Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
onsdag 7. mai 2014

God start?

Forhandlingene i landbruksoppgjøret startet i går. Eller de startet egentlig lørdag kveld da statsråden under en middag sa: «å modernisere landbruket er som å flytte en kirkegård. Du får lite hjelp fra dem som er der.»

Det må jo være det mest fantastiske utgangspunktet for forhandlinger?


For folk flest er nok inntektssystemet i landbruket like vanskelig å forstå som arbeidstiden for lærere. Det er viktig at alle forstår at velferdsstaten Norge gjennom subsidiering av matvarer har gitt innbyggerne veldig billig mat i forhold til hva vi tjener. Aldri har mat vært så billig som nå. Det høye kompetansenivået i norsk landbruk gir dessuten friske og sunne matvarer. 


Mange av mine bondenaboer leier dyrkingsareale i tillegg til sitt eget og driver sånn sett både stort og effektivt. Med den topografien vi har i Norge er jeg usikker på hvor store enheter det er mulig å lage  og hvor mye mer effektivt det kan bli.


Noen sier da: "Legg det ned, vi kan kjøpe maten fra utlandet. Der er produksjonskostnadene lavere og vi kan kjøpe mat enda billigere." Det finnes mange argumenter imot: klimabelastningen med transporten, usikker dyrevelferd og bruk av kjemikalier i produksjonen er noen. Men den aller viktigste: Rent moralsk synes  jeg ikke at vi skal importere mat fra land som trenger den selv.


Det var den svenske professoren Hans Rosling som åpnet mine øyne. Jeg anbefaler alle til å sette av 1 time og se dette programmet


Skulle du synes at 1 time er for mye så finnes det en flott kortversjon på 10 min.

Jeg synes der er stas at den kommunen jeg bor faktisk er "selvforsynte" på noen matvarer; korn til brød, melk og epler. I tillegg produseres det både bær, poteter og kjøtt så om vi delte på det ville vi klart oss bra her. Men det finnes ikke mange slike kommuner i Norge, så det er bra at vi har et system som sikrer jevn tilgang på alle slags matvarer alle steder i hele landet.

Norge trenger nå en opinion som viser at vi ønsker å beholde det norske landbruket.  Det er viktig for oss og det er viktig i global sammenheng.

4 kommentarer :

 1. Flott innlegg, Åshild! Og selv om jeg bare har sett kortversjonen her, så er det ingen tvil om budskapet nei!
  Jeg er stolt av å ha vært (nå er jeg kårkjærring) en del av de som gjør at vi her i landet kunne vært selvforsynt med det meste, og jeg skulle så gjerne sett at flere fikk opp øynene for hva som skjer om vi ikke tar vare på de ressursene vi har og forvalter dem det på en god måte. Jeg betaler gjerne litt mer for å forsikre meg om at den maten jeg kjøper i butikken er av god kvalitet og at den er dyrket og produsert på en måte som tar vare på jorda vår.
  Ønsker alle norske bønder ett rettferdig lønnsoppgjør som viser at vi setter pris på den jobben de gjør, på lik linje med andre lønnsmottakere.
  Titti-klem

  SvarSlett
 2. Flotte ti minutter å se. Og godt innlegg fra deg!

  SvarSlett
 3. Har ikke sett/hørt Rosling enda, men har det på timeplanen. Måtte bare kommentere innlegget ditt mens jeg husker det. Kom over det helt tilfeldig da jeg lette på nett etter "voksenblogger" . Ville så gjerne finne noen fornuftige blogger av folk som har levd ei stund og som setter pris på at vi har et landbruk i Norge. Nå har jeg bokmerka deg og gleder meg til å følge med deg. Hurra for voksne damer med bein i nesa!

  SvarSlett