Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
onsdag 2. oktober 2013

Rene kopper og kar

Vi synes at oppvaskmaskinen er helt uunnværlig. Da vår begynte å vise sykdomstegn tidlig på sommeren startet jeg øyeblikkelig å lete etter en ny. Den gamle lever fortsatt, muligens på overtid, men jeg vet i alle fall hva jeg skal ha.

Den maskinen vi har nå har et normalprogram som tar ca 2 timer. Det er mye når vi har fylt spisestua eller låven. Jeg ville heller ha akseptert litt støy hvis maskinen kunne vasket fortere. Men når det gjelder vasketid er alle maskiner på markedet ganske like. Noen maskiner har Turboprogram på 30 - 45 min, men dem jeg snakket med i butikkene var litt uklare på hvor godt vasket det ble og i alle fall var det stor usikkerhet på om tørkingen var god nok.

Neste punkt på min liste er å få plass til glass og dekketallerkener. For å finne ut det er det faktisk helt nødvendig å ha med seg sine egne servisedeler til butikken. Jeg erfarte fort at bare noen få av oppvaskmaskinene som er på markedet nå har plass til mine ting.

Vi har to typer stettglass: 17,8 cm og 21,2 cm høye.  De første er det plass til 12 av, den andre typen er det kun plass til 5 av i den maskinen vi har nå. Jeg fant bare to nye maskiner som hadde en like bra kurv. Helst burde det vært en forbedring, men det fant jeg ikke. De fleste maskinene har en kurv hvor det er helt umulig å få lagt høye glass stabilt nok. Noen maskiner har en toppkurv som kan reguleres i høyde, men likevel ikke nok til å la høye glass stå i kurven.

Underkurven har plass til mine 31 cm store dekketallerkener. Piggene er dessuten så lange at tallerkene står støtt. I mange av de nye maskinene er piggene veldig korte.
Bunnen i min gamle maskin har kort avstand mellom rillene. Det betyr at jeg kan sette kopper og glass rett ned på bunnen og dermed får utnyttet vaskekapasiteten mest mulig. I de aller fleste nye maskiner er det et stormasket rutenett i bunnen av maskinen.


Da det danske forbrukermagasienet Tænk gjennomførte  en test av 35 oppvaskmaskiner var det dette de undersøkte (publisert våren 2013) :
vaskeevne, tørkeevne, energiforbruk. tidsforbruk. brukervennlighet, brukermanual, støy, håndverksmessig utførelse, mulighet for utsatt start.
Brukervennlighet dreier seg sannsynligvis om innsetting i maskinen, men det er ikke spesifisert hva de fant ut.

Selvfølgelig er det viktig med energiforbruket, men forferdelig dumt om man da har valgt en maskin som er veldig vanskelig å stable inn i. Selv ikke produsentenes egne omtaler av maskinene fokuserer på utformingen av kurvene.

Flere av maskinene nå har bestikkskuff helt øverst. Jeg har aldri prøvd det selv, men er litt skeptisk. Både for merarbeidet med å fylle den og så på om bestikket blir vasket godt nok. Min største motforestilling er likevel at skuffen tar plass fra stablehøyden i kurvene. På diskusjonsforum på Internett er det nesten like mange som er fornøyd med skuff som de som foretrekker den vanlige bestikkkurven.

Et tips tilslutt: Om maskinen vasker dårlig så trenger ikke det være grunn til å bytte den ut. Sjekk først om maskinen er helt ren innvendig; sil, filter og spylearmer må tas ut og rengjøres.

Hva jeg kommer til å velge? Vi har ASKO nå og kommer nok til å velge det igjen.

5 kommentarer :

 1. Interessant innlegg, mange viktige ting du skriver om her. En god oppvaskmaskin er jo faktisk med på å gjøre hverdagen lettere. Og det gjelder å sette opp et smidig maskineri på kjøkkenet sitt, både når det gjelder fest som du skriver men også i hverdagen med små barn som hos oss! Smart å ta med egne ting å teste i maskinen, det er også noe å tenke på når man kjøper tallerkener. Kjøper man for store (som vi hadde tidligere) passer de ikke inn noe sted. Hverken i skap eller i maskin. Bra innlegg!

  SvarSlett
 2. Ikke bare enkelt å velge riktig oppvaskemaskin nei.
  I menigheten har vi en som vasker raskt og rent.
  Den tapper inn varmt vann. Men husker ikke
  hva den heter. Men der er det ikke plass til
  de store middagstallerkene fra ikea.
  Så de må vi bytte ut.
  Selv trodde jeg at vi måtte bytte maskin her hjemme
  Men så oppdaget jeg at rista i bunn ikke satt fast og
  dermed ble all skitten skylt rundt i maskinene ved skyllinga
  og festet seg på tingene. Var som å få en ny maskin
  bare vi fikk festet rista, Viktig at maskinene er ren inni ja.
  Lykke til og ha en herlig dag :)

  SvarSlett
 3. Ja, det der blir det viktigste for meg neste gang også. Jeg har mange ganger irritert meg over at tallerknene ikke får plass. Nå vasker jeg de største tallerkenen helt ytterst på siden, så de kiles mellom øverste og nederste kurv. Utrolig tungvint å bare få vasket to om gangen! Stettglassene legger jeg sånn halvveis. Og da faller de selvfølgelig flatt og blir fulle av brakkvann. MEN når det er sagt: Bedre enn å stå og vaske opp for hånd, det er det! :-D

  SvarSlett
 4. Ja det er lurt å innhente forskjellig informasjon når man skal ha nye hvitevarer. Vi har en Bosch, men synes ikke den er god på turboprogrammet, da er det mye vann igjen. Kjempefint at du deler disse nyttige innleggene! Ha en fin høstdag!

  SvarSlett
 5. Fin serie du formidler. Mange ting man gjerne ikke umiddelbart tenker på når man skal ut å handle. Viste innlegget til min kjære også. Det er han som gjerne gjør slike innkjøp hos oss...

  SvarSlett