Dette er litt sånn - "tri heile dagar til ende". De siste 20 syltene ligger nå til press. De første og andre ligger i saltlake.
Men det starter med koking av knokene - med så store kjeler og så mye kjøtt så tar det 6-7 timer. Det er enklere å lage sylte når kjøttet løsner lett fra beina.
Det er en stor jobb å gjøre klar alt kjøttet, men med så mange rundt benket så er det en veldig hyggelig stund.
Svor og kjøtt blir lagt i hver sin ende av langpanna
De ferdige syltene må trekke i krafta i en drøy halvtime før de kan legges i press.
Og krafta - har egentlig småkokt siden fredag kveld med tre omganger kjøtt.
Er verdens beste mølje, eller i allfall Eiker beste.
Under det lyse laget fett, som snart stivner som er det en svært smaksrik kraft. Den brukes som suppe julaftens formiddag. Flatbrødet som hører til lages spesielt.
I dag hadde jeg laget potetsuppe til middag og brukte møljekraften i. Det falt visst i smak. (oppskrift kommer)
Et par bakedager til så skal kjøkkenet vaskes - det trengs!
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar