cm tykk og veier derfor mye.

Inn døra og i pene stabler på gulvet.

  


Vi behandlet nok de gamle dørene litt tøft, for vi fjernet den gamle malingen med kaustisk soda. mange av dørene hadde hatt et hardt liv på låven de siste 60 årene, og malingen sto ikke til å redde. Vi måtte finne til den raskeste metoden, og tid var det vi hadde aller minst av.

Vi er fortsatt fornøyd med hvordan dørene ble og har ikke gjort noe med de senere.


1 kommentar :

  1. Utrolig artig at dere kunne bruke det gamle golvet. Har en drøm om å kunne gjøre det her på vårt "nykjøkken", men det spørs om vi klarer å få det til.

    SvarSlett