Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
mandag 7. september 2015

Fra hestekraft til hestekrefter

Jeg har vært på å samle bilder som viser utviklingen i landbruket de siste hundre årene. Helt enkelt har det ikke vært, fordi det ble ikke tatt så mye bilder av arbeidslivet. Få eide fotoapparat og både filmen og fremkalling av den kostet en formue.

Her på gården var det viktig for bestefar å få fotografert hestene og dermed kom et og annet redskap med også.

Her er det tre hester som trekker en harv, og en hest som trekker en trommel.
Under kjører bestefar en rive for å dra sammen det gresset som er slått før det skulle legges på hesjer. Dessuten en helt moderne rive.


Etter tørkingen på hesjer ble alt høyet kjørt inn på låven for lagring. I dag ligger grasset på bakken i ca 2 døgn før det pakket i store rundballer for oppbevaring. 
  


I 1963 kjøpte bestefar sin første korntresker. Det var så stas at banksjefen, som hadde lånt ut penger, kom på besøk og ble fotografert ved rattet. Bildet til høyre er fra en av nabogårdene og tatt i 2006. På 1960-tallet ble kornet fylt rett i striesekker etter treskingen. Sekkene ble dyttet ut på bakken etter at det var omhyggelig lukket. Nå går kornet i en tank på treskeren, eller man kan kjøre en traktor med henger ved siden av treskeren.

I dyrskuområdet på Egertorget var det blitt satt opp en lang hesje for å henge bildene på. Alle bildene hang oppe i går og lørdag. Min svært inhabile mening er at vi bør finne et permanent sted for dette. Litt jobb gjenstår med å finne bilder vi mangler både det helt nye og fra rundt 1970.


1 kommentar :

  1. Virkelig flotte bilder av arbeidshestene! Det er artig med bilder som også dokumenterer dagliglivet på gården, og ikke bare oppstilte bilder til fest.

    SvarSlett