Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 17. juli 2015

En veldig sjelden orkidè

Det var ingen gårdsdokumenter som tilsa at vi burde være spesielt forsiktige da vi tok ut tømmer i den ene skogsteigen vår for noen år siden.

Overraskelsen var stor da jeg sist høst fikk vite at nettopp den tømmerdriften hadde bidratt til fremvekst av en svært sjelden orkide, nemlig Myrflangre. De første registreringene hadde vært på 1950 tallet og med en negativ utvikling helt fram til nå,

Dette er en blomst for de spesielt interesserte. På avstand er den så uanselig at de færreste legger merke til den. På nært hold ser man det jeg vil kalle for klokker på en lang stilk, men som fagfolk sikkert har andre uttrykk for. Hver blomst er vel en cm i bredden og litt mer i høyden. Og det er først når jeg har forstørret den opp man virkelig ser at den er nydelig.

Fredet er den selvsagt og på rødliste for truede arter. Tidligere ville slike funn vært holdt strengt hemmelige. Nå mener man at informasjon er viktigere. Denne og tilsvarende slike arter vil ikke overleve noe annet sted enn der de faktisk vokser. Og man må appellere til at folk faktisk forstår det. Vi får nå råd om hva som bør og ikke bør gjøres i denne skogen i årene fremover. Heldigvis er det viktigere for oss å bidra til å bevare denne forekomsten, enn inntekten våre etterkommere kunne hatt av nyplantet skog akkurat her.
   4 kommentarer :

 1. Så flott at dere får hjelp til å bevare den. Liten ja, men du verden så flott den er på nært hold!
  Hilsen Camilla i Harstad

  SvarSlett
 2. Så spennende at dere har funnet en rødlistet orkide på eiendommen - og så flott at dere vet å verne dem!
  De var jo riktig flotte på nært hold!
  Ha en fortsatt fin sommerdag.
  Stein

  SvarSlett
 3. Så flott at dere ser sånn på det. Nydelig blomst på nært hold! Har ikke hørt om den før, men den er neppe så glad i vårt klima heller.

  SvarSlett
 4. Så spennande! Nydeleg orkide!

  SvarSlett