Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








mandag 7. desember 2015

Årets siste sylter



Dette er litt sånn - "tri heile dagar til ende". De siste 20 syltene ligger nå til press. De første og andre ligger i saltlake.





Men det starter med koking av knokene - med så store kjeler og så mye kjøtt så tar det 6-7 timer. Det er enklere å lage sylte når kjøttet løsner lett fra beina.

Det er en stor jobb å gjøre klar alt kjøttet, men med så mange rundt benket så  er det en veldig hyggelig stund.

Svor og kjøtt blir lagt i hver sin ende av langpanna

 De ferdige syltene må trekke i krafta i en drøy halvtime før de kan legges i press.

Og krafta - har egentlig småkokt siden fredag kveld med tre omganger kjøtt.

Er verdens beste mølje, eller i allfall Eiker beste.
Under det lyse laget fett, som snart stivner som er det en svært smaksrik kraft. Den brukes som suppe julaftens formiddag. Flatbrødet som hører til lages spesielt.

I dag hadde jeg laget potetsuppe til middag og brukte møljekraften i. Det falt visst i smak. (oppskrift kommer)

Et par bakedager til så skal kjøkkenet vaskes - det trengs!

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar