Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








søndag 28. februar 2016

Kjempestolt


Jeg har faktisk både en oldefar og en tippoldefar som har fått Kongens fortjenstmedalje. Begge dessuten i Kong Haakons regjeringstid.

Slottet har en flott side med alle tildelinger. Søkefunksjonen er veldig enkel.  www.kongehuset.no

Min tippoldefar fikk sin medalje i 1929, 75 år gammel, for 51 års arbeid i samme bedrift.  I arbeidsgiverens anbefaling står det at han har vært "arbeidsom, nøyaktig, samvittighetsfull og plikttro". Dessuten at han gjennom disse årene har innehatt ulike funksjoner i bedriften, og som regnskapsfører de siste årene.

Jeg og mange med meg har faktisk nesten daglig glede av den jobben han gjorde fra 1878 til 1929, og som ble videreført av andre i mange år fremover.

Hvor han var ansatt? I Kristiania Adressebok. Bøkene som ga informasjon om hvor folk bodde før det ble telefonkataloger. Bøkene bygde på folketellingen året før.

I anbefalingen skrev arbeidsgiveren videre: "naar Adresseboken allerede fra mange aar tilbake er blitt et nærsagt uunværlig hjelpemiddal  for offentlige og private kontorer og forretninger i Oslo, skyldes dette i første rekke her Zieners uutrettelige flid, ordenssans og akuratesse. Som bekjent utgjør adresseboken et verk på 2000 sider, og da en enkelt side kan inneholde optil 200 oplysninger, vil det forstaas, hvilket uhyre arbeid der er nedlagt i dette verk."

Adressebøkene, ikke bare fra Oslo, men også fra Bergen og Hordalander scannet og ligger på Digitalarkivet. Navneregisteret inneholder adressen til til alle menn, selvforsørgede kvinner og enker. I dagens likestillingsperspektiv litt rart at ikke alle kvinner fikk være med i boka, men jeg tror man skulle være skatteyter.

Så når jeg forfølger slektninger i Kristiania/Oslo så er det med stor nytte av det arbeidet som min tippoldefar og de andre ansatte i Adresseboken gjorde i mange år. Når jeg i tillegg har registrert at flere andre som også leter etter slektninger i Oslo bruker Adresseboken, og at bøkene derfor er en viktig hjelp i slektsforskingen - så blir jeg stolt.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar