Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 20. mars 2015

Trenger inspirasjon

Jeg trenger inspirasjon. Det er ikke så vanskelig å finne hager med flotte staudebed eller rosesamlinger. Det er heller ikke vanskelig å finne storgårder som har fått sine flotte hageanlegg restaurert de siste årene. Men det er ikke så lett å finne en hage som ligner på det jeg ser for meg hadde passet her.

Her har det nemlig aldri vært noen hage før. Det var rett nok mange flere epletrær enn det er nå, men det er nok ikke det vi ønsker oss.

Mellom den doble raden med epletrær langs langsiden av huset og huset lå to rader med ripsbusker. Vi har fortsatt rips der, men bare noen få.
Etter at østveggen fikk dør og utgang til hagen begynte vi å bruke denne siden av hagen mye mer, og bærbuskene stengte veldig av.

Spørsmålet nå er om resten av bærbuskene også skal flyttes, eller om noen skal bli.

Og hva ellers skal vi ha på denne siden?

Jeg trenger tips på store gårdshager som jeg kan besøke.

Bildene under ble tatt i 1949. Det venstre bildet viser gården fra sørsiden og det høyre fra nordsiden (hovedbygningen ligger ganske nøyaktig nord-syd).
Mitt første mål var å få gressbakke/plen overalt. Den klipper jeg lett. Da forsvant også det aller meste av skvallerkål og brennesle.
Samtidig med det anla jeg staudebed langs veggene på begge bolighusene og langs veien til skogen.
Det ble fylt opp ved låveveggen for å lage en sitteplass og vi plantet trær, både frukttrær og prydtrær.
Jeg liker de store, litt bølgende plenområdene og jeg synes at husene kler det, men jeg ser også at det mangler noen stor trær på sydsiden av huset.


Men det er i dette området jeg må konsentrere innsatsen nå. Etter at vi fikk verandadør - så brukes denne delen av hagen mye mer enn før.

Skal bærbuskene få stå? Eller bør det anlegges staudebed der?

Høyt opp på lista er en hagestue. Vi har ingen terrasse i tilknytning til huset og jeg ønsker meg noe med tak og tre vegger.

Fordi dette er østsiden av huset var det unaturlig å lage verandaen med trappa større. Her det tross alt skygge hele ettermiddag og kvelden.

Ganske snart skal jeg flytte på 15 syrintrær som jeg plantet i 2009. Hvor kan de settes? Syrinlysthus? Men hvor? Kan noen settes i et staudebed som danner en slags allè ned mot jordskanten?

Akkurat nå savner jeg så veldig hagedesignprogrammet fra Rosenholm. Det mistet jeg da harddisken ble reinstallert for et år siden. Der kunne jeg laste opp et foto og legge på bilder av planter og busker. Da var det lettere å se hva som fungerte og ikke. Kanskje det er noen som kan låne meg det?

Men altså spørsmålet: Hvor kan jeg få ideer?

1 kommentar :

  1. Oi..du har mye jobb fremfor deg her, men også et stort potensial. Jeg kan ikke hjelpe deg med ideer, men kanskje du skulle tatt kontakt med en hagearkitekt når du har såpass mye plass som skal beplantes og opparbeides. Ha en strålende fin helg.

    SvarSlett