Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








mandag 25. mars 2013

Turist i Roma

Jeg er veldig dårlig til å forberede meg før storbybesøk.Men etterpå kan jeg sitte lenge og se på hvor vi var, og også hva vi kunne gjort. 

Vi hadde fått noen gode råd om hva burde burde og ikke burde se i Roma. Best likte jeg de mest konkrete rådene. Derfor har jeg skrevet noen slike til dere som enda ikke har vært i Roma, men som har lyst til det.  Jeg tenkte før vi dro at det sikkert var altfor lite med 2,5 dag i Roma. Og det er det selvsagt, men vi rakk utrolig mye - fordi Roma er faktisk mindre enn man tror. 

Dag 1.
Vi kom til Roma midt på dagen og fant denne enorme bygningen rett rundt hjørnet for hotellet: Monumento a Vittorio Emanuel. Dette er Italias nasjonalbygg.


Monumentet ble tegna av Giuseppe Sacconi i 1895, (til ære for kong Vittorio Emanuele II) men påbegynt først i 1911 og fullført under Mussolini i 1935. Det er bygd i hvit marmor fra Botticino i Brescia, og består av et enormt trappearrangement, gigantiske korintiske søyler, springvann, en rytterstatue av Viktor Emanuel i kolossalformat og to statuer av gudinnen Victoria


Under hestestatuen er den ukjente soldats grav og den evigbrennende fakkel, som er et gravsted til minne om døde soldater under første verdenskrig som aldri ble identifisert. 

I den store bygningen ligger museet Museo Centrale del Risorgimento Italiano

Vi tok ikke heisen opp på taket. Det burde vi nok gjort. Da hadde vi fått et godt overblikk over byen. Og sett at Colosseum  faktisk lå i gangavstand.
Men vårt fokus akkurat da var mat, og det ble pizza til en veldig sen lunsj. 

Så var vi klar for Trevifontenen (Fontana di Trevi). Det er den mest berømte fontenen i Roma. Fontenen fra barokken er vel 26 meter bred og 20 meter høy. Ved et besøk bør man ifølge legenden kaste en mynt over skulderen i fontenen. Dette vil bringe lykke og sikre at en får se Trevifontenen igjen seinere i livet.

Fontenen sto ferdig i 1762. Blant figurene i fontenen er  Havets konge, Neptun (av Pietro Bracci) den mest sentrale. Neptun er omgitt av sjøhester og to tritoner som prøver å holde styr på hestene. Bernini ble opprinnelig valgt av pave Urban VIII til å bygge en monumental fontene på stedet til en av Roma's eldste fontener. Prosjektet ble skrinlagt etter pavens død, og det var Nicola Salvi som vel hundre år seinere bygget dette ensemble. Den barokke fasaden ble bygget en gang mellom 1641 og 1650 av Martino Longhi d.y. 

Dette er nok det stedet i Roma vi ble mest skuffet. Fontenen ligger ganske inneklemt på en trang liten plass overfylt av folk (selvsagt - andre turister som oss selv)
File:Piazza Monte Citorio Roma, Italy.jpgBare fire kvartaler lengre bort kom vi inn på denne plassen foran Palazzo Montecitorio Der holder det italienske stortinget til.



Obelisco di Montecitorio 
er fra nesten 600 år fKr, men hadde rast fullstendig sammen og ble gjenoppbygd på 1700-tallet. Opprinnelig hadde obelisken funksjon som solur. I 1998 ble det lagt en meridian i brostensleggingen fram til hovedinngangen, men med en rent dekorativ hensikt. 























På den andre siden av gaten Via del Corso ligger Galleria Alberto Sordi. Denne flotte bygningen ble ombygd til et eksklusivt butikksenter i 2003.


Fullt med folk var det også i Spansketrappen (Scalinata di Spagna).  Den 138 trinn lange trappen går fra Piazza di Spagna opp til kirken Trinità dei Monti.

Spansketrappen er
 tegnet av Alessandro Specchi og Federico De Sanctis og ble bygd i 1721 - 1725.   Både plassen og trappen er oppkalt etter Palazzo di Spagna, hvor spanias ambassadør bodde.
Fontenen foran, La Barcaccia (den stygge båten), er fra barokken og ble bygget av Pietro Bernini med hjelp fra den mer berømte sønnen Gian Lorenzo Bernini. 

Som siste post på den første dagens program var mat. Helt Ok pasta, og så gikk vi for servitørens forslag til dessert - slik at vi kunne smake på alle typene dessert. Kanskje litt i meste laget med rød og grønn pyntegele.


Fortsettelse følger i morgen.

3 kommentarer :

  1. Det er vanskelig å forberede seg bare ut fra reisehåndbøker synes jeg. Da er det bedre med gode tips fra folk som har vært i byen man skal besøke. Så takk for tips! (",)

    SvarSlett
  2. Jeg liker reiseinnlegg, og har ikke vært i Roma. Fikk ikke mindre lyst til å dra dit når jeg leser innlegget ditt=) Jeg vil reise, jeg vil reise=) Vibeke

    SvarSlett
  3. Roma - så flott med turbilder:-)

    Ja, det var synd at dere ikke kom opp og fikk utsikten fra toppen av "Macchina da scrivere"/Skrivemaskinen - for veien over Forum og en svingom oppom Palatinerhøyden er en - høydare. Men kanskje ikke på tom mave ;-)

    Gleder meg til fortsettelsen

    SvarSlett