Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
lørdag 11. januar 2014

Normal start på året

Når hverdagene starter etter nyttår og huset liksom faller helt til ro, så tar jeg fram boka jeg skriver om gården og slekten. Jeg har ingen planer om frøkjøp og stratifisering, og kan derfor bruke tiden til å lete på digitale kilder etter nye detaljer.

Det er gjerne når jeg har fått en ny informasjon muntlig at jeg dukker ned på nytt i arkivene for å finne bekreftelse eller dokumentasjon. Jeg har skrevet om slektsgransking flere ganger tidligere, og det er en fantastisk spennende hobby. Ulempen er at tiden flyr. Så å starte med dette midt i småbarnsperioden er sikkert ikke å anbefale. Men - snakk med besteforeldre og oldeforeldre, om du har. Start med spørsmålet: Jeg lurer på om du har noen gamle bilder vi kan se på?

Mange vil da trekke fram et album med masse små bilder - de aller fleste uten navn. Sannsynligheten er stor for at farmor eller bestefar vet navnene på de alle fleste, så finn deg papir og skriv. Lag deg et system slik at du senere klarer å koble bilder og tekst.

Jeg er helt sikker på at sammen med opplysninger om personene på bildene vil det kommer historier. Uansett om det bare er bruddstykker så skriv dem ned. De aller fleste forteller ikke så godt hvis det de sier blir tatt opp.

Disse historiene bør bearbeides med en gang. Da har du også mulighet for å gå tilbake og stille spørsmål om detaljer. Jeg har laget lister med spørsmål til folk jeg kjenner og skal bruke litt av tiden i vinter til det.

Så har jeg oppdaget to nye digitale kilder:

Den første er Nasjonalbiblioteket som har scannet mengder av bøker og aviser og laget søkemulighet til alle ord i teksten. Det betyr at du kan søke på et navn og få opp alt scannet med det navnet i! Jeg er så heldig at jeg kan søke på ganske uvanlige etternavn og har dermed stort sett fått opp relevante treff. Det kan være en annonse for salg av eiendom, en dødsannonse eller en artikkel eller bok vedkommende har skrevet eller blir omtalt i. Man kan velge mellom ulike kategorier kilder og treffene kommer opp i en liste. Det helt utrolige er at navnet blir markert med gult slik at det er lett å finne i stor avis eller bok.

Og da jeg gjorde et søk bare for å finne en illustrasjon til dette innlegget fant jeg helt ny og uvurderlig informasjon som jeg virkelig gleder meg til å se nærmere på.

Den andre kilden er veldig nyttig for de av oss som har slekt i Oslo/Kristiania. Nå er nemlig mange av Kristiania/Oslo Adressebøker fra årene 1903 - 1971 blitt scannet. Disse ligger i Digitalarkivet. Adressebøkene inneholdt en oversikt over næringsdrivende og privatpersoner. Og bøkene var helt nødvendige fram til alle fikk telefon og ble oppført i telefonkatalogen.

Så vidt jeg kjenner til ble det utgitt adressebøker i flere av de store byene, og disse bøkene finnes sikkert på Statsarkivet for dette området.

For meg har dette vært en helt normal start på året i mange år, og jeg kan sikkert fortsatte slik i mange år til.
3 kommentarer :

 1. Høres så spennende ut å holde på med dette, ser tida kan løpe fra en, ja.

  SvarSlett
 2. Hei og godt nyttår!:-)
  Endelig tid for bloggrunden:)
  Her var mange nyttige tips. Jeg er veldig interessert i å høre om forfedrene og noterer i vei når mine foreldre (begge 93) forteller. Jeg skal sjekke de linkene du referer til. Takk for tips!
  Ha en fortsatt fin helg.
  Klem fra Hjørdis

  SvarSlett
 3. Spanande det du syslar med :)
  Har ein mann som er levande opptatt av dette!

  Lukke til med arbeidet :)

  SvarSlett