Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
onsdag 15. juli 2015

Ny kjøkkenhage

Da vi kom hit i 2005 var det ingen kjøkkenhage. Det vil si, det var noen bærbusker. Ja, ripsbuskene sto faktisk så tett at det var en hekk. En helt ugjennomtrengelig hekk. Og det det var like umulig å plukke bær som jeg husket fra min barndom. Så vi gjorde noen tiltak der. Blant annet ble annenhver busk fjernet.

Fordi bærbuskene sto langs østsiden av huset ble også kjøkkenhagen anlagt der. Jordbær, rabarbra, urter og sukkererter. Og jeg plantet bringebær. Mellom kassene og langs etter bringebærhekken var det lagt duk og bark. Ugresset tøt opp og det var veldig vanskelig å luke på grunn av duken.

Da vi satte inn dør på langveggen ut mot dette området innså vi hvor feil dette var. Vi ønsket ikke en kjøkkenhage rett utenfor spisestue, men mer en prydhage der folk kan samles før middagen.

Derfor ble plantekassene flyttet til bak låven i 2011.  Altfor langt fra kjøkkenet mener noen, men vi er veldig fornøyd med den avgjørelsen.

I 2013 var trekassene nesten gått i oppløsning og jeg funderte på hvilken løsning jeg skulle velge. jeg var heller ikke fornøyd med duk og grus mellom kassene. Opphøyde bed ble vurdert, men frafalt på grunn av alt arbeidet og kostnaden.

Da så jeg dette bildet hos Mit grønne univers
Dette var løsningen. Jeg hadde plass til to smale lange bed med gressgang mellom.

Jobben ble gjort i fjor vår, men fordi jeg hadde mange prosjekter i gang grodde bedene fort igjen med ugress. Bortsett fra der det var jordskokk og rabarbra. Jeg bestemte meg for at det var disse skulle satse på.

Denne våren gikk jeg igang igjen, Nå skulle alle jordbærplantene fjernes og jordskokk og rabarbra skulle få bedre plass. Ferdig ble jeg virkelig på overtid. Jordskokken hadde begynt å spire, likevel tålte den flytting.

Nå står min kjøkkenhage også klar. Fortsatt litt ugress, men det er til å leve med. Etterhvert som Jordskokken vokser til klarer den seg selv. Planen er at jordskokk skal fylle hele det høyre feltet og rabarbra og litt urter det venstre feltet.

Det fungerer helt supert med gressgang mellom bedene. To ganger med gressklipperen så får jeg tatt skikkelig ut til sidene.
4 kommentarer :

 1. Hei Åshild ;)

  Du bor så flott og har en så utrolig fin hage i innlegget under, og kjøkkenhagen din blir også kjempefin når du blir ferdig,
  Jordskokk har æ aldri prøvd mæ på , men naboen min har masse jordskokk :)

  Ha en fortsatt fin sommer :)

  Hilsen Lisbeth :O)

  SvarSlett
 2. Det er vel i grunnen ikke noe poeng at kjøkkenhagen skal være nærmest mulig kjøkkenet, så lenge den fungerer godt der den er og gir den avlingen man ønsker. Skjønner godt argumentasjonen for å flytte den. Lykke til med årets dyrking. (",)

  SvarSlett
 3. Hei, evigvarende luking.... samme her...
  Det er ikke Louice Odier ,for den står ved siden av på den andre kanten. Har prøvd å finne ut av gamle bilder hva rosa heter, men har nok ikke lett nøye nok på bloggen. Gir deg beskjed når navnet dukker opp!
  Ha en fin ukeslutt ;:OD)

  SvarSlett
 4. Lurer på om det kan være denne: http://viltogvakkert.blogspot.no/2014/06/ny-austin-rose.html

  SvarSlett