Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
onsdag 6. januar 2016

Lage lister

For skippertaksmennesker som meg er lister helt nødvendig. Før jeg kom til den konklusjon hadde jeg det alltid for travelt den siste dagen. Det kan hende at 10 år som faglærer i heimkunnskap i grunnskolen ga meg viktig kompetanse. De praktiske øktene var planlagt om ikke på sekundet så iallefall på minuttet. På to og en halv klokketime skal det være baking av gjærdeig, lage middag, teori, oppvask, måltid og vurdering.

Når juleforberedelsene stort sett ble gjennomført etter planen, og julen er over har jeg de siste dagene planlagt for mange nyttårsgjester. En ting er det å fylle spisestua til bristepunktet, noe annet er å fylle hver seng og madrass i to døgn.

Menyen ble avtalt før jul, så handlelisten er det første. Jeg skriver ut alle oppskriftene jeg skal bruke - beregner porsjonene og skriver mengdene. jeg går gjennom oppskriftene flere ganger for å være sikker på at alt er med. Det går an å finne et løsning med fire til bords, men ikke til 28. Kaffe har jeg glemt å kjøpe en gang til et selskap, så det har jeg ført på. Jeg må også kjøpe inn til to frokoster og en formiddagsmat, heldigvis ikke for alle 28.

Så er det senger. De første sju kommer sent fredag kveld, de neste ti i løpet av lørdag. Fordelingen gikk greit. Jeg må på Jysk for å kjøpe et par madrasser til så det er ført på lista.

Ansvaret for innsjekkingen er dessuten delegert, så jeg kan konsentrere meg om maten.

Så er det bordet. Fordi det ikke er jeg som skal være vertinne så er det viktig at bordpyntingen reflekterer henne og ikke meg. Vi får se. Den er iallefall planlagt. Det skal dessuten dekkes til helgen så jeg har alle muligheter til å endre i løpet av neste uke.

Første forslag til bordplassering er utarbeidet. Det er mange hensyn å ta, det viktigste er at alle får en så hyggelig kveld som mulig.

Kjøreplanen for helgen er laget med klare tidsfrister og ansvarsfordeling. Med så mange i huset er det helt nødvendig. Jeg har laget en arbeidsplan for hver dag fremover med klare oppgaver. Jeg skal tross alt også pakke ned en hel jul og ordne totalt 19 ekstra sengeplasser. Og jeg har en jobb på dagtid.

Den aller viktigst planen er for selve matlagingen. De ytre rammene er kl 11.00 - kl 17.00. Så foreløpig er bare hver oppgave lagt inn i en liste. Jeg må tidsberegne også for å kunne vite gjennom dagen at jeg ligger på skjema.

Jeg har ikke laget planen for selve middagen enda. Den er veldig viktig . Gjennom den får jeg kontroll på når ting skal i ovnen eller settes på  - som kaffe. Det skal mer enn en  traktekanne til for 28. her skal dessuten noen av gjestene hjelpe til med å ta tallerkener inn og ut, og det må jeg ha et system på. Å fylle vann- og vinkarafler er allerede delegert.

Det er en ting som aldri bekymrer meg når vi har mange gjester og det er oppvasken. Den går ingen steder. Hvis vi ikke skal bruke spisestua til frokost dagen etter lar jeg de siste glass og kopper bare blir stående til jeg har ledig kapasitet. Ellers så takler jeg å ha det stående på benken til oppvaskmaskinen er tømt.

Uansett hvor mange timers arbeid som ligger foran meg de nærmeste dagene så er dette utrolig moro. Dette huset liker å fylles med gjester.


4 kommentarer :

 1. Hei! Du har så mange flotte og gode oppskrifter. Lurer på hvor mange gelatinplater det skal være i drømmekaken? På forhånd takk :)
  Mvh Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager. Det hadde jeg ikke sett. jeg mener at det er fem, men jeg skal sjekke.

   Slett
 2. Mange takk for raskt svar ;) Lykke til videre med alt det gode du lager!!

  Mvh Anita

  SvarSlett
 3. Enig..det er gøy med mange gjester. Der det er hjerterom er det husrom er mitt motto.

  SvarSlett