Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
torsdag 28. november 2013

Småkakedeiger

Selv om kling og smultringer allerede ligger i fryseren, så hører baking av småkaker med til juleforberedelsene. Noen har avtaler om fellesbaking der alle stiller med en deig hver, andre setter av en søndag til bakingen, men jeg fordeler bakingen fra nå og frem til jul. I min plan over juleforberedelsene tar jeg høyde for både gøy og forpliktelser utenfor gården også.

Det gode med småkakedeiger, i tillegg til at deigene smaker godt og det blir gode kaker, er at de kan stå i kjøleskapet i flere dager.

Men skriv navnet på kakeslaget på deigen, jeg har tatt feil som fersk julekakebaker og forsøkte å lage goro av sandkakedeigen, det var ikke vellykket.


Avkjølte småkaker legges i rene og romtempererte kakebokser. Jeg har bare et slag i hver boks. Kakene skal også oppbevares i romtemperatur. Da beholder de den fine sprøheten og smaken kommer bedre fram.

Jeg planlegger baking for flere enn meg. Her står boksene som skal ut av huset. Som en boks pepperkaker -i mange år har min datter delt ut pepperkaker etter den siste spinningøkta før jul der både hun og de fleste andre stiller i nisselue.


6 kommentarer :

 1. Hei! Liker bloggen din veldig godt!
  Praktisk og huslig, samt mye koselig å lese. Er ganske imponert over alt du organiserer og planlegger. Har du jobb ved siden av..?
  Og så lurer jeg på.. Er det noe huslig du ikke er så flink til?
  Takk for alt du deler med leserne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre.

   Ja, jeg har en "ordentlig" jobb også. En til tidene ganske krevende jobb, men som også gir en del fleksibilitet.
   For å være veldig ubeskjeden så tror jeg at jeg kan det meste av husarbeid og matlaging. Beklageligvis har det ikke vært noen tradisjon for å dokumentere denne typen arbeid, derfor blir det også kalt taus kunnskap. Den ble videreformidlet i et arbeidsfellesskap. Min hensikt har aldri vært å skrive om hvor flink jeg er, men å formidle erfaringer og tips til alle dem som ikke har noen å lære av eller "jobbe ved siden av".

   Slett
 2. Har fått mange gode tips her på bloggen - titter innom ofte! Har absolutt ikke oppfattet bloggen din som skrytete, altså;) men du fortjener skryt for at du deler erfaringer og kunnskap.
  Ønsker deg en fin adventstid - og gleder meg til å se bordene du dekker den neste måneden.

  SvarSlett
 3. Hei :)
  Eneste jeg har gjor er å ta frem julepynten, å pynta noen pepperkaker.
  Men jeg skal prøve og få bakt litt ;)
  Har du noen flere smådeig ideer , som ikke trenger div jern for å lages?
  God helg ønskes deg!
  klem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. I tillegg til sirupssnipper/pepperkaker så er det bare sjakkruter og kokostopper jeg baker uten former/jern. Sjakkruteoppskriften har jeg faktisk laget helt selv og skal lage mye mer i år enn i fjor. Oppskriftene ligger her: www.gardsjul.blogspot.com

   Slett
 4. Du er ei flink og driftig dame!

  SvarSlett