Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
tirsdag 26. mars 2013

Turist i Roma

Dag 2.
Vi slet litt med å finne riktig holdeplass til bussen vi skulle ta, og gikk hit. Vi fant ut at dette måtte ha vært en slags arena. 

Die <i>spina</i> im Circus Maximus
Og det var det: Cirkus Maximus med Palatinerhøyden bak.

Dagens første egentlige mål var  selvsagt Colosseum. Man kan ikke ha vært i Roma uten et besøk der. 

Det store amfiteteateret ble innviet i 80eKr og hadde plass til 70 000 tilskuere. Det var nummerete plasser og systemet med flere innganger og trapper var så vellykket at mennesker til fullsatt tribune kunne komme seg inn eller ut på få minutter. Noen bedre ordning er aldri funnet, slik at Colosseum er blitt prototypen for moderne sportsarenaer.


Det var selvsagt lang kø for å komme inn. Litt dårlig system slik at mange snek eller brukte spisse albuer. Jeg  hadde hørt at det var mulig å kjøpe billetter på nettet, men hadde ikke sjekket det. 

Uansett om dere har kjøpt billettene på forhånd eller ikke; spis før Colosseum. Det er så stort og det er så mye å se - da er det dumt å være sultne.


Slik hadde det sett ut.


Den beste nettsiden jeg fant om Colosseum er denne.

Rett overfor Colosseum ligger tempelet til Venus og Roma. det skal ha vært det største tempelet i antikkens Roma.

Og slik så det kanskje ut.
Jeg synes det er veldig bra med slike tegninger. Min fantasi strekker ikke helt til for å forstå hvordan det sannsynligvis var.

Vi tok oss ikke tid til å besøke Forum Romanum, og det angrer vi på. Dette området ligger rett i nærheten av Coloseum og  i dalen mellom Kapitol og Palatinerhøyden. På Palatinerhøyden lå mest sannsynlig den eldste bebyggelsen i Roma, og basert på nyere utgravninger har det bodd mennesker der så tidlig som 1000 år f.Kr. Ifølge romersk mytologi var det på Palatinerhøyden de foreldreløse tvillingene Romulus og Remus ble ammet av en ulv, og seinere oppdradd av en gjeter og hans kone. Det var her Romulus seinere fant ut at Roma skulle bygges. Forum Romanum  var sentrum for Romas religiøse og offentlige liv med senatet, domstoler og templer liggende lang datidens mest berømte gate, Via Sacra. Det var langs Via Sacra triumftogene opp til Kapitol fant sted.
Bussturen vår fortsatte gjennom Roma, med stopp på hotellet for å finne varmere klær. Været var veldig skiftende denne dagen, og fleecejakke og vindtett anorakk ble etterhvert nødvendig. 

Egentlig er Romas indre by så flott alle steder at det er hyggelig bare å rusle rundt og kikke.  

Dagens andre hovedmål var Petersplassen og St.Peterskirken. Plassen foran kirken er mye større enn det er mulig å forestille seg.
Det er gratis å komme inn i alle kirker i Roma, men alle må gjennom sikkerhetssjekk ved Peterskirken.


Dette var Oj, oj. Du verden - dette var virkelig en opplevelse. 
Både Rafael og Michelangelo har vært byggeledere i løpet av byggeperioden på nesten 200 år.


Mens vi var inne kom et enormt styrtregn. Vi hoppet på bussen, men hadde likevel et godt stykke til hotellet. Etter kles- og skoskift ble det enda mer pizza.

Dagens kart.1 kommentar :

  1. Dette ser jo helt fantastisk ut=) Flotte bilder=) Åhhh, nå vil jeg til Roma!!! Vibeke

    SvarSlett